Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jonna Andersson vill ta större ansvar

Jonna Andersson ser fram emot landskamperna som väntar, och hoppas kunna bidra mer i offensiven. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Jonna Andersson kommer från en fantastisk säsong i engelska storklubben Chelsea. 

Nu är det upp till bevis även i landslaget. 

– Kraven blir högre nu, säger Jonna Andersson. 

Jonna Anderssons framfart i den brittiska högstaligan har knappast gått någon förbi. Den senaste säsongen lyckades hon bärga dubbeln med sitt Chelsea genom att vinna både ligan och FA-cupen. 

Nu laddar hon för dubbla landskamper, mot Kroatien och Ukraina, med landslaget. Matchen mot Kroatien spelas på Gamla Ullevi på torsdagskvällen.

– Man har hunnit smälta allt det där lite nu. Jag har fått komma hem och andas ut och samla ny energi till det här lägret. Det är klart att det är jätteroligt att ha den här säsongen bakom mig och det ger också mer energi till det här lägret, säger Jonna Andersson. 

”Få bättre täckning”

I klubblaget har det främst blivit spel på en mer offensiv roll ute på en vinge i Chelseas 3–4–3-formation. I landslaget brukar hon dock husera som ytterback. 

– Jonna är tänkt att, oavsett om hon är i en fyrbackslinje eller på en mittfältsplats, komma fram i de positionerna. Hon ska komma in i banan och hota. Sedan kanske man får bättre täckning så hon på så sätt kan ge sig i väg mer när hon spelar på yttermittfältet, säger förbundskapten Peter Gerhardsson. 

”Kraven blir högre”

Jonna Andersson, som fortfarande väntar på sitt första landslagsmål, har haft desto mer av den varan i sitt klubblag. Fem mål har det blivit på 15 matcher i Chelsea, och hon trivs i den mer offensiva rollen. 

– När jag börjat göra det i Chelsea är det klart att kraven blir högre här också. Det är någonting jag vill utveckla, jag vill bli mer offensiv och våga mer. Jag vill släppa lite på handbromsen, som jag kanske hållit lite på i landslaget tidigare. Jag har nog varit lite försiktig, nu gäller det att visa upp det här också.