Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Mycket av tankarna kommer tillbaka för en”

Den tidigare allsvenska spelaren Robin Ganemyr fick hjärtstopp under en träning 2014.
Foto: PRIVAT
Bilderna på Christian Eriksen i EM-matchen mot Finland har skakat en hel värld.
Foto: FRIEDEMANN VOGEL / POOL / EPA / TT
Foto: ERIC NILSSON

Otäcka scener utspelade sig i EM när den danske stjärnan Christian Eriksen kollapsade på planen och fick hjärt-lungräddning.

För Robin Ganemyr, 37, kom minnena tillbaka. För knappt sju år sedan var den tidigare allsvenska spelaren med om en liknande händelse på en träning i Oddevold.

– Det är klart att mycket av tankarna kommer tillbaka när man ser något sådant, säger han.

Det var i lördagens EM-match mellan Danmark och Finland som den mycket obehagliga händelsen ägde rum på Parken i Köpenhamn. I slutet av första halvlek kollapsade Danmarks mittfältsstjärna Christian Eriksen på planen, varpå sjukvårdare snabbt var på plats och påbörjade hjärt-lungräddning.

Efter en livräddningsinsats som pågick i närmare 20 minuter blev 30-åringen senare utburen på bår och förd till sjukhus – där det en stund senare kom rapporter om att läget hade stabiliserats och att Eriksen hälsat till lagkamraterna från sjukhuset.

Ganemyr drabbades av hjärtstopp på träning

För Robin Ganemyr var det hjärtskärande bilder från tv-soffan.

37-åringen var med om en liknande händelse för knappt sju år sedan under en träning med Oddevold, då han kollapsade på planen utan någon spelare i närheten. 

Även den gången var den snabba sjukvårdsinsatsen helt avgörande.

Den 20 augusti 2014 fick Robin Ganemyr hjärtstillestånd under en träning med Oddevold.
Foto: ERIC NILSSON / ERIC NILSSON

Spelarföräldern Susanne Bergman rusade snabbt ner från läktaren och gav hjärt-lungräddning – som hon av en händelse hade gått en kurs i på sitt jobb bara veckor innan.

– Som jag fått berättat för mig så var jag utan syre i två och en halv minut där på planen, vilket är rätt snabbt med tanke på situationen jag var i. Hade inte Susanne kommit ner så snabbt hade jag aldrig överlevt, säger han.

Bilderna på Eriksen: ”Jobbigt att se”

Hur reagerade du när du såg bilderna på Eriksen?

– Det var jobbigt att se så klart, men jag tog det ändå ganska bra. För min sambo var det värre, hon blev mer tagen än mig. Inte för att hon var med när det hände mig, men hon har varit med om den processen med sitt ex, säger han och fortsätter:

– Men det är klart att mycket av tankarna kommer tillbaka när man ser något sådant. Men jag tänker mer på hans lagkamrater och familj, hur dem tar det. Man fick ju upp ganska snart i tv att han återhämtat sig och hälsat till lagkamraterna från sjukhuset. Det är ju tack vare den här snabba hjälpen, det är avgörande.

För Robins del har han återhämtat sig väl efter händelsen. Även om han tvingades tillbringa tre månader på sjukhus innan han blev utskriven.

Kom tillbaka till fotbollen som tränare

– Det har jag absolut gjort, men det har varit en tuff tid i mitt liv att komma tillbaka. Det är inget man gör på ett år utan kräver flera års disciplin. Hade man inte haft sin fotbollsbakgrund så hade man nog aldrig tagit sig tillbaka så snabbt. Sen ska jag säga att det är en del tur också. Tur kombinerat med vilja.

”Jag har aldrig uppskattat livet som nu”, säger Robin Ganemyr.
Foto: ANNA SVANBERG

Ganermyr, som bland annat gjorde fyra säsonger med Öis i allsvenskan under sin karriär, hade en vision om att ta sig tillbaka till fotbollen som tränare efter händelsen. Vilket han gjorde, även om han i dag inte längre är aktiv.

– Öis var väldigt schyssta som tog in mig och lät mig börja jobba där. Det är jag väldigt tacksam över, det betydde mycket för mig.

– Jag började gå tränarutbildning men började tappa motivationen efter ett tag och kände att jag ville ha ett mer vanligt jobb.

Du mår bra med tillvaron i dag?

– Jag har aldrig uppskattat livet på samma sätt som jag gör nu. Jag har träffat en väldigt bra tjej i Angelica som själv varit med om samma process med sitt ex. Hon är förstående och tar alla ens dippar väldigt bra. Jag mår bättre än jag någonsin har gjort skulle jag säga.


LÄS MER: ”Jag var utdömd – skulle aldrig bli helt återställd” 

LÄS MER: Susanne räddade livet på Robin Ganemyr 


Danska stjärnan Christian Eriksen föll ihop på plan och fick livräddande insatser.