Zlatan Ibrahimovic. Foto: Robin Alam / ISI / REXZlatan Ibrahimovic. Foto: Robin Alam / ISI / REX
Zlatan Ibrahimovic. Foto: Robin Alam / ISI / REX
Torbjörn Nilsson. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅNTorbjörn Nilsson. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Torbjörn Nilsson. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: Robin Alam / ISI / REXFoto: Robin Alam / ISI / REX
 Foto: Robin Alam / ISI / REX

Ikonen har tröttnat på Zlatans kupper

Publicerad

Zlatan Ibrahimovic, 36, fortsätter att förvirra fotbollsvärlden med sina upprepade utspel om en VM-comeback.

En som däremot ledsnat på stjärnans reklamkupper är legendaren Torbjörn Nilsson, 63.

– Jag är sedan länge trött på den typen av varumärkesbyggande, menar Blåvitt-ikonen.

Zlatan Ibrahimovic förvånade många när han i början av året öppnade för att avbryta pensioneringen från landslaget och spela VM i Ryssland. Sedan dess har 36-åringen kontinuerligt släppt små antydningar om att han är sugen på en comeback i den blågula landslagsdressen. 

Den kanske märkligaste ledtråden kom i går när Zlatan plötsligt twittrade – som från ingenstans: ”Chanserna att jag spelar VM är skyhöga”.

Dagen därpå kom förklaringen till formuleringen. I Zlatans andra reklamfilm för bettingbolaget som han är delägare i och ambassadör för får han frågan om vad oddsen är att han spelar VM.

– Skyhöga, svarar Zlatan då.

För att sedan förklara:

– Höga odds betyder att det inte kommer att hända... Inte troligt men mycket cash.

Zlatan i LA Galaxy-tröjan.Foto: Robin Alam / ISI / REX

LÄS MER: Sanningen bakom Zlatans VM-utspel

”Fifa kan inte stoppa mig”

Just samarbetet med bettingbolaget har nämnts som ett potentiellt hinder för Zlatans VM-spel. Det internationella fotbollsförbundet Fifa förbjuder spelare som är delägare i spelföretag att delta i VM-turneringen.

Zlatan har dock själv förnekat att det är något som skulle kunna komma att påverka beslutet.

– Fifa kan inte stoppa mig från något. Om jag vill är jag där. Precis som med landslaget, om jag vill är jag där också. Det här är inte en fråga för Fifa, det är en fråga för mig och vad jag vill, har han sagt till Eurosport.

Nu ger Torbjörn Nilsson, en av IFK Göteborgs största spelare genom tiderna, sin syn på Zlatan Ibrahimovics återkommande utspel.

 

LÄS MER: Landslagets VM-svar: ”Inget har hänt... än”

”Blivit ett helt annat lag”

”Jag hoppas att alla hans utspel om VM inte bara handlar om reklamtrick för att få gratis marknadsföring. Jag är sedan länge trött på den typen av varumärkesbyggande”, skriver Blåvitt-ikonen i ett inlägg på Facebook.

Följetongen om Zlatan Ibrahimovic vara eller icke vara i VM lär fortsätta. Torbjörn Nilsson anser att det bara finns en som ska hantera frågan.

”Det måste nog till en expert för att bedöma detta. Experten heter Janne Andersson. Bara han med sina medhjälpare kan göra bedömningen om Zlatans medverkan skulle hjälpa Sverige i VM. Sveriges landslag har ju blivit ett helt annat lag sedan Zlatans utträde. Jag tror inte hans fans vill se på saken ur det perspektivet. Jag tror orsaken var att de flesta spelare spelade på 80–90 procent av sin kapacitet när Zlatan var med. Zlatan däremot spelade på 100 procent, men Zlatan är inte längre den spelare han var innan han fyllde 30”, skriver Torbjörn Nilsson på Facebook.

Torbjörn Nilsson kallas för ”Gud” i Blåvitt-kretsar.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

LÄS MER: Ekwall: Zlatan har lurat oss alla – igen

”Skulle inte vara nöjd med den rollen”

Blåvitt-ikonen har fullt förtroende för att förbundskapten Janne Andersson kommer att fatta rätt beslut om Zlatan.

”En Zlatan som är på mittplanen och duttar med bollen är inget som lyfter Sverige. Och jag undrar om han är matchtränad för ett helt VM. Han såg inte riktig bekväm ut med bollen i sin andra MLS-match. Att ha med honom som avbytare skulle nog vara en dröm då han har en förmåga att komma in och avgöra matcher de få gånger han varit avbytare. Men jag är nog ganska säker på att Zlatan inte skulle vara nöjd med den rollen.”

Den svenska VM-truppen tas ut den 15 maj.

Relaterade ämnen
Hector Junelind
Hector Junelind

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag