Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maritas hyllning – vill se staty av ”Svennis”

Titta in i Svennis exklusiva hem.
Marita Wallstöm säger att ”Svennis” är populär i Sunne.
Foto: Privat
”Svennis” står sedan tidigare staty i Torsby.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Sven-Göran Eriksson, 72.
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Sven-Göran ”Svennis” Eriksson finns som staty i Torsby i Värmland. 

Men nu vill Marita Wallström, 53, att det även ska finnas en i ”Svennis” nuvarande hemort Sunne. 

Hon har därför lämnat in ett medborgarförslag. 

– Jag vill visa uppskattning för han är väldigt populär här. En väldigt stor person inte bara i fotbollen, säger Marita Wallström. 

Fotbollstränaren Sven-Göran Eriksson kopplas främst ihop med orten Torsby i Värmland där han är uppvuxen och haft ett stort engagemang.

Men ”Svennis” är född i en annan värmländsk ort, Sunne, där han även bott de senaste åren. Det vill Marita Wallström från orten uppmärksamma med en staty föreställande fotbollstränaren.

– Det finns ju en staty i Torsby redan. Men det är synd för den har blivit flyttad fram och tillbaka och nu ska den flyttas till tingshuset. Men folk ska inte behöva leta efter en staty. En staty ska stå på torget eller mitt i stan och belysas, säger Marita Wallström.

Marita har själv pratat flera gånger med Sven-Göran Eriksson och säger att han är väldigt populär.

– Jag vill visa honom att han är omtyckt. Han berättar så mycket roliga och intressanta saker.  Jag vill göra någonting som både han och kommunen kan dra nytta av.

”Han är ju väldigt populär”

Först att berätta om Maritas initiativ var P4 Värmland och efter det har hon fått väldigt positiv respons.

– Jag får sms, samtal och jag blev stoppad i affären efter att ha varit med i radion. Han är ju väldigt populär här. Han hälsar på folk på stan, han handlar i våra affärer. Han är väldigt omtyckt.

Det finns även en tydlig plan från Maritas sida angående var statyn ska stå och hur den ska se ut.

– Det finns ett stort rosa hus i Sunne som kallas för ”Slottet”. Där är ”Svennis” och äter ibland och han har en egen parkeringsplats. Jag tycker att man kan ha en parkbänk där och så sitter statyn på bänken. Så kan besökarna sitta bredvid ”Svennis”. Det är som jag säger, vem vill inte sitta på en parkbänk och luta sig? Så har jag tänkt att man ska ha två QR-koder på väggen. Där ska man kunna lyssna när ”Svennis” själv berättar om sin karriär, både på svenska och på engelska.

”Hedrande – men märkligt”

Sven-Göran Eriksson själv säger:

– Det är givetvis hedrande att någon vill ha en sån staty. Men det känns också märkligt. Jag har ingen förankring i Sunne.

Han fortsätter:

– Jag bodde här mina tre första månader och bor nu i Sunne kommun. Men jag har exempelvis bara spelat fotboll här som motståndare. Jag är däremot förknippad med Torsby där jag växte upp. Som jag känner det i dag är det ingen stor fråga för mig om det ska bli en staty eller inte i Sunne.

Se också: