Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gais-spelare misstänks nu för matchfixning

Gais-spelarna uppradade inför derbyt mo Öis i fjol.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Gais spelare tackar publiken efter en match i fjol.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
En polisutredning är inledd.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Polisen bekräftar nu att en Gais-spelare misstänks för inblandning i matchfixning under säsongen 2019.

Spelaren kopplas till ett kriminellt nätverk.

– Han är definitivt misstänkt, säger Fredrik Gårdare, chef över polisens särskilda aktionsgrupp mot idrottsrelaterad kriminalitet, till Aftonbladet.

Det var i slutet av november som GT kunde avslöja att flera av Gais matcher under 2019 misstänks vara föremål för matchfixning. En polisutredning är inledd och både superettaklubben och Svenska fotbollförbundet har underrättats om den pågående utredningen.

– Det jag kan säga är att utredningen riktar sig mot kriminella nätverk som vi har riktad verksamhet mot sedan tidigare. Det är en utredning som går mot kriminella nätverk. Vi fokuserar inte på Gais eller att Gais skulle vara inblandade som förening, utan att Gais-matcher möjligtvis – eller att det tyder på att Gais-matcher har använts av kriminella nätverk, sa Fredrik Gårdare, som leder polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet, då.

”Återstår ett flertal förhör”

Nu bekräftar polisen för Aftonbladet att en Gais-spelare är misstänkt.

Bakgrunden är bland annat spelarens koppling till ett kriminellt nätverk där ytterligare misstänkta personer ingår – och kopplingarna ska ha stärkts efter förhör.

– Vi har kommit en bra bit. Vi har en misstänkt spelare och ett antal misstänkta organisatörer. Men det återstår ett flertal förhör, säger Fredrik Gårdare till tidningen.

Ingen person har delgivits misstanke och enligt uppgifter har spelaren lämnat Gais.

Enligt Aftonbladet gäller utredningen spel som har lagts på hörnor.

”Ett gift i idrotten”

Gais-ordföranden Jonas Andersson har tidigare sagt att klubben informerats om utredningen. 

Han har även tagit avstånd från matchfixning.

– Matchfixning är ju ett gift i idrotten och måste motverkas på alla sätt och vis. Att det förekommer har vi sett exempel och domar på, det är oerhört obehagligt att våra matcher verkar vara föremål för någon form av granskning. Jag vet inte så mycket mer, sa han till GT i slutet av november.