Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Kanske bojkottar matcherna i protest”

Aleksandar Kitic kom till Ljungskile SK redan 2005. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
En sista match – sedan stängs klassiska Skarsjövallen. Foto: LEIF GUSTAFSSON

Lilla Ljungskile SK har två allsvenska säsonger på meritlistan och jagar åter en plats i svensk elitfotboll. 

Men nu kommer ett hårt bakslag – klassiska Skarsjövallen stängs med omedelbar verkan. 

– Många kommer kanske att bojkotta matcherna som en protest mot Uddevalla kommun, säger veteranmittfältaren Aleksandar Kitic, 35. 

Ekonomin har under många år varit ett stort problem för den bohuslänska klubben, som inte längre har råd att driva Skarsjövallen.

Den 21 juni fattade Ljungskile SK:s styrelse beslutet att stänga sin hemmaarena som under åren haft en rad olika namn beroende på sponsor. Torsdagskvällens möte med Lund i division 1 Södra blir den sista match som spelas där – åtminstone för den här gången. 

Föreningen skriver följande på sin hemsida: 

”Styrelsen har ytterst ansvar för föreningens ekonomi och stängningen av arenan är en del i att omgående strypa föreningens omkostnader.

Kostnaden för driften av arenan uppgår till ca 1,5 miljoner per år vilket föreningen inte klarar att bära. Stängningen av arenan betyder i praktiken att ingen skötsel av planer, fastigheter, el eller vatten finns tillgängligt.

Stängningen påverkar föreningens samtliga lags träningar och matchspel. Det kommer att drabba barn- och ungdomsverksamheten hårdast då närheten till fotbollsplanen är för de flesta helt avgörande för att kunna delta.” 

Aleksandar Kitic. Foto: SEBASTIAN LAMOTTE / BILDBYRÅN

Kitic: ”Kan bli väldigt avgörande”

Uddevalla Kommun har erbjudit tränings- och matchtider på Rimnersvallen i Uddevalla, drygt två mil från samhället Ljungskile och Skarsjövallen. 

– Det är självklart tråkigt att man förlorar sin hemmaarena och extra tråkigt nu när vi är på G och slåss i toppen av tabellen. Vi förlorar hemmaplansfördelen och det kan bli väldigt avgörande, säger Aleksandar Kitic, som kom till klubben redan 2005 och som fortfarande är en kugge på det centrala mittfältet. 

– Hela A-lagsverksamheten ska flyttas till Rimnersvallen och det känns inte perfekt. Vi kommer att sakna tryggheten, miljön och allt runtomkring Skarsjövallen. Och många av våra supportrar kommer inte att åka till Uddevalla, de är så stolta över Ljungskiles historia. Jag kan bara gissa att vi tappar publik och många kommer kanske att bojkotta matcherna som en protest mot Uddevalla kommun. 

Ljungskile SK har bett kommunen om hjälp för att lösa den akuta ekonomiska situationen och kommit med flera förslag, bland annat att kommunen skulle kunna köpa klubbens anläggning för 16 miljoner och driva den i kommunal regi, skriver Bohusläningen

Ljungskile SK seplade i allsvenskan 2008. Foto: ADAM IHSE / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Kommunen nobbade förslagen 

Men efter två möten sa kommunledningen nej. 

– Den samlade bilden är att inga av deras förslag har varit acceptabla. Att kommunen skulle låna ut eller gå i borgen för detta är ingen framkomlig väg, sa kommunalrådet Christer Hasslebäck (UP) till Bohusläningen.

Men Aleksandar Kitic, som har spelat flest seriematcher i klubbens historia (över 360), har inte gett upp utan hoppas att LSK kan vara tillbaka på Skarsjövallen efter sommaruppehållet. 

– Det skulle vara kul om vi kunde rätta till det här så att vi kan spela våra matcher på hemmaplan. En hemmamatch i Ljungskile går inte att beskriva, då får man tillbaka den gamla känslan från allsvenskan och superettan. 

Ditt kontrakt går ut efter säsongen. Kör du på nästa år också?

– Blir det division 1 känner jag mig färdig som spelare här. Men om vi går upp till superettan kan jag få en nytändning. Jag har varit nära att lämna flera gånger, men det var något som klickade mellan mig och Ljungskile. De har alltid tagit hand om mig bra här. Vi är som en enda stor familj.