Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jävligt skönt – nu kan man äntligen pusta ut”

Örgryte har säkrat en plats i nästa högsta serien.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Gais kan planera för ännu en säsong i superettan.
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Det var upplagt för en superrysare i sista omgången och det blev spännande. 

Men både Gais och Örgryte pallade trycket. 

– Det är obeskrivligt skönt, säger Adam Bergmark Wiberg, 23, som öppnar för att stanna i Öis. 

Örgryte, med 32 poäng, låg på kvalplats inför den avslutande omgången men hade ändå allt i egna händer eftersom AFC Eskilstuna (34 poäng och sämre målskillnad) och Norrby (34) skulle mötas. 

Samtidigt mötte Gais (33) Dalkurd (29) på bortaplan och hade också allt i egna händer. 

Och det gjorde knappast något, inte minst mentalt, att det nyblivna allsvenska laget Halmstad tidigt gick ifrån till en trygg ledning mot Trelleborg (32 poäng) borta. 

Örgryte tog emot nästjumbon Umeå hemma på Gamla Ullevi och efter en halvtimme gjorde Adam Bergmark Wiberg 1-0. Men gästerna, som i praktiken redan hade åkt ur serien, såg till att det blev spännande in i det sista. 

Adam Bergmark Wiberg.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Med knappt tio minuter kvar prickade mittfältaren Emmanuel Yeboah in 1-1. Hade Umeå gjort ett mål till hade Örgryte fått inrikta sig på att kvala för att hänga kvar och det blev darrigt i slutminuterna, men hemmalaget gjorde vad som krävdes och höll undan. 

– Det har varit en lång och konstig säsong. Skönt att det är över och att vi grejade det, säger Adam Bergmark Wiberg. 

”Ska prata med Djurgården”

Han har i år gjort nio mål i superettan, men nu går låneavtalet med Öis ut. Frågan är om han återvänder till Djurgården, stannar eller hittar något annat alternativ. 

– Jag har inte tänkt så mycket på det. Efter någon veckas semester får jag fundera på det. Jag ska hem till familjen i Stockholm och då får man väl hitta någon lucka och prata med Djurgården. 

Är det uteslutet att stanna i Öis? 

– Nej, jag stänger aldrig några dörrar. Om det är det jag tror bidrar till att jag blir en bättre fotbollsspelare så är det möjligt. Jag trivs otroligt bra i Göteborg, det gjorde jag i Gefle och Djurgården också. Otroliga föreningar allihop, säger Adam Bergmark Wiberg. 

Mellan Dalkurd och Gais var det länge 0-0, men i minut 73 gjorde inhopparen Julius Johansson 1-0 till göteborgarna, vilket räckte till seger. 

Adnan Maric.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

– En tuff och jobbig match, men det känns jävligt skönt nu. Man kan äntligen pusta ut. Nu ska jag sova ut, koppla av och återhämta mig, säger mittfältsmotorn Adnan Maric. 

Dalkurd och Trelleborg kvalar 

Vad talar för att ni blir bättre nästa år? 

– Vi har under andra halvan av säsongen visat att vi är ett bra lag med bra vinnarmentalitet. Kan vi bara starta nästa säsong på rätt sätt och bygga vidare på det så kan det bli bra. 

Resultaten innebär att Dalkurd och Trelleborg får kvala, Ljungskile och Umeå åker ur.