Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Möts för första gången - efter historiska beskedet

Caroline Seger och Kosovare Asllani. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Den danska storstjärnan, Pernille Harder. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Håkan Sjöstrand, SvFF:s generalsekreterare. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Alla hoppades in i det längsta.

Men den VM-kvalmatch som skulle spelats mot Danmark på Gamla Ullevi för knappt ett år sedan stoppades av danskornas strejk.

Nu möts lagen i en direkt avgörande match om en plats i nästa års VM.

– Det var rätt att Danmark fick stanna kvar i kvalet. Vi vill ta oss till VM för att vi är det bästa laget, säger Kosovare Asllani.

VM-kvalmatchen skulle ha spelats på Gamla Ullevi 20 oktober förra året.

In i det sista förberedde sig det svenska laget för att det danska förbundet och landslagsspelarna skulle komma överens om ett nytt avtal så att matchen skulle kunna spelas.

8 000 supportrar hade köpt biljetter till kvalfesten, många hade bokat resor till Göteborg.

Dagen före tränade de svenska landslagsdamerna på IFK Göteborgs anläggning Kamratgården. Vid sidlinjen stod landslagschefen Marika Domanski Lyfors med mobilen i handen.

Beskedet kom mitt under träningen: Det blir ingen match. Men Domanski Lyfors hoppades på att miraklet skulle inträffa, att danskorna skulle dyka upp senast 24 timmar före matchen.

 

LÄS MER: Magdalena Eriksson och Pernille Harder gör upp om VM-platsen 

 

Lämnade ett historiskt walk over

Men några danska fotbollsspelare kom aldrig, för första gången lämnade ett landslag walkover till en kvalmatch arrangerad av Uefa.

Sverige fick 3–0 och tre poäng – men förlorade alla planerade intäkter som uppskattningsvis 12 000 åskådare skulle ha genererat.

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand krävde två miljoner som kompensation för alla kostnader och uteblivna intäkter.

Och det pratades om att Danmark skulle uteslutas ur kvalet.

Danskorna, som krävde bättre ekonomiska villkor för att spela i landslaget, fick dock stöd av damerna som skulle ha varit deras motståndare i den inställda matchen.

”En så sorglig dag för damfotbollen. Förkrossad för våra danska kolleger. Vi står till 100 procent bakom er. Ni har gjort rätt och tog inte bara kampen för er, utan också för de unga tjejerna som är framtiden för dansk fotboll, unga tjejer som ser upp till er nu”, skrev Kosovare Asllani på Instagram.

Ställde inte upp på spelarnas krav

Att matchen blev inställd var en historisk skräll, men ändå inte helt överraskande.

Kort efter att Danmark tog silver i EM förra sommaren gick avtalet om ersättningar för landslagsuppdrag ut. Och förhandlingarna om ett nytt gick trögt.

Det danska fotbollsförbundet, DBU, ställde inte upp på damernas krav om kraftigt höjd ersättning för att bland annat göra det lättare för dem att leva på sin fotboll fullt ut. Samtalsklimatet blev inte bättre av att förbundet dröjt med att betala ut EM-bonusen.

Den 15 september skulle Danmark möta Holland i en repris på EM-finalen. Men det blev inget revanschmöte, tre dagar före meddelade DBU att matchen var inställd.

De flesta trodde att den nesan skulle få förbundet och landslagsspelarna att få till ett avtal genom VM-kvalet.

Den första matchen, 6–1 borta mot Ungern, spelades utan avtal.

Men den andra, mot Sverige på Gamla Ullevi, blev alltså inte av.

En månad senare dömde Uefa Danmark till motsvarande cirka 200 000 kronor i böter och Sveriges seger fastställdes till 3–0. Där fanns också ett tillägg: om danskorna inom fyra år lämnar walkover till ännu en match blir de uteslutna.

 

LÄS MER: Sverige krossade Ukraina - Asllani firade med kontroversiell gest 

 

Caroline Seger: ”Det blir väldigt dubbelt”

Sveriges lagkapten Caroline Seger har haft blandade känslor kring beslutet att låta Danmark fulfölja kvalspelet:

– Det blir väldigt dubbelt, för sportsligt absolut sorry. Men för den kampen de tog är det svårt att säga "väck med er för ni har faktiskt stått upp för alla kvinnor i damfotbollen".

Det svenska fotbollförbundet hävdade att straffet var för milt, och tyckte att återbudet borde leda till uteslutning. De överklagade beslutet och krävde samtidigt två miljoner kronor i kompensation.

– Dessutom har vi adresserat Uefa att de måste se över sitt regelverk så att det inte händer igen, säger Håkan Sjöstrand.

I november förra året kom spelarna och DBU överens om ett nytt fyraårsavtal, där spelarna fick igenom flera krav. 

Därför fullföljer de danska damerna VM-kvalet och står, trots återbudet till matchen i oktober, inför en direkt avgörande match mot Sverige.

Men hur gick det med det svenska kravet på två miljoner kronor?

– Vi har kommit överens, svarar Håkan Sjöstrand.

Är ni nöjda?

– Eftersom vi är överens är vi nöjda. Vad det innehåller behåller vi däremot för oss själva.

Svenska stjärnan Kosovare Asllani är nöjd med hur det gick.

– Jag tycker att det var bra att spelarna tog striden med förbundet, men förbundet borde ha mött dem tidigare. Det var rätt att Danmark fick stanna i kvalet. Vi vill inte ta oss till VM för att ett lag har blivit uteslutet. Vi vill ta oss dit för att vi är det bästa laget, säger hon.

 

LÄS MER: Lotta Schelin avslutar fotbollskarriären 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!