Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Då gjorde jag bort mig fullständigt…”

Kent Carlzon hade varit anställd i Öis under sammanlagt 20 år när han slutade i förra veckan.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Som agent hjälpte han Anders Svensson till kontraktet i England.

Som scout för Öis hittade han årets allsvenske poängtvåa Gustav Ludwigson i Sävedalen.

Men Kent Carlzon, 68, var också en av de närmaste i kretsen runt Mikael Ljungberg.

Men nu är det slut – Carlzon är pensionär.

– Det har hänt mycket sedan jag började i Öis för 40 år sen, säger Kent Carlzon.

Kent Carlzon på ett scoutinguppdrag som scout i Öis.
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN

När Kent Carlzon i fredags checkade ut från Öisgården hade han under de senaste tre åren varit chefsscout.

Det var han som hade huvudansvaret när superettaklubben, med begränsad budget, skulle hitta spelare med stor potential – men som inte kostade så mycket.

Det var i den positionen han fick Gustav Ludwigson, som med nio mål och elva assist blev tvåa i årets allsvenska poängliga, att välja Öis.

– Vi startade en liten grupp som hittade både Gustav Ludwigson och Alexander Bernhardsson i Sävedalen. Två bra värvningar, konstaterar Carlzon.

Hittade Gustav Ludwigson

Visst var det så. Ludwigson gick till Hammarby och Bernhardsson till Elfsborg.

– Jag kommer att sakna allt som det innebär att vara en del av en elitklubb. Men den ekonomiska situationen och det som det innebär att jobba i en elitförening i dag kräver unga människor som orkar jobba i många timmar. Och den orken har jag inte längre, säger Carlzon.

Annat var det när han började som föreningskonsulent i Öis 1980. Från det året har han ett av sina finaste minnen från tiden i klubben.

19 oktober, i den sista omgången mot Grimsås, tog Öis tillbaka platsen i allsvenskan.

– Det var en strålande dag som blev till ett fantastiskt minne när Stig-Olof Berg slog in 3–2 på straff i sista minuten, säger Kent Carlzon.

”Inget slår det”

Men den största högtidsstunden i det rödblå gänget upplevde han fem år senare när Öis, när klubbens senaste SM-guld bärgades efter dubbla finalmatcher mot Blåvitt.

– Vi slog Blåvitt i första matchen, sedan kraschade telefonväxeln när vi skulle sälja biljetter till den andra. Vi fick öppna en kiosk utanför Ullevi där bland annat min fru var med och sålde biljetter. Och så guldfesten på Opalen efteråt. Inget slår det, säger den nyblivne pensionären.

Kent Carlzon var sportchef i Öis samtidigt som Pierre Edström var klubbdirektör.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Som föreningskonsulent i Öis på 80-talet hade Kent Carlzon en mängd olika uppgifter.

En var att träna klubbens juniorlag. Men det kunde även bli helt andra uppdrag. Som att fixa arrangemang på Stena-färjorna mellan Göteborg och Frederikshavn.

Det var på den tiden Ingvar Fast var ordförande i Öis samtidigt som han var först vd och sedan arbetande styrelseordförande hos klubbens storsponsor Stena Line.

– Jag fick exempelvis ordna pensionärsbingo. I början på veckan kunde Ingvar Fast höra av sig och säga att jag skulle ta med Gunnar Samuelsson och Kalle Engqvist på Danmarks-färjan till helgen, berättar Carlzon.

Agent för Mikael Ljungberg

Båda Samuelsson och Engqvist spelade i guldlaget 1985.

– Gunnar sjöng Arne Quicks stora hit Rosen och Kalle spelade, han var ju kantor, berättar Carlzon om den annorlunda underhållning som fotbollsstjärnorna bjöd på.

Det var kort väg mellan Öis ordförande och föreningskonsulenten.

– En annan gång skulle jag hämta nya spelare. Då ringde Fast och sa att jag fick hålla i presskonferensen, för han hann inte komma. Jag hade ingen erfarenhet av det och gjorde bort mig fullständigt, säger Kent Carlzon med ett skratt.

Han ger också ett tredje exempel på vad ett samtal från ordföranden kunde leda till. Den gången handlade det om att Kent Carlzon efter 13 år i Öis gick vidare till agentverksamhet.

Det gällde Öis-brottaren Mikael Ljungberg, som precis hade blivit världsmästare i Globen.

– Jag var speaker för Öis för Ullevi, men var också inblandad i arenareklam och annat. Ingvar Fast bad mig hjälpa till att fixa sponsorer till Micke. Jag tackade ja – och blev Mickes agent. Det ledde till att jag efter ett tag hade hela brottarlandslaget med Torbjörn Kornbakk, Martin Lidberg och de andra, säger han.

Anders Svensson till England

Carlzon var en i den inre kretsen runt Ljungberg. Han fanns på plats vid OS-guldet i Sydney 2000.

Men samtidigt som Kent Carlzon jobbade med brottarna började han också bygga upp sin verksamhet som fotbollsagent.

– Jag hade min första internationella övergång 1997 när Jesper Mattsson bytte Halmstads BK mot engelska Nottingham Forest.

Kent Carlzon med Anders Svensson.
Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN

Men den som blev mest framgångsrik av Carlzons spelare var Anders Svensson (Sveriges meste landslagsman med 148 landskamper), som 2001 bytte Elfsborg mot Southampton.

– Jag räknade efter en gång och såg att jag haft 21 spelare som gjort minst en A-landskamp. Spelarna blev efter ett tag mina vänner, säger han.

Kent Carlzon påpekar att dagens agentvärld är annorlunda.

– När jag började var det väl Anders Wallsten, Janne Olsson, Roger Ljung och jag. I dag är det många agenter som ska slåss om en liten kaka. Jag hade bakgrund i föreningslivet. Hade varit med i styrelsen i både Kungshamn och Kärra. Därifrån kommer inte de nya agenterna. De är 28 år och vill tjäna pengar, säger han.

Comeback i Öis 2013

I samband med skatterättegången mot Blåvitt 2007 dömdes Kent Carlzon för skattebrott till två års fängelse. Men den perioden vill han inte prata om i dag.

– Det var så länge sedan, motiverar han.

2013 gjorde han comeback i Öis. 

– Jag blev uppringd och fick frågan om jag ville bli sportchef. Det kändes bra att avsluta där jag startade. Sammanlagt har jag varit anställd i 20 år i Öis och har dessutom suttit i styrelsen i sju år, säger han.

Men nu är det slutjobbat hos de rödblå.

Han lämnar med en del frågor inför framtiden efter att ha varit med om att Öis återigen kämpat sig fram till nytt kontrakt i superettan i stället för den topplats klubben och dess supportrar alltid hoppas på.

– Jag avundas inte de som rattar det här. Jag tror att vi omsatte sju miljoner när vi blev svenska mästare, nu är det väl runt 20. Väldigt långt efter klubbarna i toppen. Man måste sätta omsättning i relation till prestation. Oavsett om det är Öis, Gais eller någon annan där vi ligger är det väldigt svårt att nå en topplacering med de omsättningar vi har, säger Kent Carlzon.