Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Får inte bli sådant snack – håller inte”

Malkolm Moenza och Gais ställs mot Dalkurd i kvalet.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Förra säsongen åkte Malkolm Moenza ur superettan med Dalkurd via kval.

Nu ställs Gais-spelaren mot just Dalkurd i två helt avgörande matcher.

Platsen i superettan är på spel.

– Jag har varit med och satt klubben i den situation vi är i. Klart jag vill göra allt för att vi ska lösa det här, säger 28-åringen.


Kvalmatcherna sänds för dig som är Premiumkund eller på SportExpressen Play!


Här ser du Dalkurd-Gais med start 18.50 på torsdagskvällen

2017 lämnade Malkolm Moenza Gais för Dalkurd. Han blev kvar i klubben till 2020 då han gjorde en utlandssejour i slovakiska Spartak Trnava.

Under sommaren i fjol återvände han sedan till Dalkurd i superettan och fick vara med om en tung avslutning på säsongen.

Laget åkte ur serien efter kvalförlust mot Landskrona.

Nu är han och Gais i samma situation – och för motståndet står just Dalkurd.

– För oss handlar det om att hitta fokus på oss själva. Det får inte bli snack om att vi spelar i superettan och de i division 1, det håller inte. Det är negativt kval för oss och uppåt för dem, i de här två matcherna spelar vi i samma serie, säger Gaisspelaren.

Han bär med sig erfarenheten från i fjol in i veckans två kvalmatcher.

– Man kan ta med sig saker när man varit med om situationen att spela ett negativt kval. Det kommer handla om vad vi gör, vi kan inte lita på dem utan måste lita på oss och att vi gör en bra prestation. Lyckas vi göra två bra prestationer är jag övertygad om att vi kommer ta det. Men de är ett bra lag som vunnit hela året och har ett bra självförtroende, det får man inte underskatta.

”Fotboll är svårt att analysera men kort och gott har vi egentligen varit för dåliga i båda boxarna och vi har förlorat många matcher med uddamålet”, säger Moenza.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Tränaren sparkades

Gais kommer in i kvalspelet efter en svängig säsong. I våras imponerade laget och låg ett tag i toppen av superettan.

Med två omgångar kvar fick sedan huvudtränaren Stefan Jacobsson sparken och assisterande Fredrik Holmberg fick ta över.

– Svårt att summera en säsong när den inte är över men vi hade en bra start, samtidigt som jag inte tyckte vi spelade speciellt bra när vi tog våra poäng. Sedan var det en period där det gick väldigt tungt, och då tyckte jag nästan vi spelade bättre. Fotboll är svårt att analysera men kort och gott har vi egentligen varit för dåliga i båda boxarna och vi har förlorat många matcher med uddamålet, säger Moenza.

Hur ser du på tränarbytet?

– Skittråkigt, det är inte Stefans fel att vi låg där vi låg utan vi spelare som varit för dåliga. Men så ser branschen ut, det är tränaren som får gå när det går tungt. Stefan är en jättebra tränare och vi kom bra överens. ”Fidde” kände vi sedan tidigare och har en bra relation med, vi tror på ”Fidde” på samma sätt som vi trodde på Stefan.

– Mest handlar det om att få in lite ny energi. Med en så sen ändring hinner man inte göra så mycket, det går inte att sätta ett nytt spelsystem på de veckorna. Det handlar om att få in ny energi och tro på det.

Moenza i Dalkurd-tröjan i fjol.
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Ställs mot sin förra klubb

För motståndet står alltså Malkolm Moenzas tidigare klubb Dalkurd och första matchen spelas i Uppsala på torsdagskvällen.

– I år har jag inte följt dem så jättemycket och det är inte så många spelare kvar, men jag har många vänner runt klubben och föreningen som jag har kontakt med. Jag hade en bra tid där och är tacksam för den, säger han.

Hur det skulle kännas att åka ur superettan med Gais vägrar Moenza att tänka på redan nu.

Han är fullt inställd på att hjälpa klubben kvar via en kvalseger.

– Först och främst så har jag själv varit med och satt klubben i den situation vi är i, klart jag vill göra allt för att vi ska lösa det. Klubben betyder mycket för mig och det känns tufft att man kom tillbaka och hamnade i den här situationen. Nu är det så och då är det bara jag och vi som kan lösa det. Vi är där vi är och får bara se till att lösa det här, säger han inför Gais ödesmatcher.

Så spelas kvalet

Torsdag 2 december

19.00: Dalkurd-Gais - se matchen med Premium här!

19.00: Skövde-Akropolis - se matchen med Premium här!


Söndag 5 december

14.00: Akropolis-Skövde

16.00: Gais-Dalkurd


Matcherna direktsänds för dig som är Premiumkund och på SportExpressen Play!