Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Strömberg om beroendet: ”Det är min bästa kompis”

Glenn Strömberg.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Strömberg i landslaget 1988.
Foto: WILFRIEDWITTERS / BILDBYRÅN
Strömberg i Atalanta-tröjan.
Foto: BILDBYRÅN
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Glenn Strömberg, 60, klarar sig inte länge utan snus.

Det erkänner fotbollsprofilen i Fördomspodden.

– Det är min bästa kompis, säger han.

Fotbollen, det långa håret – och prillan under läppen.

Det är de attribut som många förknippar den tidigare landslagsstjärnan och nuvarande tv-experten Glenn Strömberg med.

I podcasten Fördomspodden säger den 60-årige fotbollsprofilen att det de facto är något han är stolt över.

– Jag känner stolthet över att vara så associerad med det. I några enkäter har man kommit fram till att Glenn Strömberg är den som är mest associerad med snus i Sverige – det tycker jag ändå är rätt vasst, säger han.

En gång – i början av sitt förhållande med hustrun Simona – glömde han snusdosorna hemma när de skulle åka från Bergamo till Monte Carlo.

– Halvvägs på vägen sa jag att vi måste vända och åka hem. Men det gick inte, så jag fick fortsätta köra. Väl där rökte jag nog 60 cigaretter om dagen i stället. Det är enda gången i mitt liv som jag har rökt. Jag var tvungen att ha något hela tiden. Det gick inte, berättar han i Fördomspodden.

Glenn Strömberg gillar snus.
Foto: ANNIKA AF KLERCKER

”Ger mig en trygghetskänsla”

Glenn Strömberg utvecklar sitt förhållande till tobaksprodukten under läppen:

– Det är min bästa kompis helt enkelt. Jag har missat att ha med mig det en gång när vi skulle till Monte Carlo, som sagt, och en gång på en semesterresa till Egypten. Då var det tur att sociala medier fanns och jag kunde få hjälp. Efter fyra-fem dagar var det folk som hade med sig snus ner, men de första tre-fyra dagarna fick jag mängder med tips på vad jag kunde göra. Jag var och köpte gammal rom och så skulle man ta en tepåse, hälla ut teet, ta tobak som man köpte i cigarrer och lägga i tepåsen, vira runt och lägga i lite blöt.

För Glenn Strömberg handlar snusandet mer om en lugnande känsla än själva kicken.

– Visst, det är nikotin i snus – men för mig är det viktigare att bara ha något under läppen. Det ger mig någon form av trygghetskänsla. Har jag lagt in en snus kan jag möta 100 000 personer och prata om i princip vad som helst utan problem. Har jag inte någon snus inne är det inte lika lätt, säger han.

https://embed.acast.com/fordomspodden/4c1a94eef2cad5c1b9f272b857f01f30
Här blir Glenn Strömberg vansinnig under pingismatchen