Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åker ur superettan – nu väntar spelarflykt

Gais deppar efter 0-1.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Dillan Ismail knyter näven.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Dalkurd är tillbaka i superettan. 

Och Gais degraderas till ettan.

Över en natt tappar klubben omkring tio miljoner kronor i intäkter – och nu väntar spelarflykt.

Det blev också stökigt på Gamla Ullevi efter slutsignalen.

Dalkurd hade 2-1 att gå på från det första mötet i Uppsala i torsdags. Och någon större spänning på leråkern på Gamla Ullevi blev det inte – i alla fall inte förrän klockan tickade upp mot 80 minuter. 

Gais tryckte på från start men hade svårt att skapa några rena chanser. I stället tog gästerna tillvara på en fast situation efter drygt en halvtimme. Umit Aras nickade in 1-0 framför Gaisklacken – och Dalkurds supportrar på den andra kortsidan firade vilt. 

I slutet av första halvlek skrek Gais på straff efter en handssituation, men domaren vinkade avvärjande. Göteborgarna tryckte på även efter paus, men Dalkurd hade länge inga större bekymmer med att freda sitt mål. 

Hemmalagets tränare Fredrik Holmberg gjorde flera offensiva byten – och till slut kom målet. I minut 79 tog sig inhopparen Michael Kargbo fram bra, vek inåt och tryckte tjusigt in 1-1 i bortre hörnet. 

Gais åker ur superettan

Ett mål till behövdes för att ta kvaldramat till förlängning, men Dalkurd höll undan och kan börja rusta för superettan nästa säsong. 

Gais, som toppade superettan i våras, får börja om i Ettan. Så långt ner i seriesystemet har klubben inte varit sedan 2003. Degraderingen innebär att klubben direkt tappar åtta miljoner kronor i tv-pengar och centrala partneravtal från Svensk Elitfotboll. Klubbens ordförande Jonas Andersson har berättat att det totala intäktstappet blir mellan åtta och tolv miljoner – vilket motsvarar ungefär halva klubbens omsättning. 

Stökigt efter slutsignalen

Degraderingen innebär också att i princip samtliga spelarkontrakt per automatik upphör att gälla. Nu väntar ett stålbad för den anrika klubben – ett arbete som drar i gång omedelbart. Dessutom sitter ledarstaben på utgående avtal. 

Direkt efter slutsignalen rusade Gais spelare av planen samtidigt som det också blev stökigt. Flera åskådare rusade mot Dalkurds klacksektion innan vakter och polis stoppade dem. 

Samtidigt blev det också dramatiska bilder när säkerhetspersonal fysiskt hindrade Dalkurds spelare från att springa fram till sin klack och fira.

Se Skövdes jubel efter avancemanget