Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stoppad av polis – räddades av Zlatan

Erik Hamrén bor och jobbar numera i Sydafrika.Foto: HENRIK JANSSON
Foto: PROSPORTS / REX / SHUTTERSTOCK
Zlatan Ibrahimovic med Erik Hamrén.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Erik Hamréns nya uppdrag:

Att vara med och göra sydafrikanska Mamelodi Sundowns till hela Afrikas bästa fotbollsklubb.

Klubbens president Patrice Motsepe hade letat i flera år efter den person som skulle leda klubben i den riktningen när han fick tipset om den förre svenske förbundskaptenen.

– Det är en tuff utmaning, men jag gillar utmaningar, säger Erik Hamrén.

Äldsta dottern Caroline bor i Dubai.

Den andra dottern Pernilla har flyttat till New York.

Hustrun Agneta är kvar hemma i Sverige.

Erik själv bor sedan två veckor tillbaka på ett Bed & Breakfast mellan Sydafrikas största stad Johannesburg och huvudstaden Pretoria.

– Just nu är vi utspridda i fyra världsdelar. Agneta och jag har bott på olika håll tidigare också, när jag var tränare i Ålborg och Rosenborg. Men tanken är att hon ska komma hit ner, säger Erik Hamrén i telefon från andra sidan jordklotet.

Men hustrun ska inte behöva bo på B&B. Tills hon kommer ner ska ett nytt boende vara löst.

– Jag letar boende för fullt. Vår träningsanläggning ligger mitt mellan Pretoria och Johannesburg. Jag vill bo så nära som möjligt för att slippa fastna i trafiken som är väldigt tung i området, säger han.

Att leta bostad i Sydafrika skiljer sig också mot hur det är i Norden. Det gäller att hitta något i vad som kallas ett säkert område.

Fick du med dig vad du behöver, eller behöver du åka hem till Sverige och hämta mer grejor?

– Jag hade två fulla resväskor med mig. Det räcker, jag åker inte hem igen förrän till sommaren.

 

LÄS MER: GT avslöjar: Här är Hamréns nya jobb

"Poliserna började prata om Zlatan"

Erik Hamréns nya titel är head of technical, vilket innebär att han är ansvarig för all fotboll hos ligaledande Mamelodi Sundowns. Från A-laget ner till akademin.

Med en så fin titel ingår väl bil med privatchaufför?

– Haha, nej. Jag kör själv, svarar han.

Hur går det i vänstertrafiken?

– Första gången jag var ute körde jag åt fel håll i en rondell, men det hände ingenting. Det gäller att vara väldigt fokuserad, säger han.

Men i lördags, samma dag som Sundowns besegrade bottenlaget Platinum Stars med 3–0, blev han ändå stoppad av polisen. 

– Jag körde lite dumt. Jag förklarade att jag nyligen hade kommit från Sverige. Det ledde till en del fotbollssnack, jag berättade att jag varit förbundskapten. Då började poliserna prata om Zlatan. Honom kände de till väl, precis som Fredrik Ljungberg. Så det löste sig…

Det har snart gått två år sedan han meddelade att EM sommaren 2016 skulle bli hans sista insats med det svenska landslag som han ledde från 2010.

Förutom inhoppet som rådgivare i Öis i höstas har Hamrén tagit det lugnt på fotbollsfronten.

– Jag behövde en paus efter landslaget. Kände ingen stress att skaffa ett nytt jobb, berättar han.

Suget efter ett nytt fotbollsjobb växte dock efterhand. Och den förre förbundskaptenen var inte bortglömd.

– Jag hade fortfarande hunger efter fotbollen, men var också kräsen. Skulle jag ta ett nytt jobb skulle det bli något speciellt, säger han.

Vilka klubbar Erik Hamrén tackade nej till vill han inte gå in på, men det var några stycken i Europa.

Var det stora pengar i Sydafrika som gjorde att det var där du hamnade?

– Nej. Om det enbart hade handlat om pengar skulle jag tagit något annat erbjudande, svarar han.

Det fanns andra anledningar till att Erik Hamrén lockades av erbjudandet att bli chef över fotbollsverksamheten hos Mamelodi Sundowns, de sjufaldiga sydafrikanska mästarna och 2016 års vinnare av Afrikas Champions League.

– Dels hade jag stängt dörren till Skandinavien, jag ville testa något nytt där jag kunde utvecklas både som person och ledare. Den andra grejen var presidentens ambition. Klubben är redan en av de bästa i Sydafrika och Afrika, men hans ambition är att bli bäst i hela Afrika. Kunna ta fler titlar regelbundet, säger Erik Hamrén.

"Här finns tålamod"

Förfrågan kom i höstas. I december åkte han ner. Träffade klubbens president Patrice Motsepe och tittade på förutsättningarna.

– Då blev jag ännu mer intresserad. Jag ville ju ha något nytt och det här kan man verkligen kalla nytt. En ny fotbollsliga, ett nytt land, en ny världsdel. 

I början av januari kom Motsepe och Hamrén överens om ett kontrakt över ett och ett halvt år, för en och en halv vecka sedan presenterades klubbens nye head of technical.

Stuart Baxter har varit klubbtränare och är för andra gången förbundskapten i Sydafrika. Och förre djurgårdstränaren Kjell Jonevret lämnade i somras Orlando Pirates.

Pratade du med någon av dem innan du skrev på?

– Jag pratade med Kjell lite efteråt och jag tänker återkomma. Stuart har jag träffat här nere, även det efter att det var klart.

Hur stor koll har du på fotbollen i landet?

– Efter att jag fick frågan om att flytta hit har jag läst på en del och har skaffat mig en hyfsad bild. Det är ett stort land med många talanger, lite överraskande är det att inte fler sydafrikaner spelar i större klubbar i Europa. Det skulle vara väldigt roligt om jag kunde få vara med och få fram och utveckla talanger till bra spelare.

I Sydafrika är det ofta stor omsättning på tränarsidan. Ibland räcker det med några förluster så ryker tränaren.

Sundowns kan dock visa en annan stabilitet.

– Här finns tålamod, det är en av anledningarna till att jag valde att flytta hit, kommenterar Hamrén.

"Finns saker som kan göras bättre"

Sedan holländske fotbollslegendaren Johan Neeskens fick sparken för drygt fem år sedan har den tidigare förbundskaptenen Pitso Mosimane tränat klubben. 

– Mosimane är en väldigt etablerad tränare. Presidenten vill att jag ska få ett bra samarbete med honom. Mosimane har en stor erfarenhet av sydafrikansk och afrikansk fotboll, jag av europeisk. Det gäller att hitta en mix mellan Afrika och Europa. Min uppgift är bland annat att vara med och utveckla och förkovra tränarna, säger han.

Hur bra koll har sydafrikanerna på svensk fotboll?

– Många av dom jag har pratat med vet att vi slog ut Italien i VM-kvalet, det finns ett väldigt stort intresse för fotboll i landet.

Som tränare i klubbar och landslag har du varit med på planen hela tiden. Kommer du att vara med och sätta ut koner och dela ut västar även i Sundowns?

– Jag har inga sådana planer just nu. Men jag vill naturligtvis lära känna spelarna och vara nära laget.

I Öis, Ålborg, Rosenborg och landslaget formade du ett eget ledarteam. Kommer du att plocka ner några svenska ledare till Sydafrika – exempelvis Henning Svendsen, kostrådgivaren som varit med på hela resan?

– Det är annorlunda när man är chefstränare, nu har jag ingen tränarroll. Det finns redan ett team i klubben, om jag tycker att det finns anledning att plocka in någon mer får framtiden utvisa. Men alla vet att jag uppskattar Henning, som dessutom varit mycket i Sydafrika och jobbat med utbildningsprojekt.

Soweto-födde Patrice Motsepe är inte vilken klubbpresident som helst. Han är god för åtskilliga miljarder, utnämndes till Sydafrikas rikaste man för fem år sen.

Innebär det obegränsade resurser?

– Hur det ekonomiska ser ut kan jag inte svara på. Och jag vet ännu inte vad som behövs. Första tiden går åt till att se och lära och observera. Mycket görs redan bra, men det finns säkert saker som kan göras bättre.

Ingen kommentar till dokumentären

Den förre förbundskaptenen har bråda dagar, det är mycket att sätta sig in i på det nya jobbet.

Under den tidigare pausen från fotbollen spelade Hamrén mycket golf. I Sydafrika finns många, ofta soldränkta, golfbanor. 

Har det blivit något spel än?

– Så här långt har det inte blivit något, men jag hoppas att jag får tid framöver. Däremot blir det givetvis inte lika mycket golf som förra året, säger han.

Efter att under en period hållit en låg profil är Erik Hamrén tillbaka i rampljuset. Men nu på andra sidan jordklotet. 

Hur stor uppmärksamhet har din ankomst fått?

– Det har inte varit så mycket media. Det blev lite grann när jag presenterades samtidigt som några nya spelare. Min roll är att stötta dom som är omkring. Huvudtränaren får den största uppmärksamheten i media och så ska det vara.

På tal om media, dina gamla spelare Kim Källström och Andreas Granqvist är i Kanal 5-dokumentären ”Miraklet i Milano” kritiska till att det i slutet av din tid i landslaget blev för mycket fokus på förhållandet till medierna. Har du någon kommentar till det?

– Nej. Jag har läst om dokumentären, men inte sett den. Därför har jag ingen kommentar, svarar den förre förbundskaptenen.