Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sportchefen lämnar – storsponsorn kan gå

Dagens toppnyheter – sport
Storsponsorn Benjamin von Jahf anser sig motarbetad av delar av Utsiktens styrelse.Foto: Privat
Stefan Rehn lämnade tidigare i år sitt tränaruppdrag i Utsikten.Foto: BILDBYRÅN

Det är kaos i den hårdsatsande division 1-klubben Utsikten. 

En infekterad maktkamp pågår, ekonomin är usel och nu har sportchefen Martin Viggeborn hoppat av, enligt GT:s uppgifter. 

Samtidigt hotar storsponsorn och delägaren Benjamin von Jahf att lämna klubben. 

– Några personer i styrelsen motarbetar mig ganska kraftigt, säger han. 

Två falanger gör upp om makten i Utsikten, som har några händelserika månader bakom sig. Den ena vill driva klubben vidare på klassiskt vis som man alltid gjort och den andra – med Benjamin von Jahf i spetsen – har storslagna planer där målet, bland annat, är att nå allsvenskan inom fem år. 

När storsponsorn köpte 49 procent av klubbens bolag var allt frid och fröjd, men sedan har det skurit sig. I slutet av januari lämnade tränaren Stefan Rehn sitt uppdrag efter att plötsligt fått kraftigt försämrade villkor i sitt avtal. 

– Det handlar om respekt mellan människor. Det här har skötts oprofessionellt. Jag vill inte kasta skit och det ser ut som att vi sviker för att vi inte får tillräckligt bra betalt, men det var många saker som förändrades. För mig är ett muntligt avtal lika mycket värt som ett skriftligt, men det verkar inte gälla alla, sa Rehn. 

”Har fått dra i handbromsen”

Benjamin von Jahf hänvisade till klubbens ekonomi. 

– Jag gick in i klubben som ägare och investerare och hade en annan uppfattning om hur läget var rent ekonomiskt. Nu när jag har djupdykt i ekonomin har jag fått dra i handbromsen, sa företagaren då. 

Sedan dess har de interna problemen fortsatt. Enligt GT:s uppgifter har klubben svårt att locka andra sponsorer, det ekonomiska läget är fortsatt minst sagt bekymmersamt och maktkampen som pågår påverkar fotbollsverksamheten på ett negativt sätt. 

Den 25 mars har klubben årsmöte och om föreningens medlemmar vill att den nuvarande styrelsen sitter kvar så kastar Benjamin von Jahf in handduken. 

– Då försöker jag sälja mina aktier och önskar dem lycka till. Jag har hela tiden sagt att om inte föreningen är beredd att satsa så är jag fel person. Det är viktigt att vi tar nya tag och tänker framåt. Problemet är att mina idéer inte har tagits emot som de gjorde i början. Det har varit en brant uppförsbacke för mig att realisera mina idéer. Och ekonomin har varit och är i betydligt sämre skick än vad jag fick information om från början, säger han och fortsätter: 

– Tydligen är det svårt för vissa människor att acceptera förändringar och några personer i styrelsen har motarbetat mig ganska kraftigt. Jag tycker att man ska fråga sig om man gör detta för föreningens skull eller för sin egen skull. 

Sportchefen har lämnat 

Benjamin von Jahf understryker att han gärna fortsätter i klubben och hoppas på sikt kunna bygga upp en framgångsrik akademi, starta damlag och även ett fotbollsgymnasium ute vid Ruddalen i Frölunda. 

– Jag har inte bara gått in i fotbollen för själva fotbollen utan jag vill ge tillbaka till samhället på något sätt. På kort sikt är det viktigt att ta sig upp i superettan, men på längre sikt måste vi vara bredare. 

Enligt GT:s uppgifter har sportchefen Martin Viggeborn fått nog av turbulensen och valde häromdagen att lämna sitt uppdrag. 

Ingemar Lundin, som verkat i Utsikten i över 40 år och som ses som klubbens starke man, avböjer att kommentera turerna. 

GT har utan framgång sökt ordföranden Björn Jarkvist. 

UPPDATERING: Martin Viggeborn bekräftar nu att han har slutat. 

– Jag har gått in och jobbat ideellt i Utsikten och lagt ner enormt många timmar på kvällar och helger kombinerat med mitt heltidsjobb på Kvdbil. Jag ville kunna stå för det sportsliga gentemot spelarna, men jag känner att oroligheterna i föreningen inte ger mig förutsättningarna för att kunna göra ett så bra jobb som jag vill kunna göra, säger Martin Viggeborn.