Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ralf Edströms vändning – efter svåra krämporna

Se senaste Studio GT. Bland annat om uppgifterna kring Sebastian Erikssons flytt till Italien.
Ralf Edström.Foto: ROBIN ARON
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: ROBIN ARON

Prostatacancer, utbytt knäled och svåra infektioner. 

Ralf Edström, 67, har haft en hel del hälsoproblem genom åren – men nu har det ljusnat. 

– Jag är dock för slö och rör på mig för lite. Jag måste ta mig i kragen, säger han.  

Fotbollslegendaren, bosatt i Västra Frölunda i Göteborg, har precis varit och hälsat på sin 92-årige far Sigvard Edström i Skoghall hemma i Värmland. 

– Han bor fortfarande själv men han har tappat senaste halvåret. För sex månader sedan ryckte vi hans bilnycklar. Han har tillsyn i hemmet varje dag, men det är lite jobbigt. Man får behandla sina föräldrar som barn. Det tar på krafterna. Annars är livet bra, jag jobbar på som vanligt, säger Ralf Edström. 

Arbetet består av att jaga sponsorer till Svenska handikappförbundet och det har han gjort i 33 år. 

– Det är på med spikskorna som gäller nu när det är nytt år och företagen har fräscha pengar. Det är svårare i november och december kan jag säga. Ett fritt och bra jobb, jag kan ju inte bara sitta hemma och klappa katten. Men man känner sig ju som en jävla tjatgubbe när man ringer för att följa upp mejl man inte får svar på. Och man har ju tävlingsmentaliteten i sig. 

Ralf Edström har tidigare jobbat som expert i Radiosporten.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Börjat ta ut lite pension”

Hustrun Carina är 56, Ralf har hunnit fylla 67 men har inga planer på att bli pensionär på heltid än på ett tag. 

– Jag tar ett år i taget och jag har börjat ta ut lite pension. Den är väl helt okej ändå. Jag ska inte gnälla, det finns de som har det fan så mycket värre. Sedan gillar jag den sociala biten. Vi sitter på ett kontorshotell med flera företag, det brukar bli gott snack. Fikat är en höjdare, fortsätter den gamle landslagshjälten. 

Genom åren har Ralf Edström haft en hel del problem med hälsan. 2013 opererades han för prostatacancer. Han har tidigare berättat om ångesten i samband med sjukdomsbeskedet. 

– När du hör ordet cancer... Det är chockartat. Min moster gick bort när hon var 50, då hette det kräfta, på den tiden var det ju en dödsdom att få det. Man ska gå med kateter i snoppen i tio dagar, men i mitt fall tillstötte en infektion, jag fick gå i sju veckor. När proverna inte gick åt rätt håll, då var det dödsångest, jag gick igenom livet, sa han till Aftonbladet. 

Edström 1974.Foto: IMAGO SPORT / IBL IMAGO SPORTFOTODIENST

Fick vårdas på sjukhus

Sedan några år är han friskförklarad. I stället har han haft andra krämpor. En krånglande knäled är utbytt och 2018 vårdades han på sjukhus då foten plötsligt ”svullnade upp så in i helvete”. 

– Det är en jävla smäll alltså. Det är lite tungt att börja om med kryckorna och så där, men det känns ändå ganska okej att vara här på sjukhuset. De vill sticka mig i foten och ta ut vätska, men de är lite oroliga över att infektionen ska flytta sig till leden. Men det kommer att bli bra och det är bra att infektionen sitter så långt ifrån hjärtat som möjligt och det gör den ju nu, sa Edström till GT och berättade också om tidigare operationer:

– När jag hade opererat prostatan fick de skära upp mig igen för att ta ut var. Och när jag hade infektion i bröstkorgen fick de gräva ut var med händerna. De var två varsamlingar stora som mandariner. De sydde ihop mig med 107 stygn då.

”Jag måste ha en start och ett mål, annars går det inte.”Foto: ROBIN ARON

Dålig träningsmoral

Ralf Edström är känslig för infektioner, men nu mår han alltså bra igen. Det är värre med träningsmoralen. 

– Jag är för slö och jag kan inte heller skylla på dåligt väder. Jag får ta mig i kragen. 

Du kan väl börja med promenader? 

– Bara ut och gå och titta på naturen? Det är inte min grej. Jag måste ha en start och ett mål, annars går det inte. Det värsta jag visste när jag spelade i PSV var när tränaren sa att man skulle ut och springa en halvtimme. Jag ville ju veta var man gick i mål i stället. Det är en mental bit. 

Gym? 

– Det är inget för mig. Jag var där lite förr, men nä, det får blir lite situps hemma i stället. Och jag får väl börja gå ut och gå också då. 

Ralf Edström och hustrun Carina.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

”Blåvitt behöver ett par nyförvärv”

Men det blir en hel del sport i det edströmska hemmet, i alla fall framför tv:n. De lokala lagen följer han lite extra, inte minst IFK Göteborg. 

– 2019 var definitivt ett steg framåt, men de behöver ett par nyförvärv. Och nu är ju Sebastian Eriksson på väg till Genoa också. Det var en sensation, men Blåvitt lär inte få bra betalt tyvärr. 

Annars ägnar den före detta expertkommentatorn mycket tid åt familjelivet. Han har fyra barn och sju barnbarn. 

– I julas var vi väl 15 stycken här hemma. Man blir ju helt slut, haha. När de hade åkt kände man att man kunde pusta ut, och det tyckte nog katten också. Nä, men det är jätteunderbart också så klart. Det är fantastiskt med barnbarn.