Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ikonen: "Känns att något inte är bra"

Ralf Edström ser ut att få en knäprotes: "Vi får se vad fan det blir av det"Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Ralf Edström jobbade som expert för Radiosporten under många årFoto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN

Ralf Edström avslutade sin karriär med en korsbandsskada.

Fotbollsikonen har fortsatt haft problem med knät efter karriären – och nu kan han tvingas till operation för att sätta in en protes.

– Det känns att någonting inte är bra, säger 64-åringen.

Det var i december 1982 som Ralf Edströms proffskarriär fick ett snöpligt slut.

Edström och hans Monaco ställdes mot Lens i franska ligan, och i matchen fick han sitt korsband avslitet.

– Det kändes jobbigt att inte få bestämma själv utan att det var läkarna som fick göra det, har Edström sagt om avslutet.

Fem år tidigare hade Edström slitit av ledbandet efter en brutal tackling från Svein Gröndalen i en VM-kvalmatch mot Norge.

De svåra knäskadorna under tiden som fotbollsspelare har satt sina spår även efter karriärens slut. Edström har fortsatt problem sitt sitt knä – och menar att han blir mer och mer hjulbent.

– Jag kan inte springa, det finns inte en chans, sa Edström till SportExpressen i april.

Ralf Edström gjorde succé vid flera tillfällen i svenska landslaget på 70-talet

Ralf Edström kan behöva en protes

Den svenske fotbollsikonen har inte bestämt sig för hur han vill göra för att komma till rätta med besvären – men han vill genomgå en operation.

– Frågan är när det blir och hur man gör det, det är ganska dyrt att ta det privat. Går man den långa vägen vet man inte hur lång tid det tar, det är så det är med den vården som finns, säger Ralf Edström.

64-åringen säger att han troligtvis kommer att behöva skaffa en knäprotes.

– Jag måste fundera på protes, som är det troliga. Jag försöker lyfta lite nu och få muskler runt det. Om det blir en operation är det nog bra att få till lite muskler där, så att rehabträningen går bättre och jag snabbare kommer tillbaka. Vi får se vad fan det blir av det, säger han.

LÄS ÄVEN: Edströms kritik – efter orden om Alexander Isak: "Riktigt dåligt" 

"Känns att någonting inte är bra"

Hur fungerar vardagen för dig nu?

– Det känns att någonting inte är bra. Men det är väl okej, det funkar bra. Vi var ett gäng ute och spelade golf på midsommar, och det fungerade bra till slut. 

Du låter ändå hyfsat optimistisk.

– Jadå. Jag är född sådan, vet du.

Ralf Edström var en av Sveriges största fotbollsspelare under 70-talet. Totalt blev det 40 matcher i den svenska landslagströjan, och under sina åtta år i landslaget svarade han för 15 mål. Edström gjorde stor succé i VM 1974 med sina fyra mål.

Efter karriären jobbade Edström under många år som expertkommentator för Radiosporten. 

I över 30 år satt Edström bakom mikrofonen under Radiosportens fotbollssändningarFoto: NILS PETTER NILSSON

Knäprotes

Den nedre delen av lårbenet och den övre delen av underbenet bildar en led med varandra medan knäskålen rör sig i en fåra på framsidan av lårbenet. I det friska knät finns ett självsmörjande system med slätt brosk som täcker ledytorna. Protesdelarna kan förankras i benet med eller utan cement. Det är vanligast att cement används vilket oftast ger bra resultat men det går även att välja en metod utan cement där en eller vissa delar cementeras.

Källa: Sahlgrenska sjukhuset