Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Keijo, 49, blev drogfri – tog upp kontakten med sin son

Målvaktsträning i Delsjöhallen. Från vänster Keijo Orava, Rasmus Sabbari, Stefan Remnér, Magnus Ärlig och Sofie Johnsson. Foto: IFK GÖTEBORG

GÖTEBORG. IFK Göteborgs målvaktstränare Stefan Remnér kör med de två VM-aktuella målvakterna.

Bredvid står Keijo Orava, sportansvarig för Gatans Lag, och ser energin hos Rasmus Sabbari och Magnus Ärlig när de kastar sig för att rädda bollarna.

Han vet vilken betydelse VM-spel hade för honom själv när han tog sig ur sitt 25-åriga missbruk, sin hemlöshet och kriminalitet.

– Jag var jätterädd inför första matchen. Men jag spelade och fick sådan självkänsla. Efter VM sa jag upp min sjukpension, säger Keijo Orava, 49.

IFK Göteborgs målvaktstränare Stefan Remnér kör med Gatans Lags målvakter Rasmus Sabbari och Magnus Ärlig. Foto: IFK GÖTEBORG

Det är onsdagskväll i fotbollshallen i Delsjön, några långa utsparkar från Kamratgården.

Stefan Remnér, som till vardags jobbar med Erik Dahlin och Tom Amos i Blåvitts A-lagsmål, tränar med helt andra förutsättningar och helt andra målvakter.

Den 11 november börjar VM för hemlösa i Mexiko, två dagar tidigare lyfter planet med den svenska åttamannatruppen.

Rasmus Sabbari och Magnus Ärlig är Gatans Lags två målvakter som har chansen att få åka med.

– Jag brinner för fotboll och målvaktsträning. När jag fick frågan om jag ville vara med och träna målvakterna tyckte jag att det var en strålande idé. Jag brinner för att hjälpa, man ska ge alla chansen att träna på det man vill, säger Stefan Remnér.

– Jag tycker också att det är en skyldighet när man får jobba med fotboll på heltid, som jag gör i IFK Göteborg, att verkligen kliva ur boxen ibland och även vara på andra ställen och hjälpa till.

Sofie Johnsson, VM-spelare i Norge förra året och nu tränare för Gatans Lags damer, är med och kör med målvakterna.

Keijo Orava hade inte träffat sonen på tolv år

Klubbens sportansvarige, Keijo Orava, är passiv åskådare. Han följer träningen, minns hur det var för honom när han förberedde sig för sitt VM i Paris 2011.

– Jag vet vad det kan innebära att vara med i VM, det blev en vändning i mitt liv. Efter VM tog jag tag i mycket som jag inte vågat göra tidigare, säger han.

När Keijo fick kontakt med Gatans Lag hade han avtjänat ett 15-årigt fängelsestraff. Han hade varit missbrukare i 25 år, var hemlös, hade ingen kontakt med sin familj. 

Den nu 24-årige sonen hade han inte träffat på tolv år.

– Jag ville bli drogfri, men visste inte hur man gjorde. Jag hade testat alla möjliga behandlingar för att bli av med mitt beroende, men det hade inte lyckats. Jag visste inte hur man umgicks med andra människor eller kom in i den gemenskap jag behövde. Att våga göra saker som drogfri var jättesvårt. All min tid som missbrukare hade gått åt till att jaga droger, det var ett heltidsjobb. 24 timmar om dygnet, berättar Keijo Orava.

Keijo Orava var jätterädd för att spela i VM

När han 2010 fick tips om Gatans Lag hade han återigen bestämt sig för att satsa på att bli drogfri.

– Min kompis Jeff Tössberg var redan med och bjöd in mig. När jag gick på min första träning tänkte jag ”shit, vad häftigt”. Äntligen hade jag hittat nånstans att gå. Där fanns likasinnade och en gemenskap. Och så spelade vi fotboll tillsammans. Jag hade alltid gillat fotboll, mest Blåvitt. Att börja spela i Gatans Lag var för mig att komma in i värmen, säger han.

Nästa steg på väg mot ett bättre liv tog han året efter när det började snackas om att han hade chansen att komma med till VM för hemlösa i Paris.

Efter att ha tränat med laget i flera månader fick Keijo besked om att han verkligen skulle få åka till den franska huvudstaden. Men det var inte helt enkelt.

– Jag var jätterädd, var tvungen att göra nya saker. Jag fick samla mod att ge mig på det som var okänt. På träningarna fick jag applåder, det var också något nytt. Men jag hade en väldig ångest när vi åkte till Paris, säger han.

VM blev en kickstart mot ett nytt liv

När första matchen närmade sig visste Keijo inte om han skulle våga spela. Men när den svenska nationalsången hördes och han såg sig själv som en av spelarna i landslagskläder släppte det.

– Det var inte så farligt. Jag undrade lite vad jag hade varit rädd för när det inte var värre än så. Hur det gick? Vi blev väl näst sist eller något, säger han med ett leende.

Att han vågade spela i VM var stort i sig. Men framförallt blev det en kickstart mot ett nytt liv på hemmaplan.

– Jag fick sådan självkänsla, plötsligt vågade jag göra nya saker. Jag hade då varit sjukpensionär i sju år. Efter VM gick jag till Försäkringskassan och sa upp min pension. Handläggaren tittade förvånat på mig och sa att det var första gången på 20 år som någon hade bett att få slippa pension. Men jag ville jobba och betala skatt, säger han.

Har varit drogfri i nio år

Keijo ler brett när han berättar. Det syns inga spår av den osäkre missbrukaren som varken hade självförtroende eller självkänsla.

– Nu har jag varit drogfri i nio år. Jag har fått hela livet tillbaka. Jag har jobb, körkort och lägenhet, berättar han.

Han har även fått tillbaka sin familj.

– Jag tappade kontakten med min son, träffade honom inte under tolv år. Men när jag blev drogfri tog vi upp kontakten igen och nu är vi världens bästa kompisar. Jag har också byggt upp relationerna med min mamma och min bror igen, säger Keijo Orava.

Sedan ungefär tre år är han sportansvarig i Gatans Lag. Nu är hans ambition att hjälpa andra.

– I Gatans Lag får man stöd från sådana som har varit där själva. Jag försöker ge tillbaka till våra spelare sådant som jag har fått vara med om själv. Men för att orka går jag även själv och får stöd för att kunna upprätthålla det jag har, säger han.

”I dag är vi en tillgång för samhället”

Just nu är VM en viktig del av hans arbete. 

Han vet hur viktigt det kan bli för de som nu får chansen att åka till Mexiko där turneringen börjar den 11 november.

– Vi har haft folk som kommit direkt från anstalt och fått spela VM och i dag har, precis som jag, fungerande liv och är skattebetalare som alla andra. I dag är vi inte belastningar för samhället utan en tillgång. En missbrukare kostar en miljon om året, i dag slipper samhället betala det, säger Keijo Orava.

Detta är Gatans Lag

”Vi är en förening som vänder oss till personer som lever eller har levt i hemlöshet, missbruk eller kriminalitet. Vår vision är att besegra just hemlöshet, missbruk och kriminalitet genom fotboll.  

Vi vill skapa motivation och kraft hos spelarna att själva förändra sin livssituation. Vi ser motivationen att vilja göra en förändring och kraften att faktiskt orka utföra den.

I dagsläget finns vi i Stockholm och Göteborg.˝

Från www.gatanslag.se