Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Kom som en chock – det här året har varit en pärs”

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Thomas Ravelli, 62, har opererats.

Nu berättar han för första gången om hjärtfelet som upptäcktes för två år sen.

– Det kom som en chock. Det här året har varit en pärs, säger han.

Den svenske målvaktsikonen är sliten på rösten.

– Jag trodde inte att man skulle bli så här oerhört påverkad. Jag var ute och gick nyss, drygt 500 meter, och jag klarade inte mer, säger han.

– Jag var helt slut.

För två år sen upptäcktes hjärtfelet och för två veckor sen opererades Thomas Ravelli på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. 

– Det kom som en chock. De gjorde en rutinundersökning inför Let’s Dance, där jag var med 2019. Där jag fick reda på att jag hade läckage på två klaffar. Jag hade säkert gått runt med det där i flera år utan att veta om det. Både i Superstars och i Mästarnas mästare, där man tog ut sig totalt. Jag gjorde inga tester inför det.

Thomas Ravelli har inte velat prata om sitt hälsotillstånd offentligt förrän nu. I ett inlägg på Instagram skriver han om det fyra timmar långa ingreppet och vägen tillbaka.

”Stort tack till alla er på Sahlgrenska som tog hand om mig, och ett särskilt tack till Henrik och Vincenzo och hela OP-laget, som lyckades laga mitt hjärtfel. Jag är er för evigt tacksam”.

Thomas Ravelli hjärtopererad

Tanken var egentligen att Thomas Ravelli skulle ha opererats i våras. Men då blev han sjuk i covid-19.

– Då fick jag blodproppar i lungorna. Så då sköts allt upp och jag var borta i fem-sex veckor. Det har varit en pärs det här året, det kan jag säga. Jag har haft lite oflyt nu. Jag fick problem med ögat förra året och det är fortfarande inte bra, så jag skulle ha haft klippkort på sjukhuset...

Under sommaren har han förberett sig så gott han kunnat för att vara i så bra fysisk form som möjligt inför operationen.

– Jag var inte så jätteorolig ändå tycker jag. Jag visste ju att kirurgerna som skulle operera mig hade gjort det så många gånger tidigare. Jag var ute och joggade och körde styrketräning inför operationen hela sommaren, säger han.

Hur mår du nu?

– Jag mår ändå ganska bra. Men vissa delar i hjärtat har förstorats på grund av de här läckagen och man är ju väldigt sliten. Inte så konstigt med tanke på att jag låg i den där maskinen i fyra timmar och hjärtat stod stilla.

Thomas Ravelli fortsätter:

– Min dotter kom och hämtade mig på sjukhuset och jag följde med henne in på apoteket. Jag höll på att svimma. Jag har varit hemma i ungefär en vecka och jag har mest legat på soffan. Just nu orkar jag inte så mycket.

Ravelli hyllar sjukvården

Nu väntar ungefär ett halvår av rehabilitering.

– Det kommer bli tuffa månader, men jag måste ju försöka komma tillbaka. Det finns inget annat. Det får bli steg för steg.  Jag måste försöka komma tillbaka i gammalt gott slag, men det kommer ta tid. Och det är man ju inte van vid som elitidrottsman. Men det är ju som det är, säger han.

Thomas Ravelli har ingen aning om hur länge han har burit på hjärtfelet. Efter att ha fått beskedet meddelade han sin tvillingbror Andreas, även han före detta elitfotbollsspelare.

– Han har också testat sig. Det måste man göra med tanke på att vi är enäggstvillingar. Men han har inte några problem. Det är märkligt hur sånt här kan uppstå. Man har ju läst om flera idrottsmän på senare tid, både Henrik Lundqvist och Torgny Mogren, som opererats för hjärtfel.

Resan framöver är lång. Men Thomas Ravelli känner redan att han gör små framsteg och han vill understryka hur tacksam han är gentemot den svenska sjukvården.

– Ja, det är helt fantastiskt. De är så lyhörda och ger en sån stöttning. När man verkligen är inne i den svenska sjukvården så slås man av hur fantastisk den är och vilka fina människor som jobbar där, säger han. 


https://www.instagram.com/p/CT4i45Aqqa5/