Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sju av tio domare har utsatts för hat eller hot

Sju av tio domare i Göteborgsfotbollen har utsatts för hat eller hot.Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Snudd på var tionde domare har blivit slagen under eller i samband med match enligt GP:s enkät.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Sju av tio domare i Göteborgsfotbollen har utsatts för hat eller hot.

Det visar Göteborgs-Postens enkät.

– Vi är väldigt bekymrade över detta, säger Patrik Gustafson, distriktschef på Göteborgs fotbollförbund.

Över 70 procent av fotbollsdomarna som svarat i GP:s enkät har någon gång fått ta emot hot eller hat i samband med match. Snudd på var tionde domare har blivit slagen under eller i samband med match.

– Det var ganska höga siffror. Trenden är negativ. Vi måste hitta förebyggande åtgärder och få ner siffrorna, säger Roberto Incorvaia, ordförande för Göteborgs ideella fotbolldomarklubb, till tidningen.

Patrik Gustafson är distriktschef på Göteborgs fotbollförbund.

– Vi känner till och är väldigt bekymrade över detta. Det var därför vi bildade arbetsgruppen för att jobba med matchklimatet för två år sedan, säger han till tidningen.

”Det är viktigt att det inte bara blir bestraffning”

Arbetsgruppen har representanter från domarsidan, förbundssidan och föreningssidan. Som första del i ett åtgärdsprogram har ett fair play-system implementerats inom lokalfotbollen där alla föreningar samlar poäng baserat på antal varningar och utvisningar. Den 10 december ska beslut fattas om huruvida höga fair play-poäng ska kunna ge straff från och med säsongen 2020.

– Om ett lag hamnar över en viss kvot så kommer det finnas aktiviteter som ska sättas in. De första åtgärderna kommer vara utbildande och hjälpande. Det kan vara att man får ha matchobservatörer eller fjärdedomare på sina matcher, och betala för det själv, säger Patrik Gustafson till tidningen men betonar att det inte bara är straff som kommer att lösa problemet.

– Det är viktigt att det inte bara blir bestraffning. Vi vill jobba förebyggande med kärnproblematiken. Både och behövs, säger han till tidningen.