Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”På ett privat plan var det jättetufft”

Lasse Granqvist och Pelle Blohm under en match 2011. Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN
Pelle Blohm i Gais-tröjan i början av 2000-talet. Foto: EVA-LENA OLSSON / PRESSENS BILD
Pelle Blohm tillsammans med lagledaren Stig Karlsson. Foto: LARSERIC LINDÉN
Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN

Pelle Blohms tid i Gais styrelse blev inte alls som han tänkt sig. 

Nu ger den 52-årige fotbollsprofilen sin syn på fjolåret. 

– På ett privat plan var det jättetufft, säger han. 

Under 2018 var Pelle Blohm sportsligt ansvarig i Gais styrelse, men det blev bara ett år.  

I ett blogginlägg förklarar han varför. 

”Det skulle byggas från grunden, långsiktigt, små steg framåt för att göra GAIS till en ekonomiskt, organisatoriskt och sportsligt stabil klubb. Redan vid det andra styrelsemötet grusades alla de planerna. Efter att den nyvalde ordföranden direkt hoppade av sitt ordförandeskap och att de förutsättningar som jag hade fått presenterat för mig innan mitt ja förändrades radikalt”, skriver Pelle Blohm bland annat och fortsätter:

”Min roll som sportsligt ansvarig blev en ”lame duck” som dom säger i USA. Styrelsearbetet ändrade fokus och all kraft var tvunget att läggas på ekonomi vilket sedan blev en hård kamp under hela året och som lade allt annat på is.” 

Föräldrarna gick bort

Pelle Blohm, som var tveksam till att hoppa på uppdraget, främst för att han är bosatt i Örebro, berättar också att det var ett jobbigt år privat. Båda hans föräldrar gick överraskande bort, pappan i februari och mamman i september. 

För GT utvecklar han: 

– De var inte sjuka innan men blev det under året. Allt runtomkring tog extremt mycket tid och det var mentalt jobbigt. Och det hände precis när jag skulle in i styrelsearbetet och även i slutet. Jag hade inte förväntat mig det och det var svårt att bearbeta. Och som sportsligt ansvarig för Gais sittande i Örebro... det var inte absolut det bästa. 

– Jag är inte längre en del av det och nu är det framåt som är fokus. Men jag kände att jag ville göra ett avslut och förklara lite på hemsidan. Folk har nog undrat vad Pelle Blohm gör, egentligen. 

Vad är planen nu? 

– Rent sportsligt vet jag inte om det kommer hända något, men jag är chefredaktör för två tidningar i Örebro på 80 procent. Jag föreläser och har lite andra projekt på gång också. Det råder ingen brist. 

Pelle Blohm jobbade som tv-expert i många år. Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN

”Det var ingen trevlig värld”

Sedan sex års ålder har Pelle Blohm alltid haft något åtagande inom fotbollen – fram tills nu. 

– Det är lite märkligt, jag har ju levt i den världen hela mitt liv. Det blir en separation och fotbollen har långsamt försvunnit. Jag hade ju journalistbiten i 14 år, men när den försvann försvann mycket. Sedan var jag ju spelaragent i ett år, men den världen vill jag inte vara inne i överhuvudtaget. När jag såg bakom kulisserna... det är för tufft och hårt, ingen trevlig värld. Som att vara telefonförsäljare, men jag kanske var för naiv också. Scouting och så var trevligt, men i slutändan handlar det om att sälja spelare. 

52-åringen berättar att han inte stänger några dörrar framöver och att han kan tänka sig att jobba med mjuka värden inom fotbollen. Exempelvis med att förebygga psykisk ohälsa, något han själv haft problem med i perioder. 

– Den biten är eftersatt och klubbarna vill inte gärna lägga pengar på det, men det är något som verkligen behövs. Om det dyker upp något sådant är det inte helt omöjligt att jag skulle vara intresserad, men det ska vara långsiktigt och genomtänkt. Den delen av fotbollen som jag gått igenom nu är jag inte intresserad av att ge mig in i igen. 

Pelle Blohm

Född: 10 februari 1967 i Örebro. 

Spelarkarriär: BK Forward (1988), Örebro SK (1989-1991), IFK Norrköping (1992-1995), Dalian Wanda, Kina (1996), Viking Stavanger (1997-1998), Gais (1999-2000).
Landskamper: 1 A.