Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Kan brinna till – drar sig inte för att ge avhyvlingar”

Carl Starfelt.Foto: TASS / SIPAUSA TT NYHETSBYRÅN
Leonid Slutsky.Foto: IVAN SEKRETAREV / AP
Carl Starfelt under sin tid i IFK Göteborg.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Carl Starfelts inledande tid i Rubin Kazan var präglad av skador. 

Men under stjärntränaren Leonid Slutsky har karriären tagit fart.

För GT berättar Starfelt nu om vändningen, relationen med den karismatiske tränaren, landslagsdrömmen och IFK Göteborgs säsong.

– Det kan brinna till ordentligt, han drar sig inte för att ge avhyvlingar, berättar mittbacken.

Det har gått lite mer än ett år sedan Carl Starfelt, 25, lämnade IFK Göteborg för Rubin Kazan för drygt 13 miljoner kronor. 

Men starten i Ryssland var allt annat än lätt. 

Det blev bara tio matcher i ligan i fjol och en i ryska cupen.

– Man får dela upp tiden i Ryssland i två olika perioder. Det första halvåret var tungt på alla plan. När jag kom till Rubin Kazan skadade jag mig direkt vilket var väldigt tufft och jag fick inte spela, sedan skadade jag mig igen, och det hade en stor påverkan på allt runtomkring fotbollen men även utanför fotbollsplanen. Jag bodde helt själv borta i Ryssland och kunde inte språket, samtidigt gick det dåligt med fotbollen. Det var självklart inte kul alls, berättar Carl Starfelt.

Sedan kom ett lägligt vinteruppehåll som gav mittbacken ny energi samtidigt som klubben bytte tränare till den karismatiske Leonid Slutsky, 49. Den ryske supertränaren har varit förbundskapten för Ryssland och basat över CSKA Moskva där han tränade Rasmus Elm och Pontus Wernbloom under en tid när klubben vann tre liga- och cuptitlar. 

Slutskys intåg i Rubin Kazan satte fart på saker och ting. Den här säsongen har Starfelt startat samtliga åtta ligamatcher.

– Helt ärligt så var det till min fördel. Jag fick chansen att visa upp mig för en tränare som inte hade en uppfattning om mig och det var bra för mig. Jag hade också lite tur i början på försäsongen när en mittbackskollega skadade sig vilket gjorde att jag fick spela. Jag var en av tre spelare som tränade och spelade alla matcher på försäsongen.

Leonid Slutsky.Foto: VLADIMIR PESNYA / RIA NOVOSTI / ALL OVER PRESS

”De tränar jävligt hårt”

Den förre Blåvittförsvararen medger att omställningen från den allsvenska vardagen till den ryska fotbollsmiljön var tuff till en början. Det ställde helt andra krav helt enkelt.

– Det tar tid att anpassa sig till en ny liga och det är en ganska stor skillnad från allsvenskan, framför allt den fysiska biten. De bästa spelarna är på en väldigt hög nivå.

Starfelt pekar även på träningen.

– Jag har fått uppleva min första ryska försäsong. De tränar jävligt hårt i Ryssland och det är dubbla fotbollspass varje dag. Men tar man hand om kroppen och alla bitar runtomkring så klarar man sig utan skador, säger han och blickar framåt:

– Rubin Kazan satsar stort och klubben vill gå för Europaplatserna redan den här säsongen. Det känns som en bra satsning och klubben har tagit in Leonid Slutsky som förmodligen är Rysslands största tränare.

Hur är Leonid Slutsky som tränare och person?

Starfelt bränner av ett skratt.

– Var börjar man? 

– Jag skulle säga att han har två sidor. Den ena sidan är rolig och skämtsam. Han skojar gärna utanför planen. Sedan har vi en sida på planen men framför allt på matcher där det kan brinna till ordentligt och han drar sig inte för att ge avhyvlingar heller vilket är väldigt viktigt. Han får spelarna att slappna av och lyckas skapa en miljö som man vill vara en del av, men samtidigt måste man som spelare förstå när man ska vara påkopplad och inte. Han är väldigt taktiskt kunnig vilket är en av hans styrkor.

Den här säsongen har Starfelt startat samtliga åtta ligamatcher.Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

”Allt handlar om att prestera”

Vad har han betytt för dig?

– Han har betytt väldigt mycket. När han kom till Rubin Kazan hade jag inte spelat alls i princip och självförtroendet var inte på topp. När Leonid kommer och ger mig chansen samt ser något i mig, det är väldigt viktigt. Det är absolut inte en självklarhet att en tränare, i en klubb som Rubin Kazan, ger en chansen bara så där. Allt handlar om att prestera och så länge du presterar kommer det kännas förtroende, det är väl det allt handlar om och så ska det vara. Därför har Leonid spelat mig också.

Vad har du utvecklat mest i Ryssland?

– Positionsspelet och även fysiken. Jag är bättre tränad här, det är nog de största grejerna. Sedan finns detaljer i spelet men det är nog den största skillnaden.

Vad har du för långsiktiga mål?

– Just nu vill jag verkligen bevisa mig på den ryska scenen och göra det så bra som möjligt. Det är en väldigt stark liga och ett stort skyltfönster. Om jag lyckas så är det väldigt positivt. Sedan har jag ett mål med landslaget vilket hade varit väldigt roligt. Det är två saker man tänker på just nu.

– Det är svårt för folk att veta var Ryssland står som liga men jag känner mig väldigt trygg i Rubin Kazan och ligan. Jag är medveten om att ifall man presterar bra i Rubin Kazan kan man leverera på många ställen i Europa. Min mittbackskollega blev precis kallad till Kroatiens landslag. Jag ser ingen anledning till varför man inte ska bli kallad till det svenska om man presterar och gör det bra.

Carl Starfelt under sin tid i IFK Göteborg.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Följer IFK Göteborg

Carl Starfelt har på avstånd följt IFK Göteborgs säsong i allsvenskan. Han förklarar att det tar emot att se resultaten i allsvenskan men tror att klubben vänder på det.

– Jag såg matchen mot FC Köpenhamn, det var en riktigt tuff smäll. Vi var väldigt nära och jag tycker att det var en bra insats mot FCK som ändå är en gigant i Norden. Lite stolpe ut har det varit stora delar av säsongen, många matcher har man spelat bra och kommit till bra lägen men inte fått till resultatet, säger han.

Poya Asbaghi fick ju lämna. Hur reagerade du på det?

– Så klart väldigt tråkigt. Jag tycker att Poya är en väldigt bra tränare och jag trivdes med honom om Blåvitt. Det är en resultatinriktad bransch och när inte resultaten är där de ska vara i en storklubb som Blåvitt så kan det bli så. Men Poya är en väldigt bra tränare och jag är säker på att han kommer lyckas någon annanstans.

Vilka ledare har betytt mest för dig?

– Fram till Rubin Kazan har Olof Mellberg betytt extremt mycket för mig. Jag var 21 år och spelade i division ett när han kom till BP. Det var extremt lärorikt som mittback under hans ledning och det var viktigt för karriären att Olof kom dit där och då. Men jag måste också nämna Poya och Ferran (Sibila). Båda är otroligt duktiga.

Starfelt kan fortfarande sakna tiden i IFK Göteborg även om han stortrivs i Rubin Kazan. Den allsvenska dörren är naturligtvis aldrig stängd.

– Jag hade en väldigt bra tid i IFK Göteborg och det kan man sakna även om jag trivs väldigt bra i Rubin Kazan nu. Allsvenskan är en liga man tycker om men jag hoppas att det är ett tag kvar tills jag kommer tillbaka.