Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bryter tystnaden: ”Jobbig situation”

Stefan Jacobsson.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Gais kämpar för sin överlevnad i superettan.

Men klubben ska nu göra det utan sin huvudtränare Stefan Jacobsson, 55, som blivit arbetsbefriad inför avslutningen av säsongen.

– Det är en jobbig situation naturligtvis, säger han.

GT kunde under tisdagsförmiddagen avslöja att Gais sparkar huvudtränaren Stefan Jacobsson med omedelbar verkan och att en intern ersättare tar över jobbet.

En stund senare bekräftade Grönsvart att huvudtränaren ”arbetsbefrias under de veckor som återstår av tävlingssäsongen”. Han ersätts av assisterande tränaren Fredrik Holmberg.

Jacobsson säger om beskedet:

– Jag hoppas att de kan slappna av och hitta rätt anspänning. Gör de det så är jag säker på att de reder ut det. Det kommer leva in i sista omgången. Möjligheterna att hänga kvar i superettan är ganska goda trots ett jävla skitår. Vi har fått in en resurs till (Jörgen Ericson) och jobbat mycket med spelarna. Vi har lyft på alla stenar som man kan göra.

”Har full förståelse för det”

Stefan Jacobsson, som kom till Gais från Degerfors inför förra säsongen, har förståelse för att klubben känner sig tvungen att ändra på något i den rådande situationen.

– Jag såg att de hade möten i går. Även om man anses vara helt korkad i huvudet så förstår man ju ett och annat. Jag har full förståelse för hur man som klubb agerar. 

Gais, som under våren stundtals var stekheta och till och med toppade superettan, har dalat i tabellen och det mesta talar nu för att klubben får kvala för att försöka hänga kvar i landets näst högsta serie. Efter förlusten mot Öster i söndags har Gais fyra poäng upp till Akropolis ovanför kvalstrecket med två omgångar kvar att spela.

Den 21 november möter Gais just Akropolis på bortaplan, innan serien avslutas med hemmamatch mot Gif Sundsvall sex dagar senare.

”Omöjligt att spekulera i”

För Stefan Jacobsson är framtiden oviss.

– De säger att jag inte är sparkad utan bara entledigad året ut, så i teorin skulle det kunna vara så att jag står där som tränare för Gais i januari igen. I så fall är det något av det konstigaste jag varit med om under mina 22 år som tränare, säger han och tillägger:

– Men det är omöjligt att spekulera hur det blir. Vi får se vad närmaste framtiden utvisar.

Gais ordförande Jonas Andersson kommenterar beslutet att arbetsbefria Jacobsson:

– Vi beklagar verkligen att vi hamnat i denna situation, speciellt med tanke på att vi under de senaste åren verkligen strävat efter att skapa högre kontinuitet i klubben. Även när laget haft motvind har vi trott på att spelare och ledare ska kunna vända trenden och stått fast vid vårt stöd för Stefan Jacobsson. Men elitfotboll handlar trots allt om att åstadkomma resultat och i det avseendet har säsongen varit en besvikelse. Nu tror och hoppas vi att laget ska kunna få en liten omstart inför spurten med ny energi under Fredrik Holmbergs ledning.