Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ett fint 'closure' på min fotbollskarriär”

Foto: HENRIK JANSSON

Att Lotta Schelin, 37, blev ambassadör för Champions League-finalen i Göteborg kändes självklart. 

Men det svider lite att den trefaldiga CL-mästaren inte fick spela en final i sin hemstad.

– Det känns som ett fint ”closure” på min fotbollskarriär, säger Schelin.

Lotta Schelin är onekligen Sveriges främsta damfotbollsspelare genom tiderna med närmare 200 landskamper i bagaget. I landslaget hann hon med att göra 88 mål, innan det 2018 blev dags att lägga skorna på hyllan.

De flesta känner till Schelins bakgrund och kärleken hon hyser för Göteborg. Som ung fostrades hon i Kållered SK, bland annat, innan det blev dags för spel i Göteborg FC och senare franska Lyon och till sist Rosengård.

När det blev klart att Göteborg fick anordna Champions League-finalen 2021 var det inga konstigheter om vem som skulle få bli ambassadör för finalen.

– Det känns jättefint. Det känns som att det kopplar ihop både min klubblags- och landslagskarriär, då vi spelade på Ullevi. Sedan att jag kommer härifrån också... Det var inte mycket att fundera över, säger Lotta Schelin.

Lotta Schelin skriver autografer inför Champions League-finalen i Göteborg.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Ambassadör för finalen

Som ambassadör för finalen kommer Lotta Schelin vara ansiktet utåt samt lyfta fram de kampanjer som Svenska fotbollförbundet, Göteborgs fotbollförbund och Göteborg & Co anordnar.

Inför finalen har flera kampanjer lanserats för att främja flickfotbollen i landet.

– Vi har en jättefin siffra i Sverige på antalet flick- och damspelare. Men man vill jobba framåt och skapa bättre förutsättningar för unga tjejer. Det är alltid viktigt. Det är viktigt även på pojksidan. Detta är ett perfekt läge att jobba för det, säger hon.

Lotta Schelin tänker på hur hon hade reagerat när hon var en ung tonåring och världens bästa spelare kom på besök.

– Hade jag varit med om detta då hade jag tyckt det var hur stort som helst och det hade sporrat mig. Det hade gett den lilla extra effekten. Därför är det viktigt med alla projekten kring finalen, säger Schelin.

”Jag skulle säga, och jag tror de flesta spelare håller med mig, att Champions League är det största du kan vinna på klubbsidan”, säger Lotta Schelin.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

”Hade velat spela en final i Göteborg”

Lotta Schelin är knappast någon främling när det kommer till Champions League-sammanhang. Under sina åtta år i Lyon var hon med och vann turneringen hela tre gånger och kom tvåa två gånger.

– Jag skulle säga, och jag tror de flesta spelare håller med mig, att Champions League är det största du kan vinna på klubbsidan. När jag tänker tillbaka på min karriär är det CL-vinsterna samt medaljerna i landslaget som jag njuter av mest, säger Lotta Schelin.

Lyon är och har varit en stormakt inom europeisk fotboll på damsidan. Under 2010-talet har Lyon vunnit sammanlagt sju gånger i Champions League och knipit silvret två andra år. Detta är också första gången som Champions League kommer att få en ny segrare, då Lyon abonnerat på den titeln de senaste fem åren.

– Jag var med i Lyon sist de inte vann. Det var dock längesedan nu. Det är klart att jag hade sett fram emot att få spela en final i Göteborg med Lyon väldigt mycket. Det har nästan blivit att man förväntat sig att de ska spela en final varje år, säger Lotta Schelin.

”Man kan inte vara bitter”

Hon fortsätter:

– Men det är kul med ett åtminstone ett nytt finallag (Chelsea) och att det blir en ny vinnare.

Har du någon häst i loppet, så att säga?

– Nej, jag är ganska neutral. Barcelona har ju erfarenheten, men samtidigt har Chelsea ett toppenlag. Men framför allt hejar jag väl på de tre svenskorna som är med i finalen. Jag håller ett extra öga på dem.

Vi alla vet ju vad Göteborg betyder för dig. Hur stort är det för staden att anordna en sådan prestigefylld final?

– Det är sjukt häftigt. Det blir ju dock svårt att nå ut hur stort det är, med tanke på pandemin och att man inte får samla folk, men det är stort att Göteborg fått lov att anordna.

Visst önskar du att du hade fått chansen att spela en CL-final hemma i Göteborg?

– Så kommer det alltid vara. Samtidigt spelade tjejerna (svenska landslaget) VM-semi på min hemmaarena i Lyon... Sådana grejer är alltid speciella. Det hade så klart varit en dröm. Men man kan inte vara bitter för det, jag har varit med om mycket annat schyst.