Passningen till Tobias Hysén: ”Jag är rolig”

Anders Svensson ska i år scouta för Elfsborg.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Tobias Hysén är numera anfallstränare i IFK Göteborg.
Foto: BILDBYRÅN

KUNGSBACKA. Anders Svensson, 42, har invigt sitt nya teknikträningscenter. 

Då passade han på att möta Tobias Hysén, 36, i en duell. 

– Jag kommer inte kunna sova på två veckor efter det här, säger Svensson. 

Den hyfsat välmeriterade duon möttes i en så kallad studio som bär Tobias Hyséns namn på träningscentret Toca i Kungsbacka. De körde volleyskott i några minuter i högt tempo och efteråt var det Blåvittikonen som var på bäst humör. 

– Men tanke på att jag satte en i varje (kryss) får man nog säga att jag vann. Jag har väl ändå varit lite mer forward i mina dagar än Anders. Det var jävligt roligt. Hellre missa med ett hårt skott än träffa med ett långsamt, haha, säger Hysén. 

Mycket prestige på spel.
Foto: Markus Wulcan

Anders Svensson: 

– Det är ju hans studio, så hade jag hade satt någon i krysset i stället för honom… nä då, jag gick all in faktiskt. Han är en bättre avslutare och i de övningarna ligger jag i lä. Jag tror inte att jag kommer ikapp hur mycket jag än tränar. Men jag har andra kvaliteter som tur är. Jag är till exempel rolig, haha. 

Hysén: Jättestor nytta

Elfsborgsprofilen är delägare och frontfigur för Tocas teknikträningscenter, som rymmer flera studior under samma tak. Kortfattat går det bland annat ut på att förbättra förstatouch, speluppfattning och tajmning. En maskin matar bollar i olika hastigheter (80 km/h är max) och övningarna varieras. 

– Jag tror absolut att det finns jättemycket att göra med sån här träning. Taktik, organisation och försvar har vi redan i Sverige, men teknik i fart måste vi utveckla. Kan man träna på det på ett sådant här sätt kan det göra jättestor nytta, säger Tobias Hysén, som numera är anfallstränare i IFK Göteborg. 

Kan det vara något för Blåvitt? 

– Varför inte? Det är en bedömningsfråga vad man vill lägga tiden på. Men för att bryta av den vanliga träningen och göra det till en rolig grej samtidigt som du får in fotbollsbiten så är det bra. 

Duon har mötts otaliga gånger i allsvenskan.
Foto: Markus Wulcan

Anders Svensson berättar att han brinner för att utveckla svensk fotboll och att han fick en aha-upplevelse när han kom i kontakt med Toca, som är grundat i USA. 

– ”Shit, det här är precis vad vi behöver för att ta svensk fotboll framåt” tänkte jag. Förstatouch, skapa sig tid och utrymme och veta var man ska göra av bollen. Det behöver vi utveckla inom svensk fotboll. Jag vill att vi ska jobba med de här bitarna så att vi närmar oss övriga Europa, säger han och fortsätter: 

– Här får du jobba med det hela tiden och det kommer snart ny utrustning med mål som tänds upp. Du måste vrida på huvudet och se var det är ledigt och flytta kroppen och leverera bollen. En kontrollerad miljö med väldigt många repetitioner. 50 minuter här med tränare motsvarar tio träningar. Du kan tänka dig själv vilken utveckling du får.

Svensson: Det är min dröm 

Vad har du för ambition med projektet? 

– Jag hoppas vi kan ha 10-20 center i Sverige inom några år. Det är min dröm. Alla kan köra oavsett ambitionsnivå och samtidigt kan man se sin utveckling i en app i telefonen. Barn och ungdomar rör sig mindre och mindre och det är skrämmande. Här rör man på sig och har roligt.  

Anders Svensson, som från och med i år också jobbar som scout för Elfsborg, säger att han som spelare suttit på otaliga inspirationsmöten efter julledigheten. Då har tränarna visat klipp på toppspelare i Europa som alltid vrider på huvudet för att orientera sig och veta vad de ska göra i nästa moment. 

– Och sedan har vi gått ut och kört fys i två månader och tränat försvarsspel. Okej, ni vill att vi ska se ut som dem i Europa, men varför tränar vi inte på det då? säger Anders Svensson.