Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Toppdomarens straff sänks i hovrätten

Den svenske toppdomaren.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

En svensk toppdomare i fotboll dömdes av tingsrätten till fyra och ett halvt års fängelse för sex fall av grovt bedrägeri och ett fall av bedrägeri.

Nu har han fått sitt fall prövat av hovrätten för Västra Sverige, som väljer att sänka straffet.

Det var i september som den svenske toppdomaren anhölls misstänkt för grovt bedrägeri. Domaren har varit aktiv så sent som under 2020 och dömt på toppnivå i så väl Sverige som internationella sammanhang. Svenska fotbollförbundet stängde av honom i samband med att han anhölls, men har enligt flera vittnen och uppgifter till GT varit informerade om domarens beteenden under en längre tid. Bland annat bedrog domaren en kvinnlig domarkollega – som i sin tur larmade till Svenska fotbollförbundet redan i februari förra året.

Domaren åtalades i början på december för sex fall av grovt bedrägeri och ett fall av bedrägeri. Enligt åtalet hade han sammanlagt lurat till sig i närheten av 6,8 miljoner kronor. Pengarna gick i huvudsak till spel på bettingsajter. Av Kriminalvårdens utredning av domaren framgår att han har haft problem med ett omfattande spelmissbruk, en problematik som eskalerat sedan 2017. Det senaste året ska han ”helt tappat kontrollen” över sitt spelande. Brottsligheten ska enligt utredningen ha varit ett medel för att få pengar till spelande.

”Helt tappat kontrollen”

I januari dömdes toppdomaren till fyra och ett halvt års fängelse för sex fall av grovt bedrägeri och ett fall av bedrägeri. Han ska betala skadestånd till målsägandena på totalt över 4,8 miljoner kronor, vilket han har medgett att betala. 

Fyra av målsägandena är unga kvinnor som han har haft relationer med. I förhör med dem framkommer att han bad om att få låna pengar en kort tid efter att de träffats. Han uppgav att han hade pengar på ett konto utomlands som det tog tid att göra uttag ifrån. Ingen av målsägandena kände till att han spelade och han angav olika förklaringar till varför han behövde låna pengar. Han har bekräftat att allt han lånade av dem gick till spel, men har samtidigt uppgett att han hade för avsikt att betala tillbaka pengarna, vilket han också gjorde till en av de målsägande.

Fallet prövades i hovrätten

Nu har fallet prövats i Hovrätten för Västra Sverige. De skriver i domen att ”gärningarna ska alltså rubriceras på det sätt som tingsrätten gjort”, men väljer att sänka fängelsestraffet.

”Hovrätten anser att straffvärdet för den samlade brottsligheten är något lägre än vad tingsrätten angett och att det uppgår till fyra års fängelse”, skriver de i domen.

Domaren är också aktuell i en brottsutredning om spelfusk, där han misstänks ha spelat på fotbollsmatcher som han själv dömt och kunnat påverka. 

I mars i fjol stal domaren en bakmaskin från en Ica Maxi-butik till ett värde av 1 200 kronor. För stölden dömdes han till villkorlig dom och dagsböter.