Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Att det skulle ta 30 år... helt sjukt!”

Liverpool mästare för första gången på 30 år, så här firade fansen efter titeln.
Foto: COLORSPORT / ALL OVER PRESS IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH
Foto: © BILDBYRÅN
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Det tog 30 år innan Glenn Hysén och Liverpool fick fira ett ligaguld igen.

1990 var han själv med och blev hyllad när hela Liverpool gick man ur huse när dubbeldäckaren med spelare rullade genom staden.

– Att det skulle ta 30 år innan vi får fira en ligatitel igen är ju helt sjukt. Som vi har längtat, säger Hysén.

Glenn Hysén blev engelsk ligamästare under sin första säsong i den engelska storkubben.

Han kom hösten 1989 från Fiorentina i Italien till ett Liverpool som var som en maskin när det handlade om att vinna ligan.

Klubben hade då redan 17 guldmedaljer, sex av dem togs på 1980-talet.

Hysén och Alan Hansen mittbackar

Och så började 1990-talet på samma sätt med en ny titel med Glenn Hysén och den elegante lagkaptenen Alan Hansen som mittlås.

– Liverpool hade i många år haft ett väldigt bra lag med riktigt bra spelare på varje position och dessutom en stark bänk, säger Glenn Hysén.

När ni firade guldet, fanns det någon tanke på att det skulle ta 30 år till innan Liverpool stod med ligabucklan igen?

– Nej, för helvete. Ingen kunde ana det överhuvudtaget, svarar Hysén.

Hysén blev lagkapten

När Alan Hansen fick skadeproblem säsongen efter blev svensken lagkapten, men redan under den säsongen försvann klubbikonen och guldtränaren Kenny Dalglish och ersattes av en annan Liverpool-legendar, Graeme Souness.

– Souness  kom in och sabbade allt, sålde spelare till höger och vänster och gjorde sig ovän med många, säger Glenn Hysén.

Men Souness fick sparken i början av 1994, ändå tog det 26 år till innan Liverpool kunde höja ligabucklan igen.

– Det är svårt att säga varför, för där har ju funnits många bra spelare som exempelvis Steven Gerrard och Jamie Carragher genom åren, säger han.

– Men det har väl suttit i huvudet på tränare, spelare och andra i och runt klubben. Ju längre tid som har gått desto svårare har det blivit att ta sig ur det. För under tiden har ju Liverpool vunnit Champions League, FA-cupen, Ligacupen – allt utan just den jävla ligatiteln. Det är helt sjukt!

Steven Gerrard tappade bollen – och titeln

Under otaliga besök (den senaste tiden sju-åtta gånger om året) i den förra hemstaden har problemet dryftats med gamla och nya Liverpool-vänner.

De har hoppats och spekulerat om när – inte om – nästa titel ska komma.

– Närmast var det när Steven Gerrard halkade och tappade bollen mot Chelsea 2014. Då förlorade Liverpool matchen och tappade titeln även det året, minns Hysén.

Det har också inneburit en hel del lidande för den svenske mittbackslegendaren och alla andra som hejar på klubben.

– Man får skit av allt och alla. Jag känner en massa United-supportrar och vi kan hetsa varandra på ett positivt sätt, säger han.

Corona stoppar firandet

Som efter Liverpools 4–0-överkörning av Crystal Palace i den första hemmamatchen efter coronauppehållet.

– Jag skickade ett sms till tre United-supportrar och skrev att det var kul att dom bara var 37 poäng efter, haha. Svaret blev ungefär som väntat, det här året räknas inte, säger Glenn Hysén med ett nytt skratt.

Men nu är det alltså klart. Liverpool är engelska ligamästare igen.

Något firande som 1990 blir det dock inte på grund av corona.

– Det är så märkligt att se Anfield helt tom. Man hör You'll never walk alone i högtalarna, men inga 58000 som sjunger med på läktarna, säger han.

Klasspelare även på bänken

– Och bristen på guldfirande är ju väldigt tråkig. Dom kan inte, som vi gjorde, åka runt i en dubbeldäckare och hoppa ut och krama fansen med en champagneflaska i handen. Dom får inte åka runt bland hundratusentals människor som gråter, skriker och jublar. Det var en fantastisk upplevelse, så tråkigt att dom inte får vara med om det. 

Men varför blev det då till slut en ny titel för Liverpool?

– Samma anledning som när vi vann: en trupp med bra spelare på varje position och dessutom bara klasspelare på bänken. Många lag har en bra startelva, men Liverpool har två bra uppställningar, svarar Hysén.

Jürgen Klopp har fått i hop laget

Vad har tränaren Jürgen Klopp för del i guldet?

– Han är en bidragande orsak. Han har fått ihop alla stjärnor till ett lag. Man kan till exempel se det vid bytena. Det är ingen som gnäller eller tittar snett på andra. Inget gnäll, bara positiva signaler utåt. Det var likadant när Klopp vann med Dortmund, säger Glenn Hysén.

Ännu fler fans som firar Liverpools färska titel.