Klart: Han är Gais nye huvudtränare

Stefan Jacobsson.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Gais slutade tolva i superettan den gångna säsongen.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Gais har hittat sin nya huvudtränare.

Den tidigare Degerfors-tränaren Stefan Jacobsson tar över klubben.

– Vi måste hitta en modell som passar för Gais och det arbetet startar per omgående, säger han till klubbens hemsida.

Gais kan snart lägga ett stormigt år till handlingarna.

Managern Bosko Orovic fick sparken i somras och klubben drogs in bottenstriden av superettan innan kontraktet säkrades i den sista omgången.

Samtidigt meddelade klubbchefen Erik Bergkvist nyligen att han lämnar sitt uppdrag efter åtta år med olika roller i klubben.

Nu påbörjas bygget inför nästa säsong.

Under onsdagen offentliggjorde Gais vem som ska leda laget. 

Stefan Jacobsson blir klubbens nye huvudtränare.

– Vi har sökt efter en tränare som kan hjälpa oss att över tiden bygga en klubb som är rustad för att konkurrera i allsvenskan och är mycket nöjda med att nu ha tecknat avtal med Stefan Jacobsson, säger Jonas Östergaard, fotbollsansvarig i Gais, och utvecklar:

– Han står för många av de värderingar som vi vill se i Gais, med högre kontinuitet i spelartruppen, ett inkluderande ledarskap, en mer direkt spelidé och en miljö som gör att spelare utvecklas positivt. Jag ser fram emot att vi nu gemensamt ska skapa bra förutsättningar inför säsongen 2020.

Stefan Jacobsson tar över Gais.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Vi är mycket nöjda”

Stefan Jacobsson kommer närmast från Gais seriekonkurrent Degerfors. Där klev han in som akademiansvarig 2014 innan han tog över rollen som huvudtränare sommaren 2016. Han räddade Degerfors kvar i superettan det året och har sedan dess fört den värmländska klubben till placeringarna åtta, sjua och femma – vilket kan jämföras med Gais placeringar nia, tia och tolva.

– Det är många saker som har spelat in, men en viktig faktor är att Degerfors som klubb har varit bra på att bygga en homogen spelargrupp där spelarna har brytt sig om varandra. Det har varit en miljö som gjort att spelare har trivts i klubben och sådant betyder mycket. En annan bidragande faktor är att vi varit konsekventa i hur vi har arbetat över tiden, vi skapade tidigt en struktur som vi trodde på och den har vi sedan hållit oss till, säger Stefan Jacobsson till Gais hemsida om Degerfors fina trend.

Gais slutade tolva i superettan den gångna säsongen.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Bygga på ett starkt försvarsspel”

Han fortsätter:

– Vi lyckades också att hitta en tydlig spelidé som sedan fått leva över flera säsonger. Inför varje år har vi dock funderat igenom hur vi kan använda respektive spelare på bästa sätt och sedan gjort små justeringar i modellen utifrån det. Men i grunden är det samma spelfilosofi som gällt under flera år och det är ett arbetssätt som jag gillar och som jag också tror har bidragit till en positiv utveckling. 

Stefan Jacobsson berättar om den spelidé han har använt sig av:

– Vi har spelat 3-4-3, eller om man vill kalla det 5-2-3, under merparten av den tid som jag ansvarat för A-laget. Vi har försökt att inte låsa spelarna för mycket med regler om hur spelet ska se ut eller att man ska ha ett visst bollinnehav, utan att i stället försöka utveckla spelarnas förmåga till beslutsfattande i matchsituationer och det funkade bra i Degerfors. Sedan får vi återkomma till hur vi ska spela i Gais när vi vet lite mer om förutsättningarna inför nästa säsong. Men förhoppningsvis kan vi bygga vidare på ett starkt försvarsspel och försöka få ut lite mer när vi har bollen.

Kontraktet sträcker med Gais sig över tre säsonger.