Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera matcher med Norrby utreds för matchfixning

Fredrik Gårdare.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Norrbys klubbchef David Kryssman.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

Här är nästa matchfixningsutredning i svensk fotboll.

SportExpressen kan nu avslöja att polisen inlett en förundersökning om matchfixning mot bakgrund av flera matcher som involverar Norrby IF i superettan från säsongen 2020.

– Det är inte Norrby som förening som misstänks. Vi har ett bra samarbete med Norrbys ledning. Just nu kan vi inte säga mycket mer, säger Fredrik Gårdare från polisen.

Uppgifter om matchfixning har figurerat i anslutning till Norrbys matcher tidigare.

2017 utredde Svenska spel en match mellan klubben och Dalkurd, som senare lades ned. 2018 väcktes misstankar på nytt efter att laget spelat 2-2 mot Falkenberg. Norrbys klubbledning överlämnade då information till polismyndigheten. En polisutredning under vintern 2018/19 lades emellertid ned. Svenska spel stoppade spel på lagets matcher under både 2017 och 2018. 

SportExpressen kan nu avslöja att polisen har inlett en förundersökning på nytt.

– En förundersökning är inledd och en anmälan skriven. Det är inte Norrby som förening som misstänks. Vi har ett bra samarbete med Norrbys ledning. Just nu kan vi inte säga mycket mer, säger Fredrik Gårdare som leder polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Är någon delgiven misstanke?

– Nej, ingen är delgiven misstanke. Det gäller matcher från säsongen 2020, vi går inte ut med exakt antal. Men det är mer än en.

”Har en god dialog med polisen”

Norrbys klubbchef David Kryssman säger att klubben gör sitt yttersta för att bistå polisen i utredningsarbetet.

– Vi som klubb är öppna för att hjälpa polisen så gott vi kan. Polisen har större kunskap om ämnet nu och är mer riktade mot individer än föreningen. Det är inte hela föreningen som misstänks. Vi försöker göra så gott vi kan och har en god dialog med Fredrik Gårdare och hans grupp, säger klubbchefen David Kryssman.

Vet ni vilka matcher det gäller?

– Nej, det har vi inte fått information om. Däremot har man väl själv sina misstankar kopplat till hur odds har rört sig på vissa av våra matcher. Man kan väl göra en amatörmässig gissning. Utfallet har dock inte blivit som marknaden har önskat i de matcherna. 

Du menar att resultaten inte följt de bettingmönster som uppstått?

– Nej, precis. Våra spelare har uppträtt heroiskt i de matcher där marknaden vill något annat. 

Norrby IF slutade på 11:e plats i superettan säsongen 2020.