Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elmander återvänder till Öis – mitt i krisen

Johan Elmander.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Keith Millen fick sparken från sitt jobb som huvudtränare för Örgryte häromveckan.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: ANDERS KJÆRBYE / FOTBOLDSBILLEDER.DK BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Keith Millen, 54, fick sparken efter Öis kräftgång.

Nu förstärker Johan Elmander, 39, ledarstaben för att rädda kontraktet i superettan.

– Jag hoppas kunna bidra med lite rutin och man har ju varit i lite olika situationer innan och jag hoppas kunna vara med kring laget och ge bra feedback och hjälpa både tränare och spelare att först och främst ta tre poäng i morgon, säger han.

Öis ligger tia i superettan.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Keith Millen fick sparken från sitt jobb som huvudtränare för Örgryte häromveckan.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Öis parkerar på tionde plats i superettan efter 23 omgångar – och droppen som fick bägaren att rinna över för klubbledningen var den svidande förlusten mot division 3-laget IF Lödde i Svenska cupen nyligen.

– Jag vet inte vilken ände jag ska börja i. Vi måste hem och rannsaka oss själva. Det är inte acceptabelt på någon nivå alls. Jag vet inte vad jag ska säga. Det här är inte okej mot föreningen och våra supportrar. Vi har satt oss i en jävla sits, sa mittbacken Oliver Stanisic efter matchen.

Efter cupfiaskot fick Keith Millen tillfälligt ledig från sitt jobb som huvudtränare – och i förra veckan fick den 54-årige engelsmannen sparken.

”Efter många diskussioner och flera möten med inblandade har vi värderat flera alternativ och kommit fram till att detta är den bästa lösningen för Öis Fotboll. Vi kan konstatera att utfallet av säsongen 2020 hittills inte blivit på det sätt som vi önskade. Vi har självklart vår del av ansvaret i detta och beklagar verkligen att vi inte lyckats bättre. Vi anser oss ha en väldigt bra och utvecklingsbar spelartrupp som vi tror på och vi hoppas nu när vi gör denna förändring att vi får en bättre utväxling av den resterande delen av säsongen 2020”, skrev Öis ordförande Joacim Nordh och George Mourad, som är ansvarig för seniorfotboll i Örgryte, i ett uttalande.

Johan Elmander under sin tid som spelare i Öis.Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN
Zlatan Ibrahimovic och Johan Elmander under en landslagssamling på Stockholms stadion 2013.Foto: NILS PETTER NILSSON

”Känns jätteroligt”

Beskedet då var att den 64-årige klubbikonen Sören Börjesson och assisterande tränaren Miguel Beas tar över krisklubben under resten av säsongen – men nu får ledarstaben ytterligare förstärkning.

Den förre landslagsspelaren Johan Elmander kliver in som assisterande tränare.

– Det känns jätteroligt. Det ska bli intressant att få komma in i klubben på den här sidan efter att ha varit spelare innan, säger Johan Elmander till klubbens hemsida.

Elmander är mest ihågkommen för sina insatser på planen i klubbar som Bröndby, Toulouse, Bolton och Galatasaray – men visade även vad han gick för som ledare när han var skadad och eldade på Öis-spelarna under 120 minuter i den avgörande kvalmatchen mot Mjällby 2017. Örgryte räddade till slut superettakontraktet efter en riktig holmgång.

Johan Elmander har påbörjat utbildningen CBA Elit hos Svenska fotbollförbundet. Utbildningen hålls på Bosön och är specialutformad för tidigare elitspelare.Foto: HENRIK ISAKSSON / TT
Elmander i landslaget 2013.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Utbildar sig till tränare

Just nu går han Svenska fotbollförbundets tränarutbildning CBA, en utbildning för före detta elitspelare.

Öis sportchef Igor Krulj:

– Det är fantastiskt att Johan kommer in och visar att vi sluter upp för föreningen nu. Han kommer tillföra erfarenhet, energi och hjärta för fotbollen och inte minst föreningen. Vi vet att Johan kommer komplettera ledarstaben på ett bra sätt med sina egenskaper. Han kommer kunna dela med sig av sin spelarerfarenhet och stärka spelarna inför kommande utmaningar.

Krulj går tillbaka till sin roll som sportchef efter att ha funnits med i ledarstaben en tid.

Öis möter serieledande Degerfors på bortaplan under onsdagen.

Johan Elmander

Född: 27 maj 1981.

Klubbar: Holmalunds IF, Örgryte IS, Feyenoord, Djurgårdens IF, NAC Breda, Bröndby IF, Toulouse, Bolton Wanderers, Galatasaray, Norwich City.

Moderklubb: Holmalunds IF.

 

LÄS MER: Elmander om nya livet som modell och miljökämpe

LÄS MER: Elmanders besked: Avslutar sin karriär