Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rehns hårda ord – lämnade Utsikten: “Oprofessionellt”

Stefan Rehn lämnade under onsdagen Utsikten, efter att nyligen ha kommit överens om ett nytt avtal.Foto: BILDBYRÅN

Stefan Rehn, 53, lämnade Utsikten plötsligt – trots en färsk överenskommelse om ett nytt tvåårsavtal. 

Nu ger de inblandade parterna sin syn på uppbrottet. 

– Det handlar om respekt mellan människor. Det här har skötts oprofessionellt, säger Rehn. 

– Jag tycker tvärtom, säger storsponsorn Benjamin von Jahf, 39. 

Stefan Rehn är noga med att tala varmt om spelare och ledare i Utsikten. Han tog över som huvudtränare i maj 2018 och ledde det unga laget till en tredjeplats i division 1 i höstas. 

– Grabbarna och ledarna runtomkring har varit fantastiska och det har varit väldigt roligt. Vi drog ner på utgifterna, grabbarna gjorde en jäkligt bra säsong och flera sa att det var den roligaste fotbollssäsongen de hade varit med om. Man har trivts bra, men nu ringer killarna och frågar vad fan det är som händer. Skönt att känna deras stöd, säger Stefan Rehn och fortsätter: 

– Jag tycker synd om grabbarna som man pratat med inför deras kontraktsförlängningar. Man känner att man sviker dem lite, men vi kan inte göra så mycket. Det som händer nu skulle ha gjorts för flera månader sedan i så fall. Det som har hänt är väldigt oprofessionellt och då vill inte vi vara med längre. 

Muntligt avtal 

Bakgrunden är följande: I december kom klubben och Stefan Rehn muntligen överens om ett nytt tvåårsavtal, vilket kommunicerades officiellt. Men några papper skrevs aldrig på. 

– Vi var överens men sedan ändrades det och det blev nya förutsättningar. Det kom in nytt folk i föreningen och två år ändrades till ett år. Sedan blev det ett ettårsavtal med mycket sämre förutsättningar plus att min assisterande tränare Peter Vougt också fick ett sämre förslag innan det helt togs bort. För mig är ett muntligt avtal lika mycket värt som ett skriftligt, men det verkar inte gälla alla, säger Stefan Rehn. 

Han betonar att det inte bara handlar om pengar. 

– Jag vill inte kasta skit och det ser ut som att vi sviker för att vi inte får tillräckligt bra betalt, men det var många saker som förändrades. Känslan var att de inte ville ha oss kvar, den respekten fanns inte. Vi ville inte jobba under de premisserna och det är synd att det blivit så här för jag har som sagt trivts väldigt bra. Vi har haft en rolig resa, men jag har svårt att se att den resan skulle bli jättebra framöver om man ser på samarbetet under den här korta tiden. 

Är det nye sportchefen Bosko Orovic som du har förhandlat med? 

– Nej, det är mer den nya sponsorn Benjamin. Bosko har sagt att han ville att vi skulle vara kvar. Benjamin kom in som en frisk fläkt och pratade om att Utsikten skulle ta sig till allsvenskan inom fem år. Det skulle bli en film och dokumentär och... ja, det ligger väl på is nu kan man säga, säger Stefan Rehn. 

Storslagna planer och tv-projekt 

Vad ska du göra nu? 

– Ingen aning. Tråkigt att det blivit så här när man kände att man var på rätt väg, men det är som sagt speciella omständigheter. Du ska känna att du är välkommen hela vägen upp, men det kände vi inte att vi var. 

Benjamin von Jahf, Utsiktens nya sponsor, har alltså har storslagna planer för föreningen från västra Göteborg. 

Det avbrutna samarbetet med Stefan Rehn kommenterar han så här: 

– Det är klart att det är tråkigt att han lämnar. Jag har stor respekt för Stefan, en utmärkt tränare och en bra person. Man får respekt för honom och jag gillar honom väldigt mycket. 

Benjamin von Jahf. Foto: Privat

– Jag gick in i klubben som ägare (har köpt 49 procent) och investerare och hade en annan uppfattning om hur läget var rent ekonomiskt. Nu när jag har djupdykt i ekonomin har jag fått dra i handbromsen. Det handlar egentligen bara om ekonomin och inget annat. Vi erbjöd olika lösningar, men tyvärr tackade Stefan nej. Jag önskar honom all lycka framöver. 

von Jahf: ”Det får stå för honom” 

Rehn tycker att ni har agerat oprofessionellt. 

– Det får stå för honom, jag tycker tvärtom. Jag förklarade väldigt tydligt och visade siffrorna. Man kan inte ha någon fantasibudget oavsett hur mycket pengar man går in med. Man måste vara jordnära och agera utifrån vad man har. Jag tycker att det är att ta ansvar. Att det skulle vara oproffsigt får stå för Stefan. Vi har tittat på kostnadssidan helt enkelt och fattat beslut efter det, säger Benjamin von Jahf. 

Benjamin von Jahf. Foto: Privat.

Utsikten hoppas ha en ny huvudtränare på plats inom några veckor. 

– Vi har fått in en hel del ansökningar redan. Vi ska gå i genom och gallra och se vilka som skulle kunna vara bra för den rollen. 

Hur går det med tv-projektet? 

– Det går bra och vi diskuterar med flera olika kanaler. Det ser lovande ut och jag hoppas och tror att vi kommer att få ut ett pilotavsnitt inom sex månader. Jag har kommit in i en organisation som saknar resurser och då måste man tänka utanför boxen. Föreningen ska kunna stå på egna ben. Jag tror mycket på det här projektet, säger Benjamin von Jahf.