Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Blåvitts floppspelare tillbaka i Göteborg

Abdul Razaks senaste allsvenska mål kom för Sirius i 2-4-förlusten mot Elfsborg 2019. Se målet här.
Abdul Razak.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Abdul Razak är tillbaka i Göteborg.
Foto: BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Abdul Razak.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Han floppade i IFK Göteborg.

Nu är Abdul Razak, 27, klar för Örgryte.

– Jag lockades verkligen när jag fick höra om det klubben hade på gång här och att man vill till allsvenskan, säger han.

Efter en svidande 0–4-förlust mot BK Häcken våren 2017 blev Abdul Razak tokpetad av dåvarande IFK-tränaren Jörgen Lennartsson. I flera matcher fanns Blåvitts profilvärvning inte ens med i matchtruppen, vilket var en stor missräkning för såväl huvudpersonen, som hade köpts loss från sitt kontrakt med AFC inför säsongen, som för IFK Göteborg, som skrivit ett treårskontrakt med spelaren.

När GT träffade den Premier League-meriterade mittfältaren samma sommar hymlade han inte med sin besvikelse.

– Ärligt talat... jag är frustrerad och jag tänker inte dölja det, sa Razak – som redan då hade vädrat sitt missnöje hos sportchefen Mats Gren.

Strax därefter lånade IFK Göteborg ut mittfältaren till AFC – men där blev han inte långvarig. I stället gick flyttlasset till Uppsala och de senaste säsongerna har Abdul Razak spelat för Sirius.

Abdul Razak har tidigare spelat för IFK Göteborg.
Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYRÅN

Öis sportchef: ”Blivit tunna på mittfältet”

När GT:s krönikör Markus Wulcan listade IFK Göteborgs största floppvärvningar på 2000-talet hamnade Razaks namn på sjunde plats.

Nu återvänder 27-åringen till Göteborgsfotbollen.

Razak har skrivit på ett sexmånaderskontrakt med Örgryte i superettan.

– Det känns bra, jag är glad att vara tillbaka i fotbollen igen. Jag har haft en bra dialog med de som jobbar för klubben sedan december så jag är glad att det blev klart. Jag tror att jag med min erfarenhet kommer kunna hjälpa laget. Jag lockades verkligen när jag fick höra om det klubben hade på gång här och att man vill till allsvenskan, säger han i ett pressmeddelande.

https://twitter.com/OrgryteFotboll/status/1230839703437484034

Öis sportchef Igor Krulj motiverar värvningen:

– Vi är glada att vi kommit överens med Abdul Razak om ett avtal fram till sommaren. Vi känner att vi har blivit lite tunna på mittfältet i och med vissa skador som dykt upp och den här lösningen passar både oss och Abdul väldigt bra. Det är en hårt arbetande mittfältare med en god bollbehandling och besitter även erfarenhet från såväl allsvenskan som spel utomlands.

Öis sportchef Igor Krulj.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Gjort fem Premier League-matcher

Abdul Razak har representerat flera toppklubbar i Europa. Redan som 18-åring tillhörde han Manchester City och lyftes upp i A-truppen av dåvarande managern Roberto Mancini. Där blev det tio tävlingsmatcher (varav fem i Premier League) innan han lånades ut till Charlton, Portsmouth och Brighton. 2013-14 spelade han i ryska FK Anzji Machatjkala och 2014-15 i grekiska OFI Kreta. 

Efter en kortare sejour hos engelska Doncaster Rovers tog Abdul Razak 2016 klivet till Sverige och superettalaget AFC. Efter att ha varit skadad när han kom gjorde Razak tolv matcher när AFC tog steget upp i allsvenskan.

Nu fortsätter hans karriär alltså i Öis.

Abdul Razak

Ålder: 27 år.

Position: Central mittfältare

Tidigare klubbar: ASEC Mimosas, Crystal Palace FC, Manchester City FC, Portsmouth FC, Brighton & Hove Albion FC, Charlton Athletic FC, FK Anzhi Makhachkala, OFI, Doncaster Rovers FC, AFC United, IFK Göteborg, IK Sirius.