Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det kommer slå över hela linjen…”

Gais ordförande Jonas Andersson.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Dalkurd-spelarna firar segern i första kvalmatchen.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Gais-supportrar på plats i Uppsala.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Söndagens kvalmatch avgör Gais framtid i superettan.

En degradering till landets tredje högsta serie skulle slå hårt mot den grönsvarta klubben ekonomiskt.

– Det kommer slå över hela linjen, säger Gais ordförande Jonas Andersson i en stor intervju med GT inför kvalrysaren.


Kvalrysaren sänds för dig som är Premiumkund eller på SportExpressen Play!


Här ser du matchen mellan Gais och Dalkurd med start 16.00!

Jonas Lindberg och Malkolm Moenza i Gais.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Gais har en turbulent säsong bakom sig. Från att ha varit seriens hetaste lag i våras har Grönsvart sjunkit som en sten i superettan.

Därför spelar klubben nu kval för att försöka hänga kvar i landets näst högsta serie.

Dalkurd vann den första matchen på ett snöigt Studenternas IP i Uppsala med 2–1. 

Under söndagen väntar returmöte i Göteborg.

– Vi hade ju hellre haft en 3–0-seger med oss som Skövde mot Akropolis, men nu är utgångsläget som det är. Det är förhoppningsfullt, nervöst och roligt på samma gång. Vi tror och hoppas och har fortfarande rätt goda möjligheter att reda ut det här, säger Gais ordförande Jonas Andersson.

”Det kommer slå över hela linjen”

Det är inte bara sportsligt som matcherna är av stor betydelse för Gais. Ekonomiskt skiljer det mycket mellan spel i superettan och ettan.

– Mellan åtta och tolv miljoner. Åtta miljoner försvinner direkt via centrala avtal med SEF (Svensk Elitfotboll) i form av bland annat tv-pengar. Sedan är det våra egna partners och biljettintäkter, men där vet man ju inte hur det blir. Spelar vi bra och hamnar i toppen av ettan kan det locka folk. Vi räknar med ett tappa mellan en tredjedel och hälften av omsättningen (22,4 miljoner i fjol) och det kommer att slå över hela linjen, inte minst spelartruppen. 

Gais-basen berättar att klubben har en grundplan för hur arbetet från och med måndag ser ut om det skulle bli nedflyttning.

– Den är inte helt färdig men det finns en planering för vad vi behöver göra kommande vecka om det blir så. 

Stefan Jacobsson fick nyligen lämna rollen som huvudtränare för Gais.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Jacobssons framtid osäker

I början av november kunde GT avslöja att Stefan Jacobsson får lämna sin roll som huvudtränare för Gais, vilket klubben senare bekräftade. Huvudtränaren arbetsbefriades under återstoden av säsongen 2021, men har kontrakt i ytterligare ett år och därmed rätt till lön. 

En speciell situation, konstaterade huvudpersonen själv.

– De säger att jag inte är sparkad utan bara entledigad året ut, så i teorin skulle det kunna vara så att jag står där som tränare för Gais i januari igen. I så fall är det något av det konstigaste jag varit med om under mina 22 år som tränare, sa Jacobsson till GT i samband med beskedet.

Jonas Andersson om Jacobssons framtid: 

– Vi ska ta en ny diskussion med honom om fortsättningen, men det gör vi med honom. Det finns inget nytt att rapportera.

Osäkerheten kring serietillhörighet nästa år gör att tränarfrågan inför 2022 hänger i luften. Nuvarande huvudtränaren Fredrik Holmberg sitter på ett utgående avtal.

– Och övriga ledare har utgående kontrakt så där är vi inte bundna på samma sätt. 

Ekonomiska situationen

Merparten av spelarkontrakten hävs automatiskt vid degradering. Så är det för att klubben inte ska stå där med en för stor kostnadskostym när intäkterna sjunker väsentligt. 

Det ligger även i spelarnas intresse att inte tvingas spela i en lägre division om det finns andra möjligheter. 

– Det är ömsesidigt. Sedan är inte ungdomskontrakten utformade riktigt på samma sätt, men jag har inte den kompletta bilden, fortsätter Andersson. 

Hur ser Gais ekonomiska situation ut nu? 

– I övrigt är läget faktiskt rätt gott trots att ”coviden” även påverkat den här säsongen. Vi har en bättre stabilitet i ekonomin än vad Gais haft på många år. Vi har en större och mer stabil organisation än på länge. Vi har gjort ett stort städarbete och skaffat oss en ganska schyst position, därför är det extra surt att vi har hamnat i det här läget. Vi har länge pratat om kontinuitet och det har nu börjat komma på plats, därför vore det tråkigt om spelaravtalen plötsligt upphör.

Gais tränare Fredrik Holmberg.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Skyller inte på skador

I vintras var Gais glödheta i Svenska cupen och slog Malmö FF på Bravida Arena. Och man inledde serien bra och toppade vid ett tillfälle till och med superettan under våren, men sedan har det gått markant utför. 

Skador på nyckelspelare som Richard Yarsuvat (missade våren och sommaren) och Adnan Maric (varit borta i höst) har ställt till det, men det är inte hela förklaringen och ordföranden vill inte skylla på alla avbräck. 

– Det har så klart stört rytmen, men alla lag har skador och jag kan inte säga att det har varit värre än vanligt. Men stabiliteten på planen över tid har inte varit tillräckligt bra. Det har varit för långa perioder där vi inte fått till det på planen. De mer sportsligt kunniga håller på med utvärderingen, men min egen analys är att vi inte har haft ett eget spel som varit bra nog. Men vi har hela tiden trott att vi ska greja det och det gör vi fortfarande, säger Jonas Andersson.

Kvalet till superettan

Torsdag 2 december

Dalkurd-Gais 2–1

Skövde-Akropolis 3–0


Söndag 5 december

14.00: Akropolis-Skövde

16.00: Gais-Dalkurd


Matcherna direktsänds för dig som är Premiumkund och på SportExpressen Play!

Jonas Lindberg kvitterade för Gais, men Dalkurd vann första kvalmatchen.