Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stahre: ”Har inte varit med om det sedan juniortiden”

Wulcan: ”Blåvitt är klart längre fram nu”
Mikael Stahre. Foto: BILDBYRÅN

Mikael Stahre, 45, har gått från noll till hundra på kort tid. 

Hans nya lag Sarpsborg kör tolv-tretton pass i veckan. 

– Det har jag inte varit med om sedan jag tränade juniorer, säger Stahre inför mötet med IFK Göteborg. 

Den förre Blåvitt- och BK Häcken-tränaren fick sparken av MLS-klubben San José Earthquakes i november 2018. Det blev drygt ett år utan jobb innan Sarpsborg presenterade stockholmaren den 13 januari. 

– Jag hade inte träffat spelare eller ledare innan så det blev väldigt intensivt direkt, men jag har kommit in i det ganska snabbt och fått en bra bild av klubben och spelarna. Det känns bra att vara i gång, säger Mikael Stahre, som inte kommer att pendla till Norge från sin permanenta bostad norr om Göteborg. 

– Pendlandet har ställt till det för många tränare genom åren. Två timmar i bil en väg... nej, det funkar inte för mig. Jag ska skaffa en lägenhet. 

Vad har du fått för intryck av klubben? 

– Ambitionen och proffsigheten är hundraprocentig, den är fantastiskt bra. Och kvaliteten på träningarna är bra. Sedan är det alltid svårt att jämför grupp till grupp, men vi gjorde en klart godkänd insats mot IFK Norrköping (1-2) senast. Det var helt jämnt och Norrköping är ändå ett topplag i Sverige. Ett bra kvitto på att vi är på rätt väg. 

Stahre: ”Fystränaren har ett stort mandat”

När Mikael Stahre anslöt var försäsongsplaneringen så gott som spikad. Och det innebär ett stort antal träningar varje vecka med dubbla pass de flesta dagarna. 

– Det finns en kultur här och man vill sätta standarden. Det är en del av klubbens identitet. Fystränaren har ett stort mandat även om jag har modifierat lite. Sedan kan det låta lite mer än vad det är och belastningen är ju inte lika hård varje gång, och det beror också på hur matcherna ligger. 

Giannis Anestis har även spelat i AEK Aten. Foto: GEPA/BILDBYRÅN

På lördagen kommer IFK Göteborg på besök till Sarpsborg. 

– Vilka som står på andra sidan i en träningsmatch... man fokuserar bara på den egna prestationen och att det man har gjort på träningarna syns i match, men visst, det blir kul och intressant att möta Blåvitt. Men de jag haft där är lätträknade. Robin Söder, Tobias Sana och Giannis Anestis. Målvakten hade jag i Grekland (Panionios, 2010) när han var en ung junior, säger Mikael Stahre och fortsätter: 

– Blåvitt har ju en blomstrande offensiv så det blir säkert en stor utmaning för oss.