Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Då kanske jag blir avskriven från arvet”

Jesper Westermark laddar för derby. Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: JAN WIRIDEN

GÖTEBORG. Han är uppvuxen med en låtsaspappa som är Öis-supporter in i benmärgen – och som liten var den stora idolen alltid Marcus Allbäck. 

Men när Jesper Westermark joggar in på Gamla Ullevi för säsongens första derby gör han det i den grönsvart-randiga tröjan. 

– Om jag gör mål kanske jag blir avskriven från arvet, men det får det fan vara värt, säger han och skrattar. 

Jesper Westermark. Foto: BILDBYRÅN

Öster, Frej, Landskrona. Gais tre senaste matcher i superettan, men också Jesper Westermarks tre senaste matcher att göra mål i. 

Gais-anfallaren är inne i ett minst sagt fint stim. 

Därför är han också det självklara samtalsämnet i de grönsvarta leden inför derbyt mot Örgryte som stundar i nästa omgång. 

När GT ringer upp för att ta sig ett snack står han i köket och lagar mat. 

– Jag dunkar upp någon kyckling med lite rotfrukter och sparris, säger han glatt. 

– Men det går bra att prata ändå, jag är van vid att göra flera saker samtidigt.

”Har redan lovat det”

Åter till det där stimmet. 

Westermark är Gais kanske hetaste spelare för tillfället – och när nu Örgryte kommer stå på andra planhalvan siktar han på att hitta nätet för fjärde matchen i rad. 

– Det kommer bli speciellt eftersom det är mitt första derby på elitnivå. Men jag har med mig en bra känsla eftersom jag gjort mål tre matcher i rad nu, säger Jesper Westermark. 

Du siktar på ett fjärde?

– Ja, herregud. Jag har nästintill redan lovat madammen det här hemma för att hon ska vara extra stolt över mig. Så det ska jag absolut göra, jag har inga planer på att sluta göra mål om man säger så.

Jesper Westermark sprudlar av både energi och självsäkerhet. Känna press att leverera? Vad är det ens? Han njuter av det. 

– Alltså nä, det är inget som jag har problem med, jag tycker bara att det är sjukt kul. Det hedrar mig att få det förtroendet av alla Gais-supportrar – att de tycker att jag ska gå in och göra det. Jag mantlar gärna den rollen.

Låter nästan som att det skulle få motsatt effekt på dig att trigga i gång någon slags press?

– Ja, herregud. Jag brukar trigga mig själv ibland. Jag försöker hitta något extra att gå i gång på, men till den här matchen kommer det inte behövas. 

– All press som läggs på mig blir jag bara ännu gladare av och skulle jag få avgöra den här matchen blir det jävligt roligt. 

Ja, vad händer då?

– Jag vet inte alltså. Det kanske blir någon intervju extra och ännu fler chanser att få prata om sig själv i tredje person igen, haha. 

Pratade om sig själv i C More

Vi tar den där storyn från början. Jesper Westermark, eller "JW" som han kallas, är precis som han själv säger ingen vanlig fotbollsspelare. Snarare tvärtom faktiskt. Han gillar att skoja till det i medierna och räds inte att skippa de vanliga klyschorna. 

I en halvtidsintervju med C More i matchen mellan Öster och Gais den 22 maj benämnde Westermark sig själv som "JW", vilket fick diskussionerna att snurra i gång om att han pratat om sig själv i tredje person. 

– Det är en bit tillbaka sen vi började skämta om det. Jesper är ju vad jag heter och den sidan av mig är ganska lugn, men sen är jag också "JW", kanske framför allt när jag spelade i lägre divisioner och var ute och festade – då var det "JW" som kom fram, säger han och skrattar. 

– Men även på matcher, då är det också "JW". 

Jesper Westermark pratar alltså inte om sig själv i tredje person, utan om sitt alter ego "JW". 

– Skulle någon tycka att jag är extra oskön på planen på grund av det, då skulle det bara trigga i gång mig ännu mer. 

Piken: ”Ta ner dem på jorden”

Gais inledning på säsongen har varit både upp och ner. Örgrytes däremot har varit mest uppåt hela tiden.

Öis ligger i skrivande stund tvåa i superettan, en poäng bakom serieledande Falkenberg. 

I ett inlägg på sin officiella hemsida skriver Gais, redan i rubriken: ”Nu är det färdigseglat för ÖIS”. Artikeln har inte gått Jesper Westermark förbi.

– Min flickvän sa någonting om det. Jag vet inte riktigt vad det där handlar om faktiskt... Om det är att de seglat i väg och vunnit många matcher eller om de är stekare och har seglarskor på sig, haha. Nä, men skulle det vara så att vi tar ner dem på jorden är det nog extra skönt i alla Gaishjärtan där ute. 

Jesper Westermark kom till Gais så sent som i november 2017, alltså bara för några månader sedan. Men han har snabbt vuxit fram till något av en publikfavorit. En roll han inte har några som helst problem med att axla. 

– Jag är inte den traditionella fotbollsspelaren som säger allting som man ska säga och ger tråkiga intervjuer. Jag är en känslomänniska och visar det, jag försöker vara mig själv. 

På tal om känslomänniska. Jesper Westermark säger att det är två stycken i lägenheten, vilket också är förklaringen bakom det sms som han skickade till sin sambo i pausvilan i hemmamatchen mot Frej tidigare under säsongen. 

”Kommer göra mål nu. Älskar dig” skrev han tillsammans med två hjärtan. 

50 sekunder senare small det. "JW" hade levererat. 

– Hon är ännu mer känslomänniska och försöker trigga mig. Det där var första gången jag drog i väg ett sms i halvtid, så det var jäkligt kul att det gick hem. Nu har jag ju lovat henne det i derbyt igen, så då får jag väl se till att lösa det. Det är inte mer med det, säger han. 

Växte upp som öisare

”Inte mer med det”. Westermark pratar som att det vore den mest självklara saken i världen. 

Hur hans drömscenario ser ut? 

– Först och främst att vi vinner. Sen ska jag inte sticka under stol med att det hade varit extra roligt att få avgöra. Att kunna säga att man avgjort ett derby mellan två elitklubbar i Göteborg hade man nog kunnat leva på länge. Det hade man kunnat säga till damen och morsan. 

Även om Jesper Westermark pratar på om allt mellan himmel och jord är det ett ämne han gärna undviker. Hur var det egentligen under uppväxten? Vilket lag följde han i ur och skur?

Svaret är något otippat: Örgryte.  

– Jo, alltså Marcus Allbäck var ju min stora idol. Dessutom är min låtsasfarsa tok-öisare och har alltid varit. När jag var liten hängde jag på Ullevi och kollade på fel färger. 

Skulle det vara extra skönt att göra mål nu då?

– Ja, herregud. Jag kanske blir avskriven från arvet, men det får det fan vara värt alltså. 

– Jag får skapa mig ett eget arv i stället. 

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!