Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gais drag i krisen: Sparkar tränaren

Stefan Jacobsson.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Gais ser ut att få kvala för att hänga kvar i superettan.

Nu kan GT avslöja att klubben sparkar tränaren Stefan Jacobsson, 55, med omedelbar verkan.

– Vi beklagar verkligen att vi hamnat i denna situation, speciellt med tanke på att vi under de senaste åren verkligen strävat efter att skapa högre kontinuitet i klubben, säger Gais ordförande Jonas Andersson om beslutet.

Gais spelare framför missnöjda supportrar efter matchen mot Norrby.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Gais, som under våren stundtals var stekheta och till och med toppade superettan, har dalat i tabellen och det mesta talar nu för att klubben får kvala för att försöka hänga kvar i landets näst högsta serie.

Efter förlusten mot Öster i söndags har Gais fyra poäng upp till Akropolis ovanför kvalstrecket med två omgångar kvar att spela.

Den 21 november möter Gais just Akropolis på bortaplan, innan serien avslutas med hemmamatch mot Gif Sundsvall sex dagar senare. 

Stefan Jacobsson tog över Gais inför säsongen 2020.
Foto: ANDERS FORNGREN / BILDBYRÅN

Sparkar Stefan Jacobsson

Nu agerar krisklubben för att i sista stund försöka vända skutan.

GT kunde under tisdagsförmiddagen avslöja att Gais sparkar huvudtränaren Stefan Jacobsson med omedelbar verkan och ersätter honom med en intern lösning. 

En stund senare offentliggjorde klubben nyheten på sin hemsida: ”GAIS styrelse beslutade under måndagskvällen att arbetsbefria Stefan Jacobsson från rollen som huvudtränare för A-laget i GAIS under de veckor som återstår av tävlingssäsongen.”

Assisterande tränaren Fredrik Holmberg tar över jobbet tills vidare.

– Att de två senaste matcherna gett oss noll poäng kan förklaras med att vi mött lag som för närvarande håller högre kvalitet än vad vi fått fram på planen. Men vi har inte riktigt kunnat se varken det spel eller den inställning som vi tror behövs under serieavslutningen och framför allt i ett eventuellt kval. Därför har sportrådet kommit fram till att denna förändring kan vara ett sätt att ge gruppen en möjlighet att starta om med delvis nya förutsättningar. Vi har bett assisterande tränaren Fredrik Holmberg att axla huvudansvaret för att leda laget resten av säsongen, säger Jonas Östergaard, fotbollsansvarig i föreningens styrelse.

Gais kämpar för att hålla sig kvar i superettan.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Handlar om att åstadkomma resultat”

Gais ordförande Jonas Andersson säger om beslutet: 

– Även när laget haft motvind har vi trott på att spelare och ledare ska kunna vända trenden och stått fast vid vårt stöd för Stefan Jacobsson. Men elitfotboll handlar trots allt om att åstadkomma resultat och i det avseendet har säsongen varit en besvikelse. Nu tror och hoppas vi att laget ska kunna få en liten omstart inför spurten med ny energi under Fredrik Holmbergs ledning. Vi ber alla gaisare att sluta upp runt laget under säsongsavslutningen och hoppas att bra stöd från läktarna kan öka våra chanser att säkra elitkontraktet.

Jacobsson tog över Grönsvart inför förra säsongen och ledde laget till en tiondeplats i superettan. Han har tidigare tränat Degerfors.

Så sent som i slutet av oktober gick Gais ut och ställde sig bakom ledarna och spelarna.