Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krisplanen: Gör om serierna i år

SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Förbundet har kommit överens om en krisplan för den nationella fotbollen.

Nu står det klart att samtliga förbundsserier skjuts upp till maj-juni.

De lägre förbundsserierna kommer att avgöras som enkelserier.

– Svensk fotboll måste ta sitt ansvar och på bästa sätt försöka bidra till att situationen hanteras så effektivt som möjligt, så att riskerna för smittspridning minimeras, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson. 

Svensk elitidrott står i princip stilla på grund av den pågående coronapandemin.

Det påverkar en rad fotbollsklubbar runtom i Sverige.

Sedan tidigare har allsvenskan, damallsvenskan, superettan, elitettan och svenska cupen skjutits upp – med målet att starta i slutet av maj eller början av juni.

Nu har förbundet kommit överens om en krisplan kring övriga förbundstävlingar.

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

”Exceptionella utmaningar”

Även här skjuts spelstart till maj-juni – och de lägre förbundsserierna (division 2 och 3 på herrsidan och division 1 på damsidan) kommer att avgöras som enkelserier, vilket innebär att lagen bara möts en gång under säsongen.

Samtidigt skjuts resterande matcher i det pågående futsalslutspelet för herrar upp.

– Coronautbrottet innebär exceptionella utmaningar för vårt samhälle. Svensk fotboll måste ta sitt ansvar och på bästa sätt försöka bidra till att situationen hanteras så effektivt som möjligt, så att riskerna för smittspridning minimeras. Men vi ser också till att det fortfarande, om man vidtar alla de åtgärder som Folkhälsomyndigheten uppmanar till, finns möjligheter att ägna sig åt fotboll runtom i landet. Det är också att ta ansvar för folkhälsan, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson i en kommentar.

”Nu har vi något att utgå ifrån”

Christoffer Gustafsson, manager i Onsala BK i division 2, säger så här om onsdagens besked:

 – Det känns som att det ligger i linje med allt annat och är genomtänkt. Man får verkligen försöka använda tiden till att bli rejält förberedda och det här blir så bra det kan bli. Sedan får vi se om det går att köra i gång till sommaren. Men nu har vi något att utgå ifrån.

Christoffer Gustafsson är manager i Onsala BK.Foto: PRIVAT

Janne Andersson: ”Jag är orolig”

Många klubbar och föreningar är oroliga för de ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen. En oro som Sveriges förbundskapten Janne Andersson delar.

– Jag är orolig. Jag kan inte bortse från att jag är det. Jag har jobbat själv i Alets IK. Jag tränade Laholm i division 2 och 3. Jag har jobbat 21 år i Halmstads BK, varav jag var ekonomiansvarig i 13 år. Jag vet hur det fungerar. Likviditeten är inte fantastisk i klubbarna, många lever på gränsen. Det kan vara oerhört tufft för många klubbar, säger han och utvecklar:

– Det vill till att vi får snurr på det ganska snart. Man måste vara öppen för att hitta speciallösningar för den här perioden så att inte klubbar går under i onödan. Jag vet inte hur man ska göra rent konkret, men jag vet att idrottens del i samhället är enormt stor.