Så ska Göteborg locka fler tjejer till fotbollen

Anette Wigerud på Göteborgs fotbollförbund.
Foto: Göteborgs Fotbollförbund
Allt fler unga tjejer väljer att lägga av med fotbollen när de kommer upp till juniorålder.
Foto: Shutterstock
Nu hoppas Göteborg Fotbollförbund att Champions League-finalen ska fånga upp fler tjejers fotbollsintresse.
Foto: Shutterstock

Allt fler unga tjejer väljer att lägga av med fotbollen när de kommer upp till juniorålder.

Främst märks det i de utsatta områdena i Göteborg.

Nu hoppas Göteborgs fotbollförbund att Champions League-finalen ska fånga upp fler tjejers intresse.

– Det är viktigt att komma ihåg: Fotbollen är till för alla. Oavsett kön och etnicitet, säger Anette Wigerud, eventansvarig på Göteborgs fotbollförbund.

Intresset för fotbollen hos unga tjejer i Göteborg fortsätter att öka, menar Göteborgs fotbollförbund. Vilket förbundet tillsammans med Göteborgs Stad arbetat aktivt för sedan Gamla Ullevi blev svenska damlandslagets nationalarena.

2013 arrangerade staden dam-EM.

– Överlag ser det bra ut, speciellt upp till åldrarna 13-14. Sedan märker vi ett stort tapp när flickorna kommer upp till juniorålder. Då försvinner en hel del, säger Anette Wigerud.

Saknas lag i utsatta områden

Annette Wigerud konstaterar att ”tidiga ungdomslag” bland flickor ökar.  Men problemet förbundet brottas med just nu är intresset hos flickor från utsatta områden, såsom Angered, Tynnered och Biskopsgården. Bland annat finns det väldigt få lag för unga flickor att spela i där.

Under finalveckan av Champions League kommer förbundet att genomföra flera riktade aktioner för att locka unga tjejer från utsatta områden till fotbollen. 

Projektet, som är en del av flera projekt inför finalen som förbundet gör i samarbete med Svenska fotbollförbundet, Göteborg & Co och Got Event, har döpts till ”Join a Team”.

– Vi kommer att vara ute i skolorna, i bland annat Tynnered och Bergsjön, och vissa upp oss och prata med tjejerna. Vi gör detta för att locka tjejer till att spela fotboll, vi tycker det är viktigt, säger Wigerud.

Riskerna att inte locka tjejer

Förbundet hoppas att Champions League-finalen ska ge ringar på vattnet.

– Det är jättestort. Det är en av de största matcherna som finns och att få se världsspelare på damsidan, det är stort. Det kan locka fler unga tjejer till att vilja spela fotboll, säger Anette Wigerud.

Hon säger vidare:

– Det är viktigt att komma ihåg: Fotbollen är till för alla. Oavsett kön och etnicitet. Det ska finnas överallt och det är ett av våra ledord, att fotboll är till för alla. 

Utöver projektet ”Join a Team” samordnar förbundet också projekt som syftar till att få fler kvinnliga ledare samt fler kvinnliga domare i regionen.

– Arbetet med att rekrytera kvinnliga domare har redan gett resultat. Vi har haft elva kvinnor som har utbildat sig och som nu har gått klart, säger Wigerud.

Ansökan om VM 2027

Thomas Walfridsson, projektledare för Champions League-finalen på Göteborg & Co, lyfter också upp att Göteborg redan, tillsammans med Svenska fotbollförbundet samt de övriga nordiska fotbollförbunden, har påbörjat processen om att ansöka om dam-VM 2027.

– Vi kommer inte kunna göra något större än så för damfotbollen. Det är viktigt med tanke på strategin om hur Göteborg tänker på unga tjejer och kvinnor. Att vi är måna och värnar om den gruppen, säger Walfridsson och fortsätter:

– Att anordna en Champions League-final är ett steg i den riktningen. Det är det största du kan spela i klubblagsfotboll.

Thomas Walfridsson menar att eftersom Göteborg redan anordnat ett Europamästerskap, samt nu anordnar en Champions League-final, stärker deras chanser till att få anordna dam-VM.

– Vi vill att fler unga tjejer ska spela fotboll, och större än så här blir det inte, säger Walfridsson.