
EM-platsen har varit klar sedan segern över Island för en månad sedan.
Men det har ändå varit full fart på landslaget när de inför Slovakien-matchen har tränat i kylan på Häckens anläggning på Hisingen.
– Nu handlar det om att lägga all energi på Slovakien borta, det gäller att avsluta landslagsåret på bästa sätt, säger Magdalena Eriksson.
”Otroligt motiverade”
Trots att matchen inte gäller något?
– Ja, vi är otroligt motiverade. Vi vill dels gå genom kvalet obesegrade och så vill vi visa att vi ska vara med i EM. Vi vill vinna helt enkelt, säger mittbacken.
– Själv är jag dessutom mitt uppe i allting. Ligan är i full gång och så ska vi spela Champions League med Chelsea.

Det har inte ens gått en vecka sedan Magdalena Eriksson fanns med överallt i nyhetsflödet. Vid den coronaanpassade fotbollsgalan fick hon reda på att det var hennes tur att ta emot Diamantbollen som Sveriges bästa fotbollsspelare 2020.
– Det blev väldigt mycket. Det är rätt skönt att uppståndelsen har lagt sig och jag kan fokusera på fotbollen igen, säger Eriksson.
Många har hört av sig
Det har förstås blivit en del reaktioner från olika håll.
– Ja, väldigt mycket. Gamla tränare och sådana jag har spelat tillsammans med har hört av sig och andra kompisar också. Det har varit jättekul att få så många lyckönskningar och allt annat, säger hon.
Det har gått några dagar, hur ser du på att du faktiskt har utsetts till Sveriges bästa fotbollsspelare?
– I början var jag mest i chock. Jag hade inte förväntat mig det eller ens tänkt på det. Jag blev jätteglad – men var i chock. Jag hade svårt att ta in det, att det faktiskt hade hänt, säger Magdalena Eriksson med ett stort leende över hela ansiktet.
– Nu har jag tagit in det mer, men det är en väldigt annorlunda känsla. Det är mitt första individuella pris. Men det är inte den där euforiska känslan som efter ett VM-brons. Jag spelar inte fotboll för att vinna individuella priser.

”Älskar att vinna med andra”
Du saknade att dela priset med någon?
– Just det. Jag älskar att vinna med andra. Men å är andra sidan är det jättekul att få ett kvitto på att jag har gjort något bra, säger hon.
Innebär Diamantbollen något praktiskt för dig som spelare?
– Ja, det tycker jag. Det finns två sidor av det myntet: Kravbilden på mig kommer att öka, men det påverkar också det egna självförtroendet och hur jag ser på mig själv. Nu är jag ingen färsking i landslaget längre, jag är en av de rutinerade som ska ta plats och ansvar. Det är viktigt att se det som ett förtroende och ökat ansvar, svarar Magdalena Eriksson.

Välkomnar Fifas förslag
Men inför Fifa-priset till årets bästa fotbollsspelare fanns inga svenska utespelare med bland de nominerade.
– Det är inget jag lägger någon vikt vid. Det är klart att man hade älskat att någon svensk kunde klämma sig in där – och vi har väldigt många bra spelare i det här laget. Men det är så subjektivt med sådana där listor, det går inte att lägga någon energi på det, kommenterar mittbacken.
Något annat som kommer från Fifa gläds hon dock åt. Hon välkomnar det färska förslaget som ska kunna ge fotbollsspelande kvinnor trygghet och mammaledigt i samband med graviditet och barnafödande.
– Det är på tiden att det pratats om det och att det blir någon form av lösning. Det är jättekul att vi är på väg i rätt riktning i alla fall. Sen hoppas jag att det kommer på plats och blir tillräckligt bra, säger hon.
– Vill man skaffa barn mitt i karriären måste det finnas lösningar. Jag tror att det är ett sätt att få kvinnor att fortsätta spela längre, att det finns en möjlighet komma tillbaka utan att man sätter hela karriären på spel, säger Magdalena Eriksson.
”Konstigaste året i mitt liv”
Med en landskamp, två Champions League-matcher och tre matcher i ligan kvar av 2020 är det snart dags för Chelseas lagkapten att summera året.

– Det är det konstigaste året i mitt liv. Diamantbollen kommer jag till exempel aldrig att glömma, men sen hade vi också fem månader då vi inte kunde spela fotboll och där mycket var oroande i världen. Det har varit ett extremt speciellt år, säger hon.
– Den tyngsta perioden var när ligan var inställd och vi hade veckovisa möten med Chelsea och hade ingen aning om när vi skulle få spela fotboll igen. Den perioden var tyngst mentalt. Jag tycker ändå att jag själv klarade det bra, andra hade det tuffare.
Fick mycket tid med familjen
Men det fanns åtminstone en sak som var bra när pandemin slog till och sköt upp fotbollen.
– Jag fick jättemycket tid med min familj i Stockholm, det gjorde att jag kunde hantera allt på ett bättre sätt. Det var det positiva. Jag vet att det finns andra som hade det tuffare när de blev fast i länder med lockdown, säger Magdalena Eriksson.