Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drömmålet sänkte Gais i Originalderbyt

Mondo säkrade OS-guldet – rev ut sig på världsrekordhöjden.
Gais fick se sig besegrade.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Anton Andreasson klev fram och slog till med ett drömmål.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Originalderby och ödesmatch.

Då klev Anton Andreasson fram och slog till med ett drömmål när Öis vann med 1–0.

För Gais del fortsätter kräftgången.

– Det känns som man har vunnit fem matcher när man vinner mot Gais, säger Jonathan Azulay.

Originalderby – och som så många gånger förr ett ångestladdat möte. Det skiljer endast en placering lagen åt som är stationerade på lika många poäng: 14.

Gais hade inte vunnit en match sedan den 29 maj inför Originalderbyt. Efter den lovande starten i superettan, med tre segrar och ett kryss, rasade allt för de grönsvarta. Sedan dess har de endast tagit fyra poäng av 27 möjliga.

Öis kom till matchen med betydligt bättre form, även om den tunga förlusten i Eskilstuna, där Öis förlorade med 0-4 förtäljer annat, hade Öis två raka segrar inför derbyt.

Så med andra ord: En match som betyder mycket för båda lagen.

Gais inledde piggast

Det var Gais som inledde piggast och de fick också matchens första målchans.

Daniel Sterner vann en duell högt upp i banan och tog med sig bollen innan han spelade vidare till Jonas Lindberg vars skott blev tämligen enkelt för Fredrik Andersson i målet.

Ju mer matchen led desto mer tog Öis över – och främst genom Ailton Almeida som imponerade stort i den första halvleken.

– Vi är det bättre laget i stort sett hela matchen. Jag tycker vi kontrollerar det de har, annars är det vi som ligger på och försöker skapa målchanaser. När vi gör saker rätt är vi farliga, vilket vi visar i dag, säger Jonathan Azulay.

Öis första målchans kom efter ett långt anfall på Gais planhalva. Anton Andreasson och Lukas Browning Lagerfeldt kombinerade sig fram i straffområdet, och Anton Andreasson skickade i väg ett skott som Mathias Karlsson tvingades styra undan.

Sedan var det ett ställningskrig i den första halvleken där Öis var det laget som kändes giftigast och bättre.

Ajdin Zeljkovic kom väldigt nära ett ledningsmål strax före halvtidsvilan. Anfallaren spelades fram i straffområdet och sköt strax utanför.

Öis drömstart

I den andra halvleken fick Öis en drömstart.

Anton Andreasson fick en kanonträff från långt håll och bollen seglade upp i krysset - otagbart för målvakten och 1–0 till Öis.

Det var nära att Anton Andreasson utökade ledningen bara några minuter senare när han skott så när styrdes in i öppet mål.

– Det händer något på våran väsntersida och de har en snapp spelvändning. Det är ett skott utanför straffområdet, och en bra träff. Det är mycket möjligt att vi ska hinna och blocka skytten lite, säger Gais-tränaren Stefan Jacobsson.

Gais försökte hitta en kvittering och gjorde också ett par offensiva byten i den andra halvleken, men de hade svårt att hitta till några målchanser.

August Wängberg fick en bra chans på en offensiv frispark när han kom högst upp på bollen, men hans nick gick högt över.

Kräftgången fortsätter för Gais

Ett försök till forcering kom också från Gais när de flyttade fram många huvudstarka spelare.

– Vår brist i dag är att vi inte är lika kvalitativa i vår spelubbygnad som Öis är, men vi skapar bra chanser. Jag kan inte stå och säga att det är läckage bakåt, det är framåt vi har problem, säger Stefan Jacobsson.

Jonas Lindberg fick ett jätteläge att kvittera matchen med bara några minuter kvar när han fick stå helt ren i straffområdet och avlossa ett skott. Men Fredrik Andersson lyckades styra undan.

Öis kunde till sist hålla undan och vinna Originalderbyt efter Anton Andreassons drömmål.

För Gais del fortsätter kräftgången – och de grönsvarta har inte vunnit sedan slutet på maj. Förlusten innebär att de nu har fem förluster på de sex senaste matcherna.