Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Man spelar mer för sig själv utomlands”

Att flytta till SPAL var enligt Liam Mekic helt rätt beslut.
Foto: Privat / SPAL 2013
Mittfältaren i aktion under svenska fotbollförbundets utvecklingsläger 2019.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
17-åringen i landslagströjan under en samling med P04-landslaget.
Foto: BILDBYRÅN

Fler och fler fotbollsspelare väljer att lämna Sverige som unga. En av de som gjort det är Liam Mekic, 17. Förra sommaren lämnade han BK Häcken för den italienska klubben Spal.

– Det var ett ganska lätt beslut faktiskt, det var bäst för min karriär, säger han. 

Den centrala mittfältaren Liam Mekic utmärkte sig tidigt i Häckens ungdomsakademi. Han pekades ut som en av klubbens stora talanger och togs ut till P04-landslaget under förra sommaren. 

Samtidigt skapades det utländskt intresse för honom och när den italienska klubben Spal kontaktade honom tvekade han aldrig. 

– Jag har alltid velat ta mig utomlands så det var ett ganska lätt beslut faktiskt. Jag behövde utvecklas på ett annat sätt och Spal kändes perfekt för mig. Det var det som var bäst för min karriär, säger Liam Mekic.

Var det inte svårt att lämna tryggheten i Sverige?

– Det är klart. Men jag pratar med familj och vänner varje dag. Men jag har ett mål med fotbollen och det här var bäst för min karriär.

”Viktigt att ta plats och tro på sig själv”

Liam Mekic anslöt till till den italienska klubben i augusti förra året och märkte snabbt en stor skillnad. Dels fotbollsmässigt men också i mentaliteten bland lagkamraterna. 

– Jag tycker det är stor skillnad gentemot Sverige. Det är mycket högre tempo här. Dessutom känns det som att spelarna här är hungrigare och man spelar mer för sig själv utomlands, säger han. 

Liam Mekic, 17, i BK Häcken.
Foto: BILDBYRÅN

Hur var det att anpassa sig till det?

– Det var en omställning men jag kom in ganska snabbt i det. Det är viktigt att ta plats i gruppen och tro på sig själv. Visa vad man går för liksom. 

Olyckligtvis drabbades Liam Mekic av en fotskada som höll honom borta från spel i flera månader. Därför har det inte blivit så mycket speltid som han hoppats på. Men han trivs bra i sin nya hemstad Ferrara där Spal huserar. 

– Det har varit ett bra år tycker jag. Jag trivs väldigt bra här, det är en lugn och mysig stad och människorna är jättetrevliga. Jag trivs även väldigt bra i klubben, säger han. 

Utvecklingen är det viktigaste

Inför sin andra säsong i den italienska klubben hoppas Liam Mekic få hålla sig skadefri. Han spelar främst med klubbens U17-lag, men vill så klart avancera.

Några tydliga målsättningar har han dock inte satt upp för sig själv. Det viktigaste är att fortsätta utvecklas som fotbollsspelare. 

– Först och främst vill jag spela mer än vad jag gjorde förra säsongen. Jag ser fram emot att sätta i gång med försäsongen nu, det kommer att bli väldigt kul, säger han och fortsätter:

– Det viktigaste för mig är att varje dag utvecklas och bli en bättre fotbollsspelare. Då är allting möjligt, vad som händer efter får man se.