Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Så mycket rädsla – det kändes farligt”

Lotta Schelin.
Foto: TV4
Foto: TV4

Lotta Schelin var 17 år när hon blev riktigt kär för första gången.

Men som andra tonåringar fick hon inte ropa ut sin kärlek för världen.

Föräldrarna till hennes dåvarande flickvän accepterade inte relationen.

– Det skapades så mycket rädsla att det kändes farligt att prata om, säger den tidigare landslagsanfallaren i TV4:s ”Malou efter tio”.

Det kändes rätt direkt och jag föll så hårt, eller vi för varandra kanske jag ska säga. Jag levde i tron att det var mitt livs kärlek och att ingenting någonsin skulle kunna ändra på det.”, skriver hon i självbiografin ”I huvudet på Lotta Schelin” om när hon som 17-åring blev kär.

I TV4:s ”Malou efter tio” berättar den tidigare fotbollsstjärnan om relationen som de var tvungen att hålla hemlig i fyra års tid. Tjejens hon träffade föräldrar accepterade inte förhållandet. 

– Det kom så långt att hon berättade för sin mamma och så skapades det rädsla kring det. Det skapades så mycket rädsla att det kändes farligt att prata om det. Det är klart att när man var i den åldern och känner som man gör, med sitt livs kärlek där och då. 

– Varför jag berättar det är för att det är en viktig historia, det här var på 2000-talet, säger hon i programmet.

”Levde med den hemligheten i fyra år”

I sin bok skriver Schelin om hur det var att vara mitt i det:

Allt blev kristallklart i samma ögonblick som hon berättade om vårt förhållande för sin mamma. Det landade inte väl – för att tala klarspråk tog det hus i helvete, allt blev kaos och mamman bröt ihop. Homosexualitet var att ta allt för långt.

I dag ser 36-åringen tillbaka på hur den tiden påverkade henne.

– Jag analyserar hur det påverkade mig att komma dit och gå tillbaka, och sedan leva med den hemligheten i fyra års tid. Det måste påverka en mycket, säger hon i ”Malou efter tio” och berättar att hennes egen familj alltid har accepterat henne för den hon är.

– För min familj har det alltid varit lika självklart som vem syrran gifte sig med.

Avbryter intervjun: ”Jag vill gå och fira det här”