Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oron efter operationen: ”Corona angriper dem”

Ralf Edström i hemmetFoto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Ralf EdströmFoto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

Ralf Edström, 67, gör vad han kan för att inte bli smittad av coronaviruset. 

För fotbollslegendaren tillhör riskgruppen. 

– En del av lungan är kaputt och corona angriper ju lungorna, säger han. 

Ralf Edström är inne på sitt 33:e år hos Svenska handikappförbundet. Hans arbete går ut på att jaga sponsorer till det som i dag kallas parasport. 

Om det var ett slitsamt uppdrag innan coronaviruset slog till världen över så är det ingenting mot hur det är nu. 

– Harrys pubar, Stena Line, Volvo... det är inte läge att ringa dem nu. Det är ett jävla slit, men man får kämpa. Det är tufft ska du veta. 

Han är sparsam med att besöka sin arbetsplats, försöker att ta i så få grejer som möjligt och sköter telefonerandet från hemmet. 

– Och jag är duktig på att tvätta händerna, det gör jag väldigt ofta och det ska vara jävligt varmt. De senaste åren har jag börjat gilla när vattnet är väldigt varmt, då känner jag mig riktigt ren och det passar ju bra nu. 

Har haft prostatacancer 

Genom åren har den gamla fotbollshjälten haft en rad bekymmer med hälsan. Han är känslig för infektioner, han har haft prostatacancer och 2005 hittade läkarna en varsamling i bröstkorgen. Samtidigt tömdes höger lunga på vatten. 

– Jag har så jäkla ont. Läkarna trodde att operationen skulle ta en och en halv timme. Det blev sju eller åtta timmar, jag vet inte exakt, sa Ralf Edström då.

I en intervju med GT i januari i år berättade han att hälsoläget hade ljusnat, men lungproblematiken gör att han nu tillhör riskgruppen gällande coronaviruset. 

– En del av lungan är kaputt och corona angriper ju lungorna. Man är ju ingen junior längre heller, jag blir 68 i år. Men med tanke på vad jag har så hade corona ändå varit ett problem om jag hade varit betydligt yngre. 

Är du orolig? 

– Nej, för egen del är det inte så farligt, men man måste ha respekt för det som händer nu. Italien och Spanien... man måste ha disciplin, undvika större sällskap, inte köpa färdigmat klockan 12.00 när det är mycket folk utan kanske 10.30 i stället, göra sina ärenden snabbt och sedan hem och tvätta händerna. Men man kan så klart ha otur ändå och drabbas, säger Ralf Edström, som försöker vara positiv och hitta grejer i vardagen som muntrar upp. 

– Jag har ju varit så jävla slö en längre tid, men nu har jag promenerat tre dagar i rad för att få upp flåset. Men jag kan inte bara gå hit och dit i en timme, jag måste ha en start och ett mål. 

Storkonsument av tv-sport 

Hur är formen? 

– Värdelös, haha. Den kan bara bli bättre och man känner ju att man mår bättre av att röra på sig. Så länge du inte tränar blir tröskeln högre och högre, men när man väl har kommit i gång känns det okej och snart är man över tröskeln. 

Han är en storkonsument av tv-sport, men nu är det mesta i idrottsväg uppskjutet och i brist på liveidrott efterlyser Edström fler nostalgiska tillbakablickar. 

– Det är för jävligt att man inte kan se någon sport på tv. SVT får gärna sända ”Sport vi minns” från mitten av 80-talet. Jag är visserligen med där så det kanske låter som att det är av egoistiska skäl, men jag tror nog att många kan tycka att det vore kul, säger han.