Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Hade vi inte löst det hade vi förintats som förening…”

I höstas var Varbergs Bois bara ett mål från att åka ur superettan. Nu leder laget samma serie i överlägsen stil och är 16 matcher från allsvenskan. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Joakim Persson har en diger spelar- och tränarkarriär bakom sig. Nu ser han ut att kunna ta Varbergs Bois upp i allsvenskan. Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Glada boisare under matchen mot Norrby tidigare i år. Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Ett kvalspel från degradering till division 1 och nära konkurs.

Varbergs Bois reste sig på nio – och är nu på väg mot allsvenskan.

Mycket tack vare en second hand-butik och en tränare som är trött på tjatet om ”spelidé hit och dit”.

– Hade vi inte löst ekonomin i fjol hade vi förintats som förening, säger ordföranden Lars Karlsson.

Efter 14 omgångar toppar Varbergs Bois superettan i överlägsen stil med 33 poäng på kontot. Tvåan Mjällby har 25 och trean Brage 24.

Frågan halva Fotbollssverige ställer sig: Hur sjutton gick det här till? 

– Jag är lika tråkig och säger som jag sagt till alla andra: Vi har fått ordning på vår ekonomi. Det är nummer ett, säger Lars Karlsson. 

Och det var inget litet projekt. Konkurshotet låg över klubben som en våt filt under 2018. Totalt 3,8 miljoner kronor in före årsskiftet var ett absolut måste, varav 2,5 miljoner behövdes redan i juli.

Räddningsaktionen sjösattes i maj och var klar i mitten av juli. Medlemmar, sponsorer, kommunen och banken gick in och stöttade klubben. 

– Hade vi inte klarat löner och skatter då hade vi fått stänga butiken. Det fanns ingen återvändo, det var en tuff resa och hade vi inte fått in de pengarna hade jag inte pratat med dig i dag. Det går inte att hålla på med någon form av ekonomisk doping. När man budgeterar med vissa summor och placeringar i tabellen ... man får vara realistisk och kan inte ha en önskebudget för till slut hinner verkligheten ikapp, fortsätter Lars Karlsson.

På Påskbergsvallen kan det nästa år komma att spelas allsvensk fotboll då Varbergs Bois just nu leder superettan i överlägsen stil. Foto: ANDERS YLANDER
Påskbergsvallen, vackert belägen vid Påskbergsskogen i centrala Varberg. Foto: ANDERS YLANDER

Mål på stopptid räddade Varbergs Bois

När pengarna var i hamn fanns det andra problemet att ta tag i. Den rent sportsliga verksamheten, till exempel. Varbergs Bois hade det tungt i superettan och slutade på 14:e plats, vilket innebar ovisst kvalspel mot Oskarshamn. 

Och det såg inte direkt ljusare ut efter det första mötet. Smålänningarna ledde med 4-1 på hemmaplan, men när matchuret stod på 90+3 reducerade Jesper Modig. 

Ett mål som skulle bli direkt avgörande.

För Varbergs Bois vann med 2-0 i returen och klarade sig kvar i superettan tack vare bortamålsregeln. 

– Minsta möjliga marginal. Vi hade en liten plan B, men det hade blivit ett helt nytt lag och en helt annan värld om vi inte hade klarat det, säger Lars Karlsson.

Astrit Seljmani leder skytteligan

När kontraktet var säkrat fanns det andra kontrakt att säkra: Spelarnas. Ytterst få hade avtal över 2019, men klubben lyckades behålla stommen och hittade ett par guldkorn i lägre divisioner, som exempelvis backen Tobias Carlsson från Grebbestad och anfallaren Astrit Seljmani, som toppar skytteligan, från Torn.

– Lugnet lade sig över föreningen och vi fick in spelare som passade bra in i systemet och det har skördat framgångarna. Det kanske låter enkelt, men ibland behöver det inte vara svårare. Samtidigt kan jag inte förklara allt till hundra procent. Men vi har en väldigt bra tränare, en bra organisation och fin harmoni i truppen. Det gör sitt. Men det här är färskvara, det vet alla i branschen. Vi kan inte sitta med armarna i kors, säger Lars Karlsson. 

Succéspelaren Astrit Seljmani leder skytteligan. Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Efter det tuffa fjolåret går Varbergs Bois som tåget i superettan i år. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Vad utmärker Joakim Persson som tränare? 

– Han är en tydlig och rak person. Inga konstigheter. Han pratar klarspråk och de förstår vad han säger. Och han har själv spelat på hög nivå. Det i kombination med goda ledaregenskaper är oerhört värdefullt. När det går dåligt kan han hantera de situationerna för att han själv har varit med i hetluften. Sedan har han ett bra kontaktnät och jobbar med bra agenter.

Är ni inte rädda att någon större klubb ska knycka honom? 

– Rädda är vi inte, men det är inte helt omöjligt att det kan bli så. Vi kommer aldrig hindra Jocke Persson om han vill gå till en större klubb, vi vet vår plats i näringskedjan. Om någon spelare eller ledare kan komma långt via vår förening är det bara att gratulera. Då har vi haft glädjen att ha haft den personen hos oss. Vi stoppar absolut ingen som vill vidare, men Jocke Persson och Varberg synkar bra, det är en lyckad kombination. Han är ju även sportchef och tar hand om spelarna på ett fantastiskt sätt.

Populära second hand-affären 

Och så var det det där med second hand-butiken som drivs av 30-talet ideella själar sedan några år tillbaka. Det mesta som tillhör hem, hushåll och trädgård säljs där, dock inte möbler. Men kläder är populärt. 

– Till och med göteborgarna kommer och handlar hos oss. Det går väldigt bra. Butiken står faktiskt för en betydande del av vår omsättning och ökar varje år. Vi är nog den enda elitklubben som har en second hand-butik, men det är inget vi skäms över. Tvärtom, vi är stolta. Andrahandsmarknaden har blivit en innegrej och är dessutom bra för miljön. Jag är själv där och handlar ibland, säger Lars Karlsson. 

Även om 16 omgångar återstår snackas det om allsvenskan i lilla Varberg. Det som för ett år sedan var fullständigt omöjligt är nu plötsligt realistiskt. 

– Andra får prata om det och det är väl trevligt på alla sätt och vis. Men vi är inte så kaxiga med tanke på situationen vi varit i, säger klubbens ordförande, som också lyfter fram nästa års nya tv-avtal som ger mer pengar på kontot. 

– Tidigare skrev vi mest ettårskontrakt med spelarna, men nu ser vi helst tvåårsavtal vilket gör att det blir lugnare.

Varbergs Bois Perparim Beqaj firar ett mål. Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Joakim Persson om succén

Joakim Persson, 44, som har spelat i klubbar som Malmö FF, Atalanta, IFK Göteborg och Hansa Rostock, har alltså lyft Varbergs Bois till oanade höjder bland annat genom att fynda i lägre divisioner. 

– Man måste ändra sin uppfattning om vissa spelare och plocka dem när polletten trillar ner. Det är lättare att jobba med spelare som har vissa egenskaper och sedan koppla på det svenska sättet med organisation och hårt jobb. Spelarna får göra hur mycket skit som helst framåt bara de jobbar stenhårt hemåt, säger Persson och fortsätter: 

– Det är inte lönt att ringa oss om man vill ha 35 000 i månaden när vi har ett snitt på 15 000. Men det finns både agenter och spelare som inte alltid värdesätter pengar först. 15 000 hos oss kanske är bättre än 22 000 hos någon annan med tanke på spelarens utveckling på sikt. Och nu när ekonomin är i ordning känns det väldigt mycket roligare att gå till jobbet. 

Persson tog 2011 över Ängelholm och har förutom Varberg även varit i Kristianstad. Åtta år senare är han fortfarande kvar i superettan. 

Joakim Persson. Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Är du inte sugen på nästa steg i tränarkarriären? 

– Svår fråga. Jag ska inte säga att det är samma skit men ... vad är nästa steg? Jag är nöjd med att vara där jag är och med åren har jag lärt mig att inte skena i väg över en natt för då låser det sig bara. Nu är jag plötsligt dynghet igen. Det var jag inte i fjol kan jag säga ... Det är bättre att ta sig till allsvenskan på egen hand i så fall. Jag kör på. 

Spelar du själv någon fotboll nuförtiden?

Ingenting. Jag har bara gjort två matcher på åtta nio år, det är jättetråkigt. Hjärnan kan spela fotboll men kroppen hänger inte med. 44 år och 93 pannor och så kanske dra ett korsband... nä, jag spelar padel sedan flera år och det är lagom slitsamt. 

”Målen står på kortsidan”, påpekar Joakim Persson. Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Joakim Persson år 2012, när han tränade Ängelholm. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Joakim Persson har själv spelat på hög nivå, bland annat i tyska Hansa Rostock. Där lirade han med fem andra svenskar. På bilden: Rade Prica, Jocke Persson, Andreas Jakobsson, Marcus Lantz, Magnus Arvidsson och Peter Wibrån. Foto: ULF RYD

Joakim Persson gillar inte rita pilar

Joakim Persson brinner för en snabb, offensiv fotboll och är ingen större beundrare av varken pilar på en taktiktavla eller mycket possession på egen planhalva. 

– Jag orkar inte se skiten. Okej om man håller i bollen när man leder klart, men när matchen står och väger ska vi framåt. Målen står på kortsidan. Jag hör ofta tränare prata om ”min spelidé hit och min spelidé dit” ... fotboll för mig är en helhet. Man måste kunna hantera allt. Jag försöker välja spelartyp beroende på roll och hitta relationer mellan spelarna. Det är mycket viktigare än att rita massa jävla pilar på en taktiktavla. Det vinner man inga matcher på. 

– Sedan har vi förstås riktlinjer, men det är beslutsfattandet som är det viktiga. Det är därför vissa spelar i superettan, andra i allsvenskan och andra utomlands. Beslutsfattandet är det viktigaste på elitnivå. 

Även om han är medveten om att det kan gå snabbt åt andra hållet tror Joakim Persson att hans spelartrupp har den mentala styrkan som krävs i höst när det drar ihop sig. 

– Det kommer inte att växa fram någon ångest, snarare en hunger som kan välta berg. Ibland är spelarna missnöjda när vi bara har vunnit med 3-1. Och när vi förlorade säsongens första match mot Jönköping var nästan allihop i chock. Det här är en grupp unga människor som vill mycket tillsammans. Vi är inte dummare än att vi ser vilket läge vi har hamnat i.