Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Häcklades av fansen – nu klar för klubben

Richard Yarsuvat lämnar Norrby för Gais.Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Gais slutade tolva i superettan i fjol.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Gais gjorde överlägset minst mål av alla lag i superettan i fjol.

Nu värvar klubben en målspruta – ett kontroversiellt nyförvärv:

Richard Yarsuvat, 27, är klar för Grönsvart.

– Jag förstår att alla inte kommer att ta emot mig med öppna armar efter det som varit, men jag kommer att jobba för att göra relationen bättre, säger han.

Efter Edin Hamidovics överraskande flytt till Jönköpings Södra hade Gais stora problem med målskyttet förra säsongen.

Med 23 mål på 30 matcher var laget klart sämst av samtliga klubbar i superettan.

Det vill den sportsliga ledningen ändra på nu. 

Därför hämtas Richard Yarsuvat från superettakonkurrenten Norrby.

27-åringen har genom åren varit en notorisk målskytt. Bland annat noteras 19 mål för Norrby i division 1 säsongen 2016 och 17 mål för Dalkurd i superettan 2017. De två senaste säsongerna har det blivit nio respektive sju mål för Norrby i superettan.

– Det vi behöver nu är att hitta spelare som kan hjälpa oss med att göra de poäng som Gais behövt så väl under tidigare säsonger – och Richard Yarsuvat är definitivt en sådan. Om han kan fortsätta att leverera som har gjort i sina tidigare klubbar så kommer det att ge hela laget arbetsro, vilket jag skulle säga är en förutsättning för att vi ska kunna jobba strukturerat med spelarutveckling och lagbygge. Jag är väldigt glad för att Ricky har valt att komma till Gais och hoppas att han kommer att visa samma spetsegenskaper som han gjort tidigare i superettan, säger Gais nye huvudtränare Stefan Jacobsson till klubbens hemsida.

”Jag är väldigt glad för att Ricky har valt att komma till Gais”, säger Gais tränare Stefan Jacobsson.Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN

”Detta är en kontroversiell värvning”

Richard Yarsuvat, vars kontrakt med Norrby löpte ut vid årsskiftet, skrev under torsdagen på ett tvåårskontrakt med Gais.

Men det är inte en okontroversiell värvning.

Anfallaren, som utöver Norrby även spelat för Örgryte, Elfsborg och Dalkurd, har haft ett bitvis komplicerat förhållande till Gais supportrar.

”En cupmatch från 2015 och hemmapremiären mot Dalkurd (2017) blev båda omskrivna tillställningar där Yarsuvat var inblandad”, konstaterar Gais på sin hemsida.

– Jag vet att detta är en kontroversiell värvning med tanke på tidigare incidenter med Gais-supportrar men vi har efter diskussioner i med tränare, sportråd, styrelse och supportrar och låtit de sportsliga argumenten styra vårt beslut. Min förhoppning är så klart att Ricky kan leverera på planen och att det över tiden kan bidra till att skapa en bättre relation med våra supportrar, säger Jonas Östergaard, fotbollsansvarig i Gais styrelse.

”Min förhoppning är att jag efter hand kommer att bli mer bedömd för det gör för klubben på planen och mindre för det som hänt i tidigare matcher”, säger Yarsuvat.Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

”Kommer jobba för att göra relationen bättre”

Richard Yarsuvat minns incidenten när Dalkurd mötte Gais 2017.

– Ja, då sprang jag för att fira målet med bortasupportrarna, det var mitt första mål i superettan och det var mycket som släppte där och då. Men jag minns att det var någon som firade längs långsidan också och det är inget som jag försvarar. Jag vet att vi gjorde saker som folk blev upprörda över då och jag beklagar det också.

Efter det fick han glåpord kastade mot sig.

– De skrek ”Din jävla diabetiker, din jävla tjockis”, har han tidigare berättat för GT.

I dag säger Yarsuvat:

– Jag hörde en del av vad som skreks och det påverkade mig säkert i någon mån även om jag försökte att bara fokusera på det jag skulle göra på planen. Men jag tänker också att klacken ju ska försöka att få motståndaren ur balans och det lyckades man ju med ganska bra.

Han fortsätter: 

– Jag förstår att alla inte kommer att ta emot mig med öppna armar efter det som varit, men jag kommer att jobba för att göra relationen bättre. Min förhoppning är att jag efter hand kommer att bli mer bedömd för det gör för klubben på planen och mindre för det som hänt i tidigare matcher.