Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnorna som spelar CL-finalen

FC Barcelona mot Chelsea.

Det är lagen som gör upp i Champions League-finalen i Göteborg på Gamla Ullevi i helgen.

Och i finalen kryllar det av storstjärnor.

Sam Kerr, anfallare, Chelsea

Sam Kerr.
Foto: ANDREW YATES / PA PHOTOS TT NYHETSBYRÅN

Sam Kerr gick från att nöta bänk en säsong till att nästa säsong bli en av världens bästa anfallare. Australienskan har i gjort 18 mål på 20 matcher, vilket får ses som ett helt klart godkänt betyg för en anfallare.

Hon innehar rekordet för flest antal mål i NWSL, högsta serien för damer i USA. Hennes förmåga att röra sig i boxen och att hitta in bakom försvararna gör henne till ett ständigt hot.


Pernille Harder, mittfältare, Chelsea

Pernille Harder.
Foto: PAUL TERRY / IMAGO

Pernilla Harder blev historisk när hon 2020 blev den dyraste övergången någonsin inom damfotbollen, då hon bytte Wolfsburg till Chelsea. Enligt uppgifter till flera brittiska medier landade övergånssumman på 250 000 pund, ungefär 2 500 000 svenska kronor.

I Wolfsburg hjälpte hon sitt lag att ta fyra raka titlar och 2018 blev hon även utsedd till årets spelare av Uefa. Även om poängskörden inte har nått samma nivåer som i Wolfsburg har hon visat sig vara oerhört viktig för Chelsea och spelat flest matcher tillsammans med Sam Kerr.


Fran Kirby, anfallare, Chelsea

Fran Kirby.
Foto: PAUL TERRY / PA PHOTOS TT NYHETSBYRÅN

Bildar anfallspar tillsammans med Sam Kerr. I Storbritannien jämförs duon med Tottenhams farliga anfallspar Harry Kane och Son Heung-Min. Totalt har Kirby och Kerr stått för 32 mål tillsammans.

Kirbys mentala styrka utanför planen är också utmärkande. 2019 drabbades hon av hjärtsäcksinflammation och missade nio månader av spel. Men anfallaren lovade sin tränare och lagkamrater att hon skulle komma tillbaka bättre än någonsin – och det löftet har hon uppfyllt. 

Från att vara en bänkspelare med tre-fyra mål per säsong, har hon vuxit ut till en anfallare av toppklass.


Magdalena Eriksson, försvarare, Chelsea

Magdalena Eriksson.
Foto: ACTION FOTO SPORT / NURPHOTO

Försvarsgeneralen och lagkaptenen. En av tre svenskor, tillsammans med Zecira Musovic och Jonna Andersson, som deltar i finalen.

Magdalena Eriksson har på kort tid blommat ut till att bli en av världens främsta försvarare. Hon hade en stor del i det landslag som gav eko i fotbolls-VM 2019.

I Chelsea har hon även blivit en av lagets viktigaste spelare. Spelet byggs upp via henne och allt i anfallsväg går genom Magdalena Eriksson först.


Jennifer Hermoso, mittfältare, Barcelona

Jennifer Hermoso.
Foto: MARCO BERTORELLO / AFP TT NYHETSBYRÅN

21 mål har det blivit för Hermoso i år, och flera av dem har varit oerhört viktiga för laget. I första mötet i seminfinalen mot PSG var det Hermoso som stod för Barcelonas mål när matchen slutade 1-1.

Hon innehar rekordet för flest antal gjorda mål för såväl Barcelona som det spanska lanslaget. Jennifer Hermoso är den typiska ”falska nian” som man hör mycket om i dagens fotboll.

Ofta droppar hon ner och blir en spelfördelare och servar sina medanfallare Lieke Martens och Caroline Graham Hansen.


Caroline Graham Hansen, anfallare, Barcelona

Caroline Graham Hansen.
Foto: SPORTS PRESS PHOTO / GERARD FRANCO/SIPA USA SIPA USA

Det är svårt att sticka ut i ett lag som Barcelona, som har så många talangfulla spelare. Men Caroline Graham Hansen gör verkligen det. Med sin fart och teknik är hon omöjlig att stoppa i en-mot-en-spelet.

Det mesta av Barcelonas spel sker på den högra kanten, där Hansen huserar. Och i det norska landslaget tog hon över stafettpinnen i avsaknaden av Ada Hegerberg.


Lieke Martens, anfallare, Barcelona

Lieke Martens.
Foto: LLUIS GENE / AFP TT NYHETSBYRÅN

2017 utsågs hon till bästa spelaren enligt Fifa. Har brottats mycket med skador och haft svårt att nå upp till sin fulla potential, men den här säsongen har varit riktigt fin för Lieke Martens.

Och vi som bor i Sverige kommer ihåg henne från sejourerna i Göteborg FC och Rosengård. Besitter en fantastisk teknik och har ett bra avslut. Hade stor del i att Barcelona nådde finalen då hon blev tvåmålskytt i den andra semifinalmatchen.


Asisat Oshoala, anfallare, Barcelona

Asisat Oshoala.
Foto: ALBERT GEA / REUTERS BILDBYRÅN

Asisat Oshoala är Afrikas främste fotbollsspelare på damsidan. Fyra gånger, senast 2019, har hon vunnit utmärkelsen bästa kvinnliga afrikanska spelaren. Dessutom har hon fyra ligatitlar med Barcelona i bagaget.

Hon är giftig i straffområdet och sedan sin ankomst till katalanerna har hon i snitt nätat knappt ett mål per match. Konkurrensen är mördande i Barcelona och hon slåss om en startplats mot Lieke Martens och Graham Hansen.