Lotta Schelins kamp – för ett normalt liv

Lotta Schelin gästar "Helt sjukt" på tv4 och berättar om nackskadan som gjorde att hon tvingades avsluta karriären.
Lotta Schelin.
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Hon tvingades avsluta karriären på grund av sina huvud- och nackbesvär. 

Nu gör Lotta Schelin, 35, allt för att ta sig tillbaka till ett normalt liv.

I TV4-programmet ”Helt sjukt” berättar den förra landslagsstjärnan om vad som till slut fick henne att inse vidden av sina besvär:

– Jag fick en käftsmäll och kände ”shit, vad gör jag här?!”

Lotta Schelin är med sina 88 mål Sveriges främsta målskytt genom tiderna i landslaget.
Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYRÅN

Lotta Schelin – en av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna – kunde inte hålla tårarna tillbaka när hon förra sommaren meddelade att hon avslutar sin framgångsrika fotbollskarriär.

Då hade hon varit sjukskriven i över ett år.

På en presskonferens i Göteborg berättade hon att hon ännu inte blivit kvitt de nackproblem som hon ådrog sig i en match med Rosengård mot Limhamn Bunkeflo 2017.

– Det tog tid innan det sjönk in att jag lämnar fotbollen. Bara tanken på att nicka en boll, det går inte. Aldrig i livet... Men jag vill inte att det ska vara någon begravningsstämning, sa hon i en intervju med GT då.

Hon har tidigare beskrivit sin rehabilitering som extremt långsam och diagnosen som oklar.

Lotta Schelin kunde inte hålla tårarna tillbaka när hon den 30 augusti i fjol meddelade att karriären är över.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Lotta Schelin kunde inte hålla tårarna tillbaka när hon den 30 augusti i fjol meddelade att karriären är över.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Lotta Schelin: ”Allt snurrade”

I programmet ”Helt sjukt”, som visas i TV4 på torsdag klockan 21, säger hon att det tog ett tag för henne att inse att hon var tvungen att lägga skorna på hyllan.

– Man är lite knäpp om jag ska vara helt ärlig. Det är det här med att ”bita ihop och köra”. Det är det jag alltid har gjort på något sätt. Jag körde på i EM – men när jag kom hem och vi skulle spela en träningsmatch kände jag bara ”men shit, vad gör jag här?!” Allt snurrade och jag mådde inte bra. Då hade jag en sjukgymnast, som jag hade pratat mycket med, som jag hojtade till och hon sa ”nu åker du hem!” Det var första gången jag faktiskt tog ett steg tillbaka. Den kvällen kommer jag verkligen ihåg att jag fick en käftsmäll, säger Lotta Schelin.

Schelin hade ända sedan 2005 till och från haft problem med huvudvärk efter att ha åkt på flera smällar mot huvudet. Hon beskriver den ”whiplash”-liknande smällen i matchen mot Limhamn Bunkeflo som ”droppen som fick bägaren att rinna över”.

Schelin har efter karriären bland annat jobbat som expert i TV4:s fotbollssändningar.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

”Jag gick från hundra till noll”

Att till slut tvingas konstatera att karriären var över var naturligtvis tufft.

– Det är en väldigt surrealistisk tanke än i dag. Jag har inte ens varit på en fotbollsplan sedan dess utan har tagit ett stort steg tillbaka. Jag gick från hundra till noll. Några veckor kunde jag inte ens promenera utan att bli helt snurrig och få jätte-hjärntrötthet. Den smällen var egentligen värre, säger hon i ”Helt sjukt”.

Schelin utvecklar:

– Det jag tycker har varit jobbigast är molandet. Det är en sak att behöva lägga sig och ta migränmedicin och sova bort det – men att vakna varje morgon och ha huvudvärk… Under väldigt många år var jag glad om jag ”bara” hade huvudvärk fyra dagar i veckan. Nu har jag fått kontroll på det. Jag har fått förebyggande medicin som gjort att jag mår mycket bättre.

Lotta Schelin är med sina 88 mål Sveriges främsta målskytt genom tiderna i landslaget.

”Helt sjukt” visas på torsdag klockan 21.00 på TV4.

Lotta Schelin

Född: 27 februari 1984 i Trångsund.

Bor: Göteborg.

Längd: 179 centimeter.

Moderklubb: Kållereds SK.

Klubbar: Mölnlycke (2000-01), Landvetter/Göteborg (2001-08), Lyon (2008-16), FC Rosengård (2016-18).

Landskamper/mål: 185/88.

Meriter med landslaget: OS-silver 2016 i Brasilien, VM-brons 2011 i Tyskland. Totalt elva spelade mästerskap (fyra OS, tre VM och fyra EM).

Utmärkelser i urval: Diamantbollen 2006, 2011, 2012, 2013, 2014. Fifas världslag 2007. Guldskon som bäste målskytt i EM 2013.