Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ravelli om smällen: ”Vår omsättning har sjunkit”

Intervju med Thomas Ravelli efter att han tvingats bort från Let´s Dance.
Thomas Ravelli.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Det svenska VM-laget som tog brons i USA 1994.Foto: JACK MIKRUT / TT
Ravelli i sitt hem i Mölnlycke.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Ravelli med hustrun Cathrine på Idrottsgalan i Stockholm tidigare i år.Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Thomas Ravelli, 60, är VM-hjälten som blev affärsman.

Men målvaktsprofilens företag har påverkats av coronakrisen.

– Vår omsättning har sjunkit, konstaterar Ravelli.

Thomas Ravelli är delägare i företaget som bär hans efternamn och som vuxit lavinartat till en omsättning närmare 20 miljoner kronor i fjol. Företaget började med att sälja träningskläder med föreningar som återförsäljare mot provision. Med tiden har produktkatalogen utvidgats.

– Vi började med detta redan för sex-sju år sedan som ett sätt att stötta idrottsföreningar som behöver pengar till cuper och dylikt. Det är tack vare allt ideellt arbete bland föreningarna som Andreas (Thomas tvillingbror) och jag tog oss så långt som vi gjorde, så vi tänkte att vi skulle ge något tillbaka, berättade Ravelli tidigare i år och utvecklade:

– Vi började i mindre skala, med lite kalsonger, strumpor, trosor, hemtextil, påslakan, täcken och kuddar. Nu för tiden har vi ju ännu mer grejer. Men det är Andreas som driver på det hela egentligen. 

Thomas Ravellis roll i företaget är att vara med vid specifika tillfällen när företaget ska ut och göra marknadsföring.

Ravelli visar upp sina varor i Båstad 2014.Foto: TOMAS LEPRINCE
Ravelli visar upp sina varor i Båstad 2014.Foto: TOMAS LEPRINCE

”Många klubbar har kunnat överleva”

Men precis som många andra företag har Ravellis bolag påverkats av den pågående coronakrisen.

– Vi har ju haft våra problem: Skolklasserna kan inte åka på skolresor, lag kan inte åka på cuper, målbilderna av att åka någonstans finns inte. Vi har blivit påverkade, vår omsättning har också sjunkit, men vi klarar oss via nätförsäljningen som ökat helt otroligt mycket. Men det måste ju återgå till det normala så barnen har något att se fram emot, berättar han och fortsätter:

– Vi har kunnat fortsätta där tack vare nätet, 20 spelare i ett fotbollslag kan då ha en egen webbshop som man kan handla ifrån och så har man inte det fysiska mötet. På det viset har väldigt många klubbar där det inte kommit in några pengar kunnat överleva. Det är många som tjänat mycket pengar på försäljningen.

Tomas Brolin, Henrik Larsson, Thomas Ravelli och Kennet Andersson med sina bronsmedaljer efter VM 1994.Foto: JACK MIKRUT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges förbundskapten Tommy Svensson och Thomas Ravelli på scenen i Rålambshovsparken efter VM-bronset 1994.Foto: GUNNAR SEIJBOLD / TT

”Jag känner ingen stress”

I höst lanserar företaget nya produkter.

– Vi drar i gång i höst, det är hushållsprodukter, diskmedel och tvättmedel. Det är ett bra märke som heter Ocean, allt är helt svensktillverkat från Vadstena och det ska vara så naturligt som möjligt, och inga tillsatser. Vi hoppas att barnen kan börja åka på cuper och skolresor igen.

Utöver bolaget med sin tvillingbror har bronshjälten från fotbolls-VM i USA 1994 ett eget aktiebolag där han kunnat plocka ut miljonvinst under 10-talet. Där gör han främst reklam-, tv- och konferencierjobb. Ravelli har beskrivit det som ”en ynnest” att få göra den typen av uppdrag.

Har du några planer för sommaren?

– Nej, jag tar sommaren som den kommer. Det är ingen stress, vi planerar aldrig våra somrar ett år i förväg utan man gör det man känner för. Nu är det enda att man inte kan åka utomlands men jag känner ingen stress över det.  

Thomas Ravelli

Ålder: Fyller 61 år den 13 augusti i år.

Familj: Fru Cathrine och vuxna barnen Christoffer, Josefine och Emelie.

Bor: Mölnlycke, strax utanför Göteborg.

Klubbar i karriären: Östers IF (1978-1988), IFK Göteborg (1989-1997), Tampa Bay Mutiny (1998-1999), Östers IF (1999).

Främsta meriter: 

■ 430 allsvenska matcher.

■ 8 SM-guld, (1980, 1981, 1990, 1991, 1993, 1994, 1995,1996).

■ Guld i Svenska cupen 1990.

■ 143 landskamper.  VM-brons 1994, EM-brons 1992.

■ Guldbollen 1981.

■ Rankad som världens näst bäste målvakt 1994 och som trea 1995.

■ 143 landskamper för Sverige.