Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gais vann direkt mot favoriterna

Gais firar 1–0.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Jönköpings Södra siktar på allsvenskan.

Men det var Gais som drog längsta strået i premiären av superettan.

Det grönsvarta hemmalaget vann med 1–0 efter att ha gjort mål redan i den åttonde minuten.

Jönköpings Södra kom till Gamla Ullevi som en av seriens största favoriter.

Medan Gais jobbar på att bli ett stabilt lag i superettan siktar J-Södra på allsvenskan, senast 2022.

I Gais sedan 2017

Och det var det styrkeförhållandet som anades i början av matchen: Gais hade en låg backlinje medan Jönköping höll i bollen och rullade runt.

Men med spelare som nyförvärven Mervan Celik och Richard Yarsuvat visade laget tidigt att där fanns kapacitet att vända spelet snabbt.

Och när dessutom August Wängberg, gaisare sedan 2017, visade löpstyrka och attityd på högerkanten blev det verkligen full fart framåt.

Som vid 1–0-målet redan i den åttonde minuten.

Mål med axeln

Celik iscensatte anfallet och släppte bollen på överlappande Yarsuvat, som slog ett perfekt inlägg mot Wängberg som sprungit sig fri.

Med hjälp av axeln satte August Wängberg årets första Gais-mål i superettan.

Moustafa Zeidan hade några vassa skott för Jönköping, förre gaisaren Edin Hamidovic hade några nästan-lägen, men Gais var stabilt fram till halvtidsvilan.

I början av andra halvlek tvingades Jönköping byta målvakt när Frank Pettersson blev skadad och ersattes av Anton Cajtoft.

Höll undan till slut

Gais fortsatte med lågt försvar och snabba kontringsförsök medan J-Södra fortsatte ha bollen mest. Vid några tillfällen visade nyförvärvet i Gais-målet, Mathias Karlsson, fina kvaliteter när han greppade tunga skott och höll rent i luften.

Under andra av andra halvlek tryckte Jönköpings Södra på ordentligt.

Dramatiskt blev det i den andra tilläggsminuten då Gais mittfältare Jesper Brandt fick sitt andra gula kort och åkte ut. 

Tre minuter senare ropade Jönköpings-spelare på straff två gånger:

Först när bollen studsade upp på Fredrik Martinsson och sedan när Edin Hamidovic blev liggande efter en krock med Mathias Karlsson.

Men domaren vinkade avvärjande båda gångerna och Gais höll undan och vann med 1–0.