Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rolf, 54, får rätt mot staten - byter namn till fotbollsklubb

Rolf Lennart Newcastle Corneliusson ägnar inte bara dagarna åt att hålla på Newcastle och jobba på fritids – han målar och ritar också (har gett ut fyra böcker med sina alster). Han har träffat många Newcastle-stjärnor, bland annat Alan Shearer som han har målat som en tavla på väggen hemma på Öckerö.
Foto: PRIVAT
Sean Longstaff jublar efter sitt mål mot Oxford i FA-cupen på tisdagskvällen.
Foto: ANDY ROWLAND / IMAGO IMAGES/P
Foto: MICHAEL ZEMANEK / BPI / SHUTTERSTOCK

Rolf Corneliusson, 54, har varit Newcastle-supporter i 50 år.

För ett år sedan ansökte han om att få heta Newcastle förnamn.

I måndags blev det klart. På lördag blir det namngivningsfest på Öckerö för Rolf Lennart Newcastle Corneliusson.

– Jag trodde inte att det skulle gå igenom. Men om någon ska få heta som ett fotbollslag är det jag, säger han med ett skratt.

Supportrar till Liverpool, Arsenal och Manchester United behöver inte leta långt bak i tiden efter titlar.

Håller man på Newcastle finns det däremot inte så mycket färskt att glädjas över.

– 1927 vann vi ligan senast, 1955 FA-cupen och 1969 Intercity-cupen – föregångaren till Uefacupen. Sedan dess har det inte blivit något, berättar Rolf.

Eller Newcastle som han oftast kallas ute på Öckerö i Göteborgs norra skärgård.

Om en dryg månad fyller han 55, ändå har han varit supporter i över 50 år.

– Pappa Lennart var fiskare, dom låg ofta och fiskade utanför Englands ostkust. Ibland gick dom i land och såg Newcastle spela. 1969, efter cupsegern, kom han hem med Newcastle-prylar till mig. Sedan dess är jag fast, säger Rolf.

Var din pappa också en riktig supporter?

– Det värsta i den kråksången är att när pappa och dom andra fiskarna gick i land för att se på fotboll gick dom lika gärna på – och det här vill jag egentligen inte ens nämna – Sunderland. Pappa lutade kanske till och med mer åt Sunderland. Och är det något lag man inte ska hålla på är det just det.

Har du minnen från de första åren?

– Jag har ett fruktansvärt bra minne. Tyvärr måste jag säga, eftersom det oftast går så dåligt, svarar han med ett nytt skratt.

Rolf Lennart Newcastle Corneliusson i sitt första matchställ från Newcastle. Då hade han ännu inte hunnit fylla åtta år.
Foto: PRIVAT

Sett sitt favoritlag över hundra gånger

Han har varit i England och sett sitt favoritlag över hundra gånger. När pappa Lennart tog med honom i fiskebåten och till St James Park första gången hade han ännu inte fyllt åtta år.

– Newcastle mötte topplaget Leeds. 2–2. Jag var oerhört nöjd med en poäng. Och det är något som hängt med genom åren. Man är väldigt nöjd med en poäng här och där. De som håller på United eller Liverpool förstår inte hur viktigt det är att lyckas ta en poäng ibland, säger den hårt prövade Newcastle-supportern.

Men alla resultatmässigt tunga år har inte bara varit av ondo.

– Det har faktiskt gjort mycket för mig som människa. Jag har lärt mig att ta förluster och motgångar, det har jag haft nytta av i andra sammanhang, säger han.

För den som kan sin fotbollshistoria är Corneliusson och Göteborgs norra skärgård ett begrepp. 

Ser Newcastle oftare än Blåvitt

Medan Rolf spelade i Öckerö har den tre och ett halvt år äldre kusinen Dan från grannön Hönö en speciell plats i den blåvita historien.

– Förr i tiden hade jag säsongsbiljett och var mycket på IFK Göteborgs matcher. Nu blir det väl nån match per år, jag ser Newcastle oftare, säger han.

Förhållandet till Newcastle har tagit sig rent praktiska uttryck i familjen Corneliussons egen historieskrivning.

Fyra generationer Newcastle-supportrar med efternamnet Corneliusson. Till vänster Rolf Lennart Newcastle Corneliusson med sonen Mick bredvid sig. Framför sitter Rolfs mamma Ing-Britt med Micks son Tino i famnen.
Foto: PRIVAT

29-årige sonen heter Mick efter Newcastles förra stjärna Mick Quinn.

Två år yngre dottern Louise heter så efter superstjärnan Kevin Keegans fru.

Och när barnbarnet kom döptes han till Tino efter förra stjärnan Faustino Asprilla.

– Hela förnamnet fick inte plats på tröjan, haha. Därför blev det Tino som är lite kortare...

Dina barn är alltså också engagerade i Newcastle?

– Ja. Dom är också inbitna supportrar. Med tanke på hur det ofta går kan dom vara lite arga på mig ibland för att det blev just Newcastle, säger han.

Blir ständigt påmind i skolan

För att riktigt manifestera betydelsen av att vara Newcastle-supporter förlovade Rolf sig också med barnens mamma på St James Park 1990.

Men supporterskapet omfattar även den äldre generationen. Pappa Lennart är död sedan många år tillbaka, men mamma Ing-Britt drar gärna på sig sin svartvitrandiga tröja.

– Mamma följer matcherna, ofta via text-tv. När Newcastle gör mål brukar hon ringa, men hon lägger på efter en signal. Bara så att jag ska veta att hon har sett det, berättar Rolf.

Mannen som numera officiellt har Newcastle i sitt namn kan aldrig gömma sig – oavsett hur plågsam förlusten har varit.

I skolan där han jobbar på fritids blir han ständigt påmind.

– De lite äldre barnen i femman, sexan och sjuan kan säga grattis efter en seger. Men dagen efter en förlust brukar en del fem–sexåringar få instruktioner av sina föräldrar: ”Fråga Rolf hur det gick i matchen”, berättar han.

Men han har sina egna sätt att skämta tillbaka.

– Om elever kommer med Liverpool- eller United-väskor kan jag säga att sådana väskor får vi inte ha här. Det har hänt att mödrar har ringt och frågat om det verkligen stämmer, säger han med ett nytt skratt.

”Har omvänt två killar”

Och han beskriver även andra framgångar.

– Jag har omvänt två killar i femman, de slår sig numera för bröstet som stolta Newcastle-supportrar. Deras fäder, som håller på Liverpool, är inte glada...

När Rolf Lennart Newcastle Corneliusson pratar om sitt supporterskap finns humorn hela tiden närvarande.

Så har det inte alltid varit.

– I framförallt ungdomen var det på ett annat sätt. Mina kompisar har berättat att dom tyckte att det var jobbigt att umgås med mig på lördagarna när det gick dåligt för Newcastle, säger han.

Men när Rolf på lördag ska fira sitt nya namn med kompisarna blir det inte jobbigt, bara kul.

Men hur gick det egentligen till när Newcastle blev Rolfs tredje förnamn?

– För ett år sedan hade Svenska spel en tävling för de som hade ett klubbnamn som sitt eget. För att vara med i tävlingen behövde man heta eller ha sökt att få använda ett smeknamn som namn. Då bestämde jag mig för att ansöka om namnändring hos skatteverket, berättar han.

Rolf Lennart Newcastle Corneliusson med sonsonen Tino, som har fått sitt namn efter förre Newcastle-spelaren Faustino Asprilla.
Foto: PRIVAT

Skatteverket sa nej

I samband med det skickade Rolf in berättelsen om sig och sitt namn till spelbolaget.

Skatteverket sa dock nej. Inte heller Folkbokföringen var positiv.

Men det hindrade inte Svenska spel från att utnämna honom till vinnare i tävlingen.

Det gav Corneliusson råg i ryggen för att överklaga till Kammarätten. Och i måndags kom det positiva beskedet.

– De i Kammarrätten tycker som jag. Det finns folk som heter Arsenal, Tottenham och Bajen. Om det finns någon som ska heta som heta som ett fotbollslag är det jag, säger han.

Rolf ser fram mot nästa resa till Newcastle. I slutet av februari ska han dit och se ligamatchen mot Burnley.

”Kommer bli jättejubel”

När han före matchen checkar in på stampuben Strawberry – ett stenkast från St James Park – ska han berätta för alla kompisar på plats att han numera heter Newcastle.

– Det kommer att bli ett jättejubel. Och eftersom jag nu har en Strawberry-tatuering tillsammans med de för Newcastle blir det gratis dricka, säger han.

Som Newcastle-supporter firar man alltid med Newcastle Brown, den lokala ölen. 

Men när blir det läge att fira en titel med Newcastle igen?

– Jag räknar kallt att det blir en ligatitel 2027 – hundra år efter den senaste. Just nu ligger Newcastle överraskande högt i tabellen, på en tolfteplats. För mig hade dom gärna fått blåsa av serien nu.

Säger mannen som numera heter som sin favoritklubb.