Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mats Persson åtalad för nya skattebrott

Mats Persson.Foto: OSCAR MAGNUSSON / © BILDBYRÅN
Mats Persson var efter sin tid i Blåvitt sportchef i Gais.Foto: Bildbyrån.

Blåvitts förre klubbdirektör Mats Persson, 56, dömdes till fängelse för ekonomisk brottslighet.

Nu är han återigen åtalad för skattebrott. 

– Mitt försvar är att jag på grund av tidspress inte hann lämna in grejerna i tid, säger han till GP

Mats Persson, som efter tiden i IFK Göteborg var sportchef i Gais, har på nytt hamnat i blåsväder. Den här gången handlar det om Perssons arbete i ett redovisningsföretag. 

Rubriceringen är ”skattebrott alternativt vårdslös skatteuppgift och bokföringsbrott” under perioden november 2016 till december 2017. 

Enligt åtalet har Mats Persson ”Uppsåtligen eller av oaktsamhet åsidosatt bolagets bokföringsskyldighet enligt bokföringslagen genom att underlåta att löpande bokföra uppkomna affärshändelser”. 

Bolaget har enligt en revision varken betalt in moms eller arbetsgivaravgifter till ett sammanlagt värde av drygt en miljon kronor i tid, rapporterar GP. 

Persson: ”Det stämmer i och för sig” 

– Det stämmer i och för sig, men jag har gjort det i efterhand. Jag har varit försenad. Jag bestrider åtalet, det gör jag. Mitt försvar är att jag på grund av tidspress inte hann lämna in grejerna i tid. Därefter har jag lämnat in det och jag har betalt in allting som bolaget var skyldigt, säger Persson till GP och betonar att hans uppsåt inte var att fuska. 

Åklagaren yrkar på näringsförbud. 

Mats Persson var i början av 2000-talet klubbdirektör i IFK Göteborg och var en av huvudpersonerna i den så kallade skattehärvan. Blåvitt värvade Peter Ijeh från Malmö FF inför säsongen 2004 under uppmärksammade former och i stället för en sedvanlig sign on-bonus fick den nigerianske anfallaren en ”gåva” på 1,35 miljoner kronor av Blåvitts dåvarande kassör Janne Nilsson. 

Ekobrottsmyndigheten köpte inte upplägget och härvan slutade med ett års fängelse för Janne Nilsson. Mats Persson dömdes till fängelse i 18 månader för grovt skattebrott, medhjälp till grovt skattebrott, trolöshet mot huvudman, osant intygande, bokföringsbrott samt försvårande av skattekontroll. 

Är kassör i Västra Frölunda 

Mats Persson är i dag på ideell basis kassör för division 2-föreningen Västra Frölunda IF. Frågan är om det nya åtalat påverkar hans roll där. 

– Ja, eventuellt. Men jag behöver inte vara kassör i Frölunda, det är mer … ja, någon ska ju vara det också, säger han till GP. 

GT har sökt Mats Persson för en kommentar.